FAQ: Bali voor beginners

Wat moet je allemaal regelen voordat je naar Bali gaat? Weet je niet waar je moet beginnen met het plannen van je Bali reis? In deze blog wordt stap voor stap beschreven wat je moet regelen om te reizen naar Bali. Inentingen, visa, vliegtickets en meer – je leest de antwoorden op veel gestelde vragen (FAQ) op Het Andere Bali.

Komt jouw vraag niet aan bod tijdens in deze FAQ? Stuur een berichtje en we helpen je graag verder.

visa voor indonesie

Heb je een visum nodig voor Bali in 2024?

Voor een vakantie naar Bali en Indonesië heb je een geldig paspoort en een visum nodig. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat je aankomt in Indonesië. Met een Nederlands paspoort kun je op het vliegveld van Bali een visum on arrival (VOA) kopen. Een VOA kost US$ 35 (500.000 rupiah). Dit bedrag kun je betalen in dollars, euro’s of Indonesische rupiah. Je krijgt wisselgeld in rupiahs.

Volg op Denpasar Airport de bordjes ‘visum on arrival’. Het loket voor een visum on arrival ligt vlak bij de immigratie balie. Na betaling krijg je een sticker in je paspoort.

Het is ook mogelijk om online je visum on arrival voor Bali aan te vragen. Dat kan via deze site. Je krijgt dan een eVOA in je mailbox. Die kun je uitprinten en bij de immigratie tonen. Helaas werkt deze website niet altijd vlekkeloos. Tip bij een foutmelding: verklein en comprimeer je pasfoto. Vaak helpt dit.

Het VOA en eVOA zijn 30 dagen geldig. De dag van aankomst en vertrek tellen ook mee. Bijvoorbeeld: Je vliegtuig landt in Indonesië op 1 januari om 23.00. Dan is dit dag 1! Je moet dus op 30 januari het land verlaten. (Blijf je tot 31 januari of 1 februari, dan ben je te laat. Dit heet een overstay.)

Op IkReis vind je de antwoorden op de FAQ voor het visum van Indonesië.

Je visum on arrival is geldig in heel Indonesië en is eenmalig te verlengen. Als je je visum op het vliegveld hebt gekocht dan moet je naar de kantor imigrasi voor een verlenging. Wanneer je een eVOA hebt dan kun je online verlengen.

jukung op het strand van bali

Hoe regel je de Tourist Levy (sustainable tax) in 2024?

Naast het visum on arrival moeten toeristen op Bali vanaf 14 februari 2024 ook een heffing betalen voor de bescherming van de Balinese cultuur en de natuurlijke omgeving. Deze heffing is een stap richting duurzaam toerisme op Bali. De kosten bedragen 150.000 rupiah. Deze belasting geldt voor reizigers die per boot of per vliegtuig arriveren, zowel bij internationale als bij binnenlandse vluchten. In deze blog vertellen we meer over de toeristenbelasting voor Bali.

Tip: De lokale overheid raadt aan de heffing al voor aankomst op Bali te betalen. Dat kan online via de Love Bali app of via de Love Bali website. Je kunt de Bali tourist tax ook bij aankomst op vliegveld betalen.

mooi strand op nusa pnida

Hoe werkt het custom declaration form?

Voor je vakantie naar Bali moet je ook een custom declaration form invullen. Op dit formulier krijg je een aantal vragen over de bagage die je mee neemt naar Bali, onder andere over de hoeveelheid (cash) geld en elektronica.

Je kunt dit formulier maximaal 72 uur voor aankomst op Bali hier invullen.

Welke vaccinaties voor Bali?

Wij raden iedereen aan om persoonlijk advies over vaccinaties in te winnen bij een arts voordat je in het vliegtuig naar Bali stapt.

Over het algemeen worden de volgende vaccinaties aanbevolen voor Bali

 • DTP
 • Hepatitis A
 • Buiktyfus
 • Mazelen
 • Rabiës (honden, vleermuizen én apen kunnen hondsdolheid overbrengen)

Geen van deze vaccinaties is verplicht.

aap op bali

Welke verzekeringen voor Bali?

