5 mooie trekkings bij Jatiluwih

Tegen de hellingen van de Batukaru-vulkaan liggen de uitgestrekte rijstvelden van Jatiluwih. Hier beginnen verschillende mooie wandelingen op Bali. De trekkings bij Jatiluwih verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor er voor elk type wandelaar iets te ontdekken valt.

rijst planten in jatiluwih met de batukaru op de achtergrond

Waar ligt Jatiluwih?

De rijstvelden van Jatiluwih liggen in de provincie Tabanan rondom het dorp Jatiluwih. Dit is een sprookjesachtige omgeving op 850 meter hoogte. Doordat Jatiluwih net buiten de gebaande paden ligt, is het relatief rustig bij deze mooie rijstvelden. Tijdens een trekking bij Jatiluwih ervaar je het andere Bali. Het culturele landschap van Jatiluwih is door Unesco erkend als werelderfgoed.

Je kunt naar Jatiluwih reizen met een auto met chauffeur of met een georganiseerde excursie. Er rijdt geen Grab naar Jatiluwih.

Tip: hier lees je wat er nog meer is te doen in Jatiluwih.

locatie jatiluwih op de kaart van bali

Zonsopkomst over Jatiluwih

Het is vroeg in de ochtend wanneer de zon langzaam boven de horizon uitkomt. Langzaam kruipt de oranje bal omhoog vanachter de Agung-vulkaan in de verte. De lucht kleurt oranjerood, en korte tijd later wordt het landschap met zijn trapsgewijze rijstvelden sprookjesachtig verlicht. Er hangt een deken van ochtendmist over het dal, die zal snel verdwijnen. Door de hoogte blijft het relatief koel in Jatiluwih.

In de verte kraait een haan, een kranige rijstboer met een karbouw bewerkt het land. Een tienermeisje plaatst kleine offertjes met wierrook en bloemen in de altaartjes tussen de rijstvelden.

uitzicht over de vulkanen in bali

Toegangsprijs Jatiluwih

De rijstterrassen van Jatiluwih zijn over vele generaties aangelegd door hardwerkende Balinezen. Hier vind je traditionele rijstbouw!

Langs de toegangsweg naar Jatiluwih moet je een entreebewijs kopen. De entree bedraagt 40.000 rp voor volwassen en 30.000 rp voor kinderen. Met dit geld worden de wandelpaden onderhouden en worden de rijstboeren gesteund. Alleen zo kunnen reizigers in de toekomst blijven genieten van de trekkings bij Jatiluwih.

routes trekkings bij jatiluwih

Mooie trekkings bij Jatiluwih

Je chauffeur op Bali zal je waarschijnlijk uit laten stappen bij het informatiecentrum van Jatiluwih. Dit kleine informatiecentrum bevindt zicht tegenover het Gong Jatiluwih restaurant. Dit is het startpunt van een aantal leuke bewegwijzerde routes door prachtig groene rijstvelden. Onderweg kom je langs kleine dorpjes en heb je de mogelijkheid om lokale boeren aan het werk te zien.

Er zijn zes bewegwijzerde wandelroutes, variërend van 45 minuten tot 5 uur.

verschillende trekkings bij jatiluwih op de kaart

1. Jatiluwih Green Land Trek

Duur1,5 uur
Lengte4 kilometer (combi van de oranje en gele route)

De meeste toeristen starten hun wandeling door bij het tourist information centre. Omdat alle bewegwijzerde wandelroutes hier beginnen lopen hier veel wandelaars. Langs de route zijn een aantal “instagram-objecten” geplaatst, als een gamelan, een bamboe rijstboer, een ploeg en meer.

Wij starten onze wandeling bij de Warung Bamboo een stukje verderop. De oranje route gaat meteen de rijstvelden in. Het pad ligt wat lager dan de rijstvelden, wat een bijzonder perspectief geeft. Rijstboeren verplanten de zaailingen in de natte velden, de geven de rijstplanten uiteindelijk de beste oogst. De traditionele Balinese rijst uit Jatiluwih kan drie keer per jaar geoogst worden.

