Doen op Bali: zilveren sieraden maken in Sidemen

Sidemen is een authentiek Balinees dorp ingeklemd tussen groene rijstvelden en vulkanen. Het is een fijne plek om te wandelen op Bali of te relaxen met uitzicht op de Gunung Agung. Na een paar dagen relaxen is Jenny echter toe aan wat anders: ze gaat een workshop zilversmeden doen en zelf een sieraad maken!

Lees snel verder, in deze blog vind je een origineel uitje voor je vakantie naar Bali.

Tip: Een bezoek aan Sidemen en de workshop sieraden maken kun je combineren met deze voorbeeldroute van twee weken door het oosten van Bali.

workshop zelf sierraden maken op bali

Zilveren sieraden maken op Bali

Agung Silver is een kleine winkel midden in het dorp Sidemen. De winkel wordt gerund door Agung, een bekwaam zilversmid die het vak van zijn vader heeft geleerd. In de kleine etalage liggen handgemaakte zilveren ringen, oorbellen, kettingen en armbanden. Tussen al dat moois staat een klein bordje waarop in sierlijke “Silverclass Bali” staat geschreven. Dat klinkt goed.

Wij gaan namelijk niet naar Sidemen om zilveren sieraden te kopen, we willen zélf aan de slag.

We maken een afspraak om de volgende ochtend een workshop zilversmeden te volgen op Bali. Er is veel mogelijk: wij kiezen ervoor om een halve dag aan de slag te gaan. Ervaring hebben we nog niet, zouden we en mooi zilveren sieraad kunnen maken? En is deze activiteit op Bali geschikt voor iemand met twee linker handen?

zilverbolletjes smelten

Een sieraad ontwerpen

De volgende ochtend is het zo ver. Agung geeft een kort uitleg over het proces: bij de prijs van de workshop zit vijf gram inbegrepen. Wil je een groter sieraad