Een reisverzekering geeft je recht op hulp als je in een noodsituatie belandt, zoals een gebroken pols of een gestolen paspoort. Er zijn veel verschillende reisverzekeringen. Voor je Bali-reis is het belangrijk dat je een verzekering kiest met werelddekking.

Het kan handig zijn om via je reisverzekering gezondheidszorg extra te verzekeren. Je Nederlandse zorgverzekering betaalt ziektekosten tot Nederlands niveau of iets daarboven (controleer hiervoor je polis). Voor een gewoon ziekenhuis is dit genoeg, maar soms word je als buitenlander doorverwezen naar een internationaal ziekenhuis of een privékliniek. De zorg is daar beter en de kosten zijn hoger. 

De alarmcentrale van je verzekering kan je assisteren en informeren.

Lees Jenny’s ervaring met het BIMC ziekenhuis op Bali.

kinderen in de regen op bali

Wat is de beste reistijd voor Bali?

Weer en klimaat

Bali is door zijn ligging en zijn tropische klimaat het hele jaar door een fijn bestemming voor een verre reis. Toch zijn er verschillen tussen de verschillende maanden.

Het eiland kent twee seizoenen, het droge en het natte seizoen. Het droge seizoen loopt meestal van april tot en met september, er zijn dan veel zonuren en er is weinig regen. Dit seizoen wordt gezien als de beste reistijd voor Bali en Indonesië.

Wij krijgen vaak de vraag of je in het regenseizoen Bali moet mijden. Dat is absoluut niet zo! Het regent bijna nooit de hele dag, de regen valt vooral in de loop van de dag (of ’s nachts). Na een korte bui klinkt het snel weer op.

Tip: hier lees je meer over de beste reistijd voor Bali.

dreambeach met donkere wolken

Balinese feestdagen

De temperatuur op Bali schommelt het hele jaar door rond de 30 à 31 graden, het is nooit koud op Bali.

Houd bij het plannen van je reis naar Bali ook rekening met Balinese feestdagen. Zo is met Nyepi (Silence Day) alles dicht, zelfs het vliegveld. Rondom Balinese feestdagen kan het druk zijn op de weg en loopt de reistijd op. Soms liggen de prijzen voor een chauffeur of een hotel op Bali wat hoger.

Hoewel sommige feestdagen voor (kleine) ongemakken zorgen, bieden ze ook een kans om eeuwenoude tradities te aanschouwen en een kijkje te nemen in het authentieke Bali.

Tijdzones en tijdsverschil Bali: hoe zit dat?

Indonesië heeft drie tijdszones. Het westen, midden en oosten van het land hebben hun eigen tijdszone. Voor Bali geldt de Centraal-Indonesische tijd (Waktu Indonesia Tengah, WITA), het is op Bali één uur later dan in Jakarta en de rest van Java en Sumatra.

Het tijdsverschil tussen Nederland en Bali is +7 uur (wintertijd) of +6 uur (zomertijd). Dat betekent dat het middag is op Bali wanneer het ochtend is bij ons.

vliegen naar bali

Hoe lang is het vliegen naar Bali?

Het aantal uur vliegen naar Bali wordt bepaald door de gekozen route en de luchtvaartmaatschappij. Met KLM kun je het snelste van Amsterdam naar Bali vliegen, deze vlucht duurt ongeveer 12 uur. Je maakt een korte tankstop in Singapore.

De meeste luchtvaartmaatschappijen doen 16-20 uur over een vlucht naar Bali. Onderweg maak je dan een of meerdere stopovers.

In deze blog op IkReis lees je meer over stopovers in het Midden-Oosten.

boarding pass

Hoe duur is vliegen naar Bali?

Vliegtickets naar Bali zijn de afgelopen jaren fors duurder geworden.

In het hoogseizoen (de zomervakantie, de kerstvakantie) kost een ticket naar Bali al snel 1100-1500 euro. In het laagseizoen vlieg je vanaf 800 euro naar Bali.

Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt hoe minder je betaalt. Veel luchtvaartmaatschappijen maken hun prijzen 300-360 dagen voor de (terug)vlucht bekend, dit is hét moment om goedkope vliegtickets voor je Bali vakantie te boeken.