Via een lange trap en een smalle bamboebrug klimmen we naar Jatiluwih Space. Het is blijkbaar nog vroeg (het voordeel van slapen in Jatiluwih!), de kleine koffiebar is nog uitgestorven. Even later komt er een vriendelijke Balinees om de bestelling op te nemen.

Tip: Je kunt hier ook kamperen.

jenny in op een uitkijkpunt in jatiluwih

Vanuit het restaurant Jatiluwih Space heb je een prachtig uitzicht over de rijstvelden en de Batukaru-vulkaan.

Na het restaurant en de camping buigt de oranje wandelroute af in de richting van het informatiepunt. De weg wordt breder en verschillende routes komen hier samen. Wij besluiten de oranje route te verlaten (dit hebben we eerder gedaan) en volgen nu de gele wandelroute. De gele wandelroute kronkelt de rijstvelden in en ook hier staan verschillende rijstboeren tot over hun enkels in het water om de zaailingen te verplanten.

Wanneer we opnieuw een riviertje zijn overgestoken begint de tocht naar boven naar het dorp Jatiluwih. De route gaat vooral door bos, het uitzicht over de rijstvelden valt wat tegen. In het dorp spelen jonge kinderen met een vlieger, terwijl hun vader de penjol voor het huis plaatsen. Het is nog maar een paar dagen tot Galungan, een belangrijke Balinese feestdag.

wandelen door jatiluwih

2. Leuke trekkings bij Jatiluwih met kinderen

Reis je naar Bali met een baby of peuter? Het eerste deel van de oranje wandelroute gaat over een verhard pad (tot bij het restaurant Jatiluwih Space), dit is goed te doen met de kinderwagen. Ook de witte wandelroute is geschikt voor kinderwagens en buggy’s.

De rode wandelroute is zeer geschikt voor iets oudere kinderen.

Tip: Voor andere trekkings bij Jatiluwih is een draagzak handig

rijst planten op bali

3. Specerijen en geneeskrachtige kruiden

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door de rijstvelden van Jatiluwih. Met behulp van Maps.me kun je eenvoudig je eigen trekkings bij Jatiluwih uitzetten (hieronder staat een aantal voorbeelden). Deze wandeling met gids is te leuk om niet te delen!

Wayan is geboren en getogen op Bali. Zoals zijn naam doet vermoeden is hij de eerste zoon uit een gezien van vier – het oudste kind op Bali wordt traditioneel Wayan genoemd. Wayan neemt ons mee voor een avontuurlijke trekking door de rijstvelden.

We zijn nog maar net op pad als Wayan’s scherpe blik wat ziet. Een kleine kikker springt pardoes uit zijn hand. Er is veel leven aan de rand van de rijstvelden. Even later laat Wayan iets ruiken: het blijkt sereh te zijn (citroengras). Aan de rand van de sawah’s groeien ook papaya’s, peper en kunjit (geelwortel).

kruiden ontdekken tijdens een trekking door jatiluwih met gids

Naast de bekende specerijen is er ook een breed scala aan geneeskrachtige planten: er groeien middeltjes tegen hoofdpijn, heftige bloedende wonden en gekneusde ledenmaten in de natuurlijke apotheek.

Een wandeling met een gids bij Jatiluwih is leerzaam én je komt op plekken waar je normaal niet komt. Als toerist mag je niet zomaar over de kleine moddermuurtjes in de rijstvelden banjeren. Wayan neemt ons mee naar plekken waar het wél gaat en mag.

Tip: Wanneer je een trekking boekt bij Withlocals steun je de lokale bevolking.

rode letters van jatiluwih

4. Jatiluwih Trekking naar Angseri Hot Springs (via Yeh Hoo)

DuurOngeveer 2 uur (enkele reis)
Lengte7,5 kilometer
Hoogteverschil760 meter omhoog, 620 meter omlaag

Jatiluwih staat bekend om zijn uitgestrekte rijstvelden, maar er zijn meer bezienswaardigheden in de regio te vinden. Je kunt de mooiste rijstvelden van Bali combineren met een bezoek aan de warmwaterbronnen van Angsri. Het eerste deel van de wandeling staat in het teken van de uitgestrekte rijstvelden, vervolgens bieden schaduwrijke bossen verkoeling. De route volgt deels de weg, maar er is nauwelijks verkeer in dit deel van Bali.

