Beste reistijd Bali: seizoenen, klimaat en feestdagen

Het is altijd een goed idee om naar Bali te gaan. Toch zijn er maanden die nét een beetje fijner zijn dan andere maanden. Bijvoorbeeld door feestdagen of vanwege het weer op Bali.

In deze blog vertellen we meer over de beste reistijd voor Bali, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten voordat je je vakantie naar Bali boekt.

zonnige momenten vormen de beste reistijd voor bali

Wanneer moet je niet naar Bali?

Hierover kunnen we kort zijn: je kunt het hele jaar door naar Bali reizen!

Weer en klimaat Bali

Bali is een eiland in Indonesië, gelegen tussen Java en Lombok. Bali ligt dicht bij de evenaar op het zuidelijk halfrond. Door zijn ligging heeft Bali een tropisch klimaat zonder extreme wisselingen van seizoenen. De gemiddelde temperatuur op Bali ligt tussen de 25-30°C.

beste reistijd bali regen 1

Het eiland kent twee seizoenen, het droge en het natte seizoen. Het droge seizoen loopt van april tot en met september, er zijn dan veel zonuren en er is weinig regen. Het droge seizoen wordt gezien als de beste reistijd voor Bali en de rest van Indonesië. Door het tropische klimaat op Bali is de luchtvochtigheid hoog, ook in het droge seizoen.

In de bergen en op vulkanen kan het ’s avonds frisser zijn. Het is verstandig om een lange broek en trui in je koffer te stoppen.

wolken bij jatiluwih

Hoe is het regenseizoen op Bali?

Het natte seizoen op Bali (musim hujan) begint meestal in oktober. Vaak beperkt de regen op Bali zicht tot een stevige bui in de middag of de avond.

Het regent zelden de hele dag. Doordat Bali een klein eiland is, klaart de lucht onder invloed van de zee snel op. De regenval op Bali is gematigd in verhouding tot andere plekken in Indonesië en andere landen in Azië. Het is nooit koud op Bali, dus ook tijdens het regenseizoen kun je genieten van een strandvakantie op Bali.

mudslides op bali

Soms, heel soms, valt er zo veel regen dat de afwatering het niet aankan. Dan komen straten blank te staan. Een enkele keer leidt dit lokaal tot kleine landverschuivingen (mud slides) zoals zichtbaar op de foto van de rijstvelden bij Jatiluwih hierboven. Het is echter niet zo dat wegen dagenlang afgesloten zijn en dat je je route moet aanpassen.

In het noorden (Lovina en Menjangan) en oosten van Bali (Amed en omgeving) valt gemiddeld minder neerslag.

Tip: dit zijn leuke uitjes wanneer het regent op Bali.

dreambeach met donkere wolken

Beste reistijd Bali

Bali heeft de meeste zonuren van april tot oktober, dat is volgens de meeste mensen de beste reistijd voor Bali. Het begin van het droge seizoen (april – mei) is ideaal: er vallen niet veel buien, de rijstvelden zijn prachtig groen en de watervallen op Bali zijn op hun mooist.

Over rijstvelden gesproken: de rijst op Bali wordt 2 à 3 keer per jaar geoogst Door een ingenieus irrigatiesysteem zijn er het hele jaar door groene rijstvelden (sawa’s) te bewonderen. De rijstvelden van Tegelalang bij Ubud en de rijstvelden van Jatiluwih bij Tabanan behoren tot de mooiste rijstterrassen van Indonesië.

Tip: Wil je drukte mijden? Het hoogseizoen op Bali is juli en augustus, de vakantieperiode in Europa én in Australië. Er zijn dan veel toeristen en de prijzen van vliegtickets en accommodaties schieten omhoog. Ook met kerst en aan het eind van de Ramadan plannen meer mensen een vakantie op Bali.

Welke weerapp voor Bali?

Er zijn geen betrouwbare weerapps voor Bali. Door de hoge luchtvochtigheid geeft de weersvoorspelling voor Bali bijna altijd regen of zelfs onweer aan, terwijl er in de praktijk vaak alleen ’s nachts een bui is.

fietsen in het reigensieozne op bali

Festivals en feestdagen op Bali

Balinees nieuwjaar

Tijdens nieuwe maan in maart viert Bali Nyepi, ofwel het Balinese Nieuwjaar. Het eiland hult zich dan 24 uur in absolute stilte: auto’s rijden niet, er mag geen licht en geluid gemaakt worden en zelfs het vliegveld van Bali is gesloten van 6.00 uur ’s ochtends tot de volgende dag 5.59 ’s ochtends. Dan komt het verkeer langzaam op gang en kan het extra druk zijn op de weg.

Veel hotels sluiten hun deuren en plakken hun ramen af, gasten moeten dan binnen blijven. Het is slim om een hotel op Bali te boeken met een fijn zwembad waar je een dagje kunt uitrusten en relaxen.

Voorafgaand aan Nyepi vindt Ogoh-ogoh plaats, een imposante optocht en de verbranding van metergrote poppen. Deze is meestal de avond voor Nyepi, de precieze tijd wisselt van dorp tot dorp. De melasti optocht is ook mooi om te zien, dit is een serene rituele reiniging.

melasti op het strand van kuta

Ramadan en Idul Fitri

De Ramadan is de heilige vastenmaand voor moslims in Indonesië. Tijdens de Ramadan mag men overdag niet eten en drinken, veel restaurants op Java zijn dan gesloten. De Ramadan wordt afgesloten met Idul Fitri, het suikerfeest.

De inwoners van Bali zijn overwegend hindoeïstisch, er zijn niet veel restaurants gesloten tijdens de Ramadan. Aan het eind van de Ramadan kan het druk zijn op Bali met lokale toeristen. Houd hier rekening mee bij plannen van je reis naar Bali. Het is verstandig je hotel op Bali ruim van te voren te boeken.

Galungan en Kuningan

Twee belangrijke Hindoeïstische feestdagen op Bali zijn Galungan en Kuningan. Op Galungan vieren de hindoes op Bali de overwinning van het goede op het kwade. Op deze dag dalen de goden en geesten van overleden voorouders neer op aarde en tien dagen later op Kuningan vertrekken zij weer.  In Munggu vindt met Kuningan de Mekotek traditie plaats. Deze ceremonie is bedoeld om ongeluk af te wenden en voorspoed te brengen. 

man op bamboe stokken

Leuke festivals op Bali

  • Bali Arts Festival (juni-juli): festival met Balinese kunt als dans, gamelan en schaduwpoppenshows
  • Bali Kites Festival (juli-augustus): vanaf de stranden van Bali gaan duizenden vliegers de lucht in!

Tip: hier vind je een uitgebreid overzicht van feestdagen op Bali.

Beste tijd om vliegtickets te boeken

Het weer op Bali laat zich niet voorspellen. Soms is het in het regenseizoen dagenlang droog, soms regent het ineens tijdens het droge seizoen. Laat je vakantie daardoor niet verpesten.

Wil je op vakantie naar Bali? Wacht niet te lang met het boeken van vliegtickets naar Bali. Reis je in juli, augustus of rond de kerst? Tickets voor het hoogseizoen zijn negen à tien maanden voor vertrek het beste geprijsd. Maar ook als je buiten het seizoen raden wij aan om op tijd te boeken.

vliegen naar bali

Tip: heb je meer vragen over Bali? In deze blog met FAQ voor Bali vind je veel informatie.

MEER TIPS?

Meld je gratis aan en je ontvangt maximaal vier keer per jaar nieuws en inspiratie over Bali in je mailbox

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.