Vaak geldt dat vluchten met meerdere tussenstops iets goedkoper zijn. Daar staat tegenover dat je langer onderweg bent en dat de CO2-uitstoot hoger is.

vliegtuig op bali

Is Bali duur?

Vliegtickets naar Bali zijn duur, dit is waarschijnlijk de grootste hap uit je reisbudget. Het prijsniveau op Bali ligt gelukkig een stuk lager dan in Nederland en veel andere Europese landen.  

Je kunt je vakantie naar Bali zo duur maken als je zelf wilt. Een exclusieve villa op Bali met privézwembad en eigen personeel is nu eenmaal duurder dan een kamer in een (goed) hotel.

Je budget wordt ook bepaald door wat je wilt doen en zien op Bali. Voor veel bezienswaardigheden moet je een toegangsprijs betalen, dit kan variëren van 10.000 rp voor een bezoek aan een tempel tot 50.000 – 100.000 rp voor een waterval op Bali. Voor nationale parken als Menjangan eiland of een duiktrip naar de Nusa-eilanden betaal je toeristenbelasting (parc entry fee) van 200.000 – 300.000 rp. Het zijn vaak kleine bedragen, maar opgeteld kan het best veel zijn.

Tip: lees meer over de do’s & don’ts voor afdingen in Indonesië.

geld op bali

Hieronder vind je een indicatie voor het benodigde budget voor Bali voor verschillende type reizigers.

Backpacken op Bali

Goedkope kamer in een hostel : 10-20 euro per kamer
Eten op Bali: 10-20 euro per persoon per dag
Huren van een scooter  : 6 euro per dag, korting bij meerdere dagen

Je kunt goedkoop eten op Bali in een lokaal restaurant. Street food als saté of bakso (soep met grote ballen) kost maar een paar euro per maaltijd.

zwembad op bali

Middenklasse

Kamer in een fijn hotel   : 30-60 euro per kamer
Eten op Bali : 20-30 euro per persoon per dag
Een auto met chauffeur    : 40-60 euro per auto, afhankelijk van de afstand en tijd

Sommige hotels op Bali hebben kamers inclusief ontbijt. Heeft jouw hotel geen ontbijtservice? Bij de Konmar of 7eleven kun je voor weinig geld een ontbijtje kopen. Voor een paar euro meer krijg je lekkere koffie met een smoothie bowl.

Luxe vakantie naar Bali

Uniek overnachten op Bali   : 100+ euro per kamer
Eten op Bali (met alcoholische drankjes): 50+ euro per persoon per dag
Dure excursies, bijvoorbeeld duiken  : 80-120 euro per persoon per dag
smoothie bowl als ontbijt

Is Bali toeristisch?

Laten we er niet omheen draaien: Bali is een populaire bestemming bij Nederlanders voor een verre vakantie. Jaarlijks trekken 15 miljoen reizigers naar Bali, waarvan 6 miljoen internationale toeristen. Dat zijn er heel wat.

De meeste toeristen volgen dezelfde reisroute op Bali langs dezelfde bezienswaardigheden en mooie plekken. Op sommige plekken – vooral in het zuiden van Bali – is het erg druk. Het wegennetwerk van Bali is hier niet op berekend, wat kan leiden tot een enorme verkeerschaos en dito vertragingen. Op de wegen naar Canggu en de Jl. Bypass in Sanur staat het dagelijks vast. Wil je vanuit een van de badplaatsen in Zuid-Bali excursies boeken? Houd dan rekening met een extra reistijd.

Vooral in het noorden en oosten van het eiland kun je nog het echte Bali ervaren. Hier is de kracht van de goden en de Balinese cultuur springlevend. Wij raden zeker aan het andere Bali te bezoeken. Hier vind je prachtige rijstvelden, ongerepte natuur en verlaten stranden die je niet met duizenden anderen hoeft te delen.

Expert tip: Onze favoriet is de omgeving van Penebel bij Tabanan. Jenny heeft zelfs een tijdje gewoond en Engelse les gegeven in deze geheime plek op Bali.

kinderen op bali

Is er Wifi op Bali?