Tijdens de wandeling worden valleien dieper en smaller en lopen de rijstvelden steeds steiler naar beneden. We klauteren omlaag bij Yeh Hoo, een mooie waterval op Bali. De trap heeft ongelijke treden en we moeten zo nu een dan flinke stappen naar beneden zetten. Gelukkig is er een leuning die iets van houvast biedt.

yeh hoo waterval in jatiluwih

Bij de ingang van Yeh Hoo boven aan de trappen is een kleine warung voor een lokale lunch.

Deze trekking vanuit Jatiluwih bij de warme bronnen van Angsri. De Angseri Hot Springs zijn onze favoriete warmwaterbronnen van Tabanan. Er zijn twee bassins met heerlijk warm water, er is een waterval met kleurrijke mineralen en er is een kleine warung voor snacks en een drankje.

Tip: Voor wandeling vanuit Jatiluwih kun je Maps.me gebruiken, een gratis navigatie-app die ook offline werkt.

jenny in de angseri hot spring

5. Jatiluwih naar Pura Luhur Batukaru

Duur1,5 tot 2 uur (enkele reis)
Lengte6,8 kilometer
Hoogteverschil990 meter omhoog, 660 meter omlaag

Ook deze trekking bij Jatiluwih begint bij het tourist information point. Het eerste deel van de wandeling op Bali voert over door het dorp Jatiluwih met een weids uitzicht over de groene trapsgewijze rijstvelden. Al snel slingert de weg omhoog door de weelderige bossen tegen de helling van de vulkaan naar de afgelegen tempel.

batukaru vulkaan

De Pura Luhur Batukaru is een spirituele plek. Het tempelcomplex bestaat uit meerdere tempels, heilige bronnen en een grote visvijver met koikarpers. Door zijn ligging in het bos is de Pura Luhur Batukaru op veel plekken begroeid met mos, wat de tempel een mysterieuze uitstraling geeft.

Deze geheime plek op Bali wordt nauwelijks bezocht door toeristen. Neem wat te eten mee tijdens deze trekking, er is geen restaurant bij deze bezienswaardigheid op Bali.

Tip: Voor deze trekking bij Jatiluwih kun je het beste de Maps.me app installeren. Download de kaart op je telefoon, in de afgelegen bossen is niet altijd bereik.

zwembad van ti amo hotel

Overnachten bij Ti Amo Jatiluwih

De meeste toeristen komen met de auto vanuit Canggu of Ubud voor hun trekking bij Jatiluwih. Dat is een tot anderhalf uur rijden.

Tijdens onze laatste reis naar Bali ontdekten wij Ti Amo, een fijn kleinschalig hotel midden in de rijstvelden. Het hotel ligt als het ware tussen het authentieke Penebel en Jatiluwih ingeklemd. Wanneer je hier slaapt kun je eerder beginnen met je trekkings bij Jatiluwih. Het is dan minder warm, minder druk en door het zachte licht zijn de landschappen op Bali ’s ochtends op kun mooist.

Ti Amo heeft een aantal ruime kamers, waaronder geschakelde kamers en familiekamers. Het hotel is voorzien van een voortreffelijke restaurant met de lekkerste pizza’s van Bali. Daarnaast staan er veel lokale gerechten op de kaart gemaakt van eerlijke ingrediënten uit de regio.

gado gado eten op bali met uitzcht op de rijstvelden

Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht over de belangrijkste vulkanen van Bali: in de ochtend zie je de zonsopkomst bij de Gunung Agung en Gunung Batur, in de avond verdwijnt de zon achter de uitlopers van de Batukaru.

Het vriendelijke personeel van Ti Amo kan helpen met het organiseren van bovenstaande trekkings bij Jatiluwih.

Tip: je kunt ook kiezen voor een Village Homestay op Bali in Desa Tajen, een unieke ervaring.