Doen op Bali: een kookworkshop in Amed

Een vakantie op Bali is altijd een goed idee. Zeker als je van lekker eten houdt! Wij smelten weg bij de geur van specerijen en de verfijnde mix van smaken. Een kookcursus in Amed is dan ook een aanrader! In het authentieke vissersdorp in Oost-Bali kun je lekker kokkerellen, kletsen met gastvrouw Kadek en na afloop heerlijk eten. Deze kookworkshop is een leuke manier om het echte Bali te ervaren.

papya op bali

Toen Jenny op Bali woonde, leerde haar Balinese moeder me een rujak te maken: een ‘salade’ van spicy groene mango met ketjap manis, wat suiker en zout. Moeder kan nauwelijks schrijven, laat staan recepten uitschrijven. Moeder kookt met haar hart. Alleen, wat moeten we ons voorstellen bij één centimeter gember? Tijd voor een kookworkshop in Amed!

Tijdens een kookworkshop op Bali leer je traditioneel Balinees eten maken én leer je hoe je thuis de gerechten na kunt maken.

Tip: Amed past in deze route voor twee weken Bali.

kookworkshop in amed

Doen op Bali: een kookcursus in Amed

Amed resto heeft kookcursussen, maar wanneer we daar aankomen zien we slechts een restaurant. Klopt dit wel? 

Een vriendelijke ober gebaart te wachten bij een leeg tafeltje. Terwijl we genieten van een drankje komt Kadek de keuken uit. Wanneer ze ons ziet tovert ze een lach op haar gezicht. Er staan zweetpareltjes op haar voorhoofd. Ze verontschuldigt zich dat we een paar minuten moesten wachten. Pas nu de bestelling uitgeserveerd is, heeft de kokkin tijd.  

We regelen last minute onze kookcursus op Bali, maar dat blijkt geen probleem. De volgende ochtend kunnen we terecht bij een kookworkshop in Amed.

markt in bali

Inkopen op de markt op Bali

Helaas heeft Amed geen lokale markt waar me met zijn alleen inkopen kunnen doen. Jammer, we zijn dol op markten. Op de lokale markt komen (meestal) dames van verschillende dorpen bij elkaar en er is altijd wel wat te proeven en te beleven. Ver weg van toeristen kun je op een markt veelal het echte Bali ervaren.

In plaatst daarvan komt er een rijdende markt voorbij: op de achterkant van de pick up truck ligt de oogst van de dag uitgespreid. Kadek bekijkt de waren met haar kennersoog en vist er de mooiste groenten en fruit eten. Een mooi tafereel om te zien!

Binnen een mum van tijd komen er ook vrouwen uit de andere huizen en restaurants uit de straat. Binnen no time is het een drukte van belang in het rustige Amed. En zo snel als de drukte begonnen is, zo snel keert de rust weder wanneer de truck verder rijdt.

kookcursus balinees koken

Kiezen is verliezen

De volgende morgen is het restaurant omgetoverd tot een open keuken. De echte keuken is veel te warm, aldus Kadek. We herinneren ons het bezwete vrouwtje van de vorige avond en knikken instemmend. We koken op een kookstel onder de ventilator van de veranda.

Kadek laat ons kiezen wat we kunnen maken. Oei, net klinkt allemaal wel lekker! Groenten, vis, vlees. Welke saus? Gebakken banaan of toch zwarte rijst met kokos?

Uiteindelijk worden het twee hoofdgerechten en een toetje. Een stevige lunch.

verschillende kleuren rijst

Kookworkshop in Amed: leer authentiek Balinees koken

Kadek is een geduldige vrouw. Ze laat ons zien hoe je specerijen moet kneuzen en het best de temperatuur van de wok kan controleren (= kijken naar de kleur van de damp van de kokosolie).

Terwijl we koken klets Kadek honderduit over haar familie. Haar jongste zoontje komt voor een slok melk. De oudste kinderen liggen bij oma in de hangmat. De tijd vliegt voorbij en voordat we het door hebben kunnen we aan een keurig gedekte tafel onze eigen gerechten proeven. 

het resultaat van de kookworkshop

Recept zwarte rijstpudding

Tijdens onze kookworkshop in Amed maken we verschillende gerechten. Hieronder vind je het recept van zwarte rijstpudding, een heerlijk toetjes met rijst en kokos.

Ingrediënten voor Balinese zwarte rijstpudding (voor 4 personen)

 • 200 gram zwarte kleefrijst
 • 100 gram gula jawa (of bruine bastaardsuiker)
 • 700 mL water
 • 1 à 2 pandanbladen (geurige grassoort, je vindt deze bij de toko)
 • beetje zout
 • 250 mL dunne santen (kokosmelk)

Werkwijze

 • Was de zwarte rijst 2-3 keer. Laat de rijst een nachtje weken in zijn waswater
 • Voeg een snufje zout en het pandanblad toe
 • Kook de rijst in ruim water een uur lang op een laag vuur. Roer af en toe.
  (Voeg extra water toe als de rijst dreigt droog te koken)
 • Voeg gula jawa toe naar smaak
 • Doe de gezoete gekookte rijst in kommetjes
 • Voeg er kokosmelk aan toe
 • eventueel garneren met geraspte kokos of vers fruit

De zwarte rijstpudding is het lekkerste wanneer deze nog een beetje warm is.

zwarte rijstpudding uit bali

Overnachten in Amed

Dit zijn leuke hotels in Amed

 • Bayu Cottages – leuke accommodatie vlak bij het strand van Lipah
 • Pelangi Beach Homestay – goedkope homestay bij het strand van Jemeluk met balkon en gemeenschappelijke lounge
 • Blue Earth Village – fraai hotel met oog voor duurzaamheid, educatie en socialisatie

Tip: Op IkReis leer je wat je nog meer kunt zien en doen in Oost-Bali (Sidemen, Amed en meer).