Wees gerust, op veel plekken op Bali kun je GRATIS gebruik maken van WiFi. Dit geldt zowel voor hotels als voor veel restaurants op Bali. Je kunt dus alle hotspots op Bali gelijk delen met het thuisfront.

Toch raden wij aan om SIM-kaart op Bali aan te schaffen met een databundel. Mobiel internet op Bali is handig om te navigeren of om een Uber, Grab of taxi te regelen. Dit kan met een eSIM of met een lokale SIM-kaart. Telkomsel is al jaren onze favoriet.

Tip: Gebruik niet je Nederlandse SIM-kaart, roaming in Indonesië is heel duur!

Wat is de ideale route op Bali?

Ben je op zoek naar JOUW ideale route op Bali? Het Andere Bali kan je helpen. Wij hebben onze ervaringen en krachten gebundeld in een aantal voorbeeldroutes voor Bali. Deze kun je naar hartenlust uitbreiden of juist inkorten. Natuurlijk kun je ook activiteiten skippen en vervangen voor iets wat bij jou past. Elke routes geeft leuke tips om te overnachten op Bali – deze accommodaties zijn getest en goedgekeurd door reizigers.

Reisroute Bali: 10 dagen zon, zee en strand in Zuid-Bali (de ideale route voor beginners)

Deze route voor 10 dagen Bali is perfect voor een eerste backpackreis. Geniet van de mooiste stranden van Bali en een vleugje cultuur in de omgeving van Ubud.

route 10 dagen bali op de kaart

Route Bali: 2 weken door het oosten

Hier vind je een beschrijving voor een rondreis van twee weken Bali. Deze reis focust op het onbekende oosten en combineert stranden, tempels, rijstvelden en vulkanen. Je bezoekt een aantal hoogtepunten, maar ook het authentieke Bali.

route bali van 2 weken door het oosten van het eiland

Voorbeeldroute 8 dagen Bali: van het noorden naar het zuiden

Reis je van Java naar Bali? Deze leuke route voor 8 dagen Bali combineert mooie stranden, rijstvelden en het andere Bali. Je start bij Gilimanuk, waar de boot van Java naar Bali aankomst. Via het authentieke Menjangan en Munduk reis je naar de hoogtepunten van Ubud en Zuid-Bali.

route 8 dagen bali

Binnenkort zal het aantal reisroutes op Het Andere Bali uitgebreid worden.

Rondreis of pakketreis?

Gaat jouw voorkeur uit naar een pakketreis  naar een van de badplaatsen op Bali? Ook dan kun je veel van het eiland zien. Je kunt eenvoudig excursies boeken vanuit je hotel, zo kun je luieren op het strand combineren met natuur en cultuur. Vanwege de verkeersdrukte in Zuid-Bali raden wij aan om niet in het zuidelijke puntje van Bali te blijven, maar Sanur of Candidasa als uitvalsbasis nemen.

Is een huurauto op Bali essentieel?

Het is lastig om een rondreis op Bali te maken met het OV, er is geen goed netwerk van bussen. Voor 40-60 euro per dag huur je een auto met chauffeur die je naar de mooiste plekken op Bali brengt.

Wil je een auto huren op Bali en zelf rijden? Boek dan een auto vanaf 40 euro per dag. Op Bali rijd je aan de linkerkant van de weg. Je hebt een internationaal rijbewijs nodig.

Wij kiezen voor een (vaste) chauffeur op Bali.

kleine bootjes in het tropische water

Kun je een scooter huren op Bali?

Met een scooter heb je de kans om buiten de gebaande paden te gaan en de minder bekende plekken van Bali te verkennen. Rijd door kleine dorpjes, verken afgelegen stranden en ontdek traditionele markten waar lokale ambachtslieden hun waren verkopen. Een scooter een budgetvriendelijke optie om te reizen op Bali. De brandstof is goedkoop en je vermijdt de kosten van het inhuren van een chauffeur voor de hele dag.

Veel scooters op Bali zijn volgens Nederlandse begrippen (lichte) motoren. Dat betekent dat je een internationaal motorrijbewijs moet hebben om rond te mogen rijden op Bali. De meeste verhuurverdrijven zullen je rijbewijs niet controleren. Check je verzekering of zij uitkeren wanneer jij een scooter huurt op Bali en betrokken raakt bij een ongeval.

Draag altijd een helm, houd je aan de verkeersregels en wees bewust van je omgeving. Het verkeer op Bali kan hectisch zijn, vooral in drukke gebieden zoals Kuta en Denpasar, wees voorzichtig en rijd in je eigen tempo.

vier mensen op een scooter

Bali vakantie tips: wat te doen op Bali?

Bali is een gevarieerd tropisch eiland in Azië. Het maakt niet uit of je een surfvakantie op Bali plant, een duikvakantie of dat je wilt fietsen of wandelen op Bali: het kan allemaal.

Dit zijn onze favoriete activiteiten op Bali:

 • Wandelen door de rijstvelden met een lokale gids
 • Duiken op Bali
 • Snorkelen met mantaroggen bij Nusa Penida
 • Het beklimmen van een vulkaan
zonsopkomst vanaf de gunung batur

Wat moet je NIET doen op Bali?

Bali is een veilige bestemming, mits je je aan een aantal regels houdt.

Drugs

Indonesië heeft een streng antidrugsbeleid. In Indonesië wordt het bezitten van en het handelen in drugs zwaar bestraft. Drugsbezit kan leiden tot een jarenlange gevangenisstraf, handel in drugs kan zelfs leiden tot een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf.

Dierenattracties

Op Bali zijn helaas veel attracties waarbij wilde dieren worden gebruikt ter vermaak van toeristen. Zo kun je in de dierentuin van Bali rijden op een olifant of knuffelen met een orang-oetan. Bij Serangan eiland bij Sanur kun je spelen en knuffelen met dolfijnen. Achter deze attracties gaat veel dierenleed schuil, wij keuren daarom deze dierenattracties op Bali af.

Hier vind je meer informatie over dierenleed op Bali en wat jij kunt doen om dit te voorkomen.

schildpad in zee

Is Bali een leuke bestemming voor een vakantie met kinderen?

Yes, je kunt reizen naar Bali met kind!

Bali is een fijne bestemming voor een eerste verre reis met kinderen. Er heerst een fijn klimaat, je hoeft je over het algemeen geen zorgen te maken over de hygiëne, alles is te koop en de gezondheidszorg is goed geregeld. Ook niet onbelangrijk: de lokale bevolking is erg lief en er is veel te doen op Bali met kinderen.

Leuke activiteiten op Bali voor kinderen

Jenny reisde een aantal jaar geleden naar Bali met een baby. Haar dochter gaat inmiddels naar school en zal in 2024 voor de derde keer naar Bali reizen.

Haar hoogtepunten van onze laatste vakantie op Bali:

 • Op zoek naar diertjes
 • Zwemmen bij het hotel of snorkelen in zee
 • Schelpen zoeken en zandkastelen bouwen
 • Hier vind je meer tips voor Bali met een peuter

Voor oudere kinderen is Waterbomb Bali erg leuk.

bamboepoort bij mejangan

Hotels met familiekamer

Op booking.com of een vergelijkbare site vind je niet veel familiekamers op Bali. Toch zijn er veel opties om een kamer te delen met je gezin! Bij de goedkopere hotels boek je per kamer, het maakt niet uit of je er met zijn tweeën of met zijn vieren slaapt. Je kunt een bed delen of je kunt een deryan travel tentje meenemen voor je baby of peuter. Voor oudere kinderen is het vaak mogelijk om een extra bed te reserveren via booking.com. De extra kosten variëren per accommodatie.

bali met een baby

Heb je na het lezen van deze FAQ voor Bali zin om je koffer te pakken maar moet je nog een tijdje wachten? Op Het Andere Bali staan nog veel meer tips voor je vakantie. Veel leesplezier!

MEER TIPS?

Meld je gratis aan en je ontvangt maximaal vier keer per jaar nieuws en inspiratie over Bali in je mailbox

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.