Afdingen is in veel landen heel normaal, zo ook in Indonesië. Vooral op de markt en in een taxi is afdingen heel gebruikelijk. Met deze tips voor afdingen in Indonesië krijg je een eerlijke prijs, waar de lokale bevolking én jij blij van worden.
Tip: Hier vind je een leuke voorbeeldroutes voor Indonesië (verder dan Java en Bali)
Duurzaam reizen in Indonesië: wees kritisch
Toen ik voor de eerste keer in Azië was, zag ik allemaal mooie en nieuwe dingen om me heen. Het ene souvenir was nog mooier en goedkoper dan het andere souvenir. Het liefst zou ik alles inpakken en mijn hele huis een make over geven!
Eenmaal thuis had ik al snel spijt van een aantal aankopen. Mijn studentenkamer stond al zo vol! Veel souvenirs raakten al snel hun magie kwijt, zeker de goedkope prullaria. Investeer liever in iets weg écht mooi is en jaren mee gaat.
Tourist price
Mijn Balinese broertje koopt een gebedsschaal voor me op de lokale markt. “Blijf jij maar in de auto zitten, als ze jouw witte neus zien betaal ik tien keer zo veel.”
Toeristen worden gezien als een wandelende portemonnee. Als je de wereld over kan reizen, dan ben je rijk. Locals kunnen vaak niet reizen – zo gek is hun gedachtegang dus niet. Dat wil echter niet zeggen dat je iedere vraagprijs klakkeloos moet neerleggen. Je mag afdingen in Indonesië, net als de lokale bevolking.
Hieronder vind je tips voor afdingen in Indonesië.
Etiquette: hoe moet je afdingen in Indonesië?
Probeer uit te vinden wat een product waard is. In sommige winkels (waar je niet kunt afdingen) zijn artikelen geprijsd. Dat is een goede indicatie. De prijs op de markt zit daar vaak net een beetje onder – logisch, een marktverkoper heeft minder vaste lasten.
Soms is het niet mogelijk om te achterhalen wat een redelijke prijs is voor een uniek product. Bepaal dat voor het afdingen wat het product voor JOU waard is en probeer het te krijgen voor die prijs, of zelfs voor wat minder.
De verkoper zal als eerste een prijs noemen. Vaak is het redelijk om een bod te plaatsen wat de helft is. Soms zelfs nog lager. Ga niet té laag zitten, dat is niet beleefd. Laat de verkoper een tegenbod doen, en kom steeds een stapje dichter bij elkaar.
Ben je akkoord met de prijs: mooi. Hij blij, jij blij.
De Belachelijke startprijs bij het afdingen in Azië
Een taxi op het vliegveld, wajangpoppen op Java, zilver op Bali: soms is de vraagprijs écht te hoog. Zeker wanneer je net een tijdje verlekkerd naar dat ene souvenir hebt gekeken. De verkoper ziet je verlangen en speelt daar handig op in.
Als je merkt dat de verkoper geen water bij de wijn wilt doen, en jij weet dat je bod niet onredelijk is, bedank dan vriendelijk en loop door. Voor hem tien anderen.
Soms roept de verkoper je terug. Dan begint het afdingen van voor af aan.
De morgenstond heeft goud in de mond
De eerste verkoop van de dag brengt “good luck”. Op de markt in Ubud wordt dat geluk met wierook bekroond. De verkoper zal aan het begin van de dag vaak net wat lager met zijn prijzen gaan zitten: een investering voor de rest van de dag.
Pak pas NADAT je het eens bent over de prijs
Sommige verkopers zijn zeer slinks. Ze laten je wat fruit proeven. Ze beginnen al met een massage. Je tas wordt al in de taxi gelegd. Afdingen is dan lastig, (onbewust) heb je het product of de dienst al geaccepteerd en je kan er eigenlijk niet met goed fatsoen onder uit.
Voorkom dat je in een benarde positie komt: spreek altijd eerst een prijs af.
Verantwoord afdingen in Indonesië: gun de ander ook wat
De prijzen in Azië liggen lager dan het geen je thuis gewend bent. Ga niet afdingen tot op het bot, maar gun de verkoper en zijn familie ook hun omzet.
Een eenvoudige rekensom: voor een auto op Bali betaal je ongeveer 40 euro voor een dagtocht met auto en chauffeur. Dat lijkt veel. Sterker nog: voor 40 euro kun je een dag even en slapen. Maar toch: voor 4 euro per uur kun je de luxe kopen van een auto (vaak met AC) en een chauffeur. Die chauffeur moet van die 4 euro zijn benzine betalen, en vaak de huur van de auto. Parkeren kost geld, en als je de chauffeur hebt geregeld via je hotel dan strijken die ook wat op. Met andere woorden: de chauffeur houdt weinig over!
Een eerlijke prijs in de bus: de kunst van het afkijken
Het kleine oude vrouwtje in de bus drukt de buschauffeur een paar verfrommelde bankbiljetten in de hand. Wanneer de witte backpacker naast haar om de prijs vraagt, vraagt een buschauffeur zonder blikken of blozen een veelvoud.
Vraag niet naar de prijs in de bus, maar kijk was de mensen om je heen betalen. Eventueel rond je naar boven af. Wedden dat je dan gewoon een goede prijs betaalt?
Afdingen in Indonesië is een spel
Soms is het vermoeiend, dat afdingen in Indonesië. Voor de Aziaat is het een spel. Het hoort bij de cultuur. Niet afdingen kan soms als een belediging worden gezien – al zetten veel verkopers hun schaamte opzij en zijn ze stiekem blij wanneer een naïeve toerist te veel betaalt.
Speel eerlijk. Begin niet met afdingen als je geen interesse hebt in een product. En ben je een prijs overeen gekomen: koop het product dan ook. Dat hoort niet.
Dit spel heeft geen verliezers, alleen winnaars.
Zoek je meer tips voor reizen op Bali? Deze FAQ voor Bali helpen je op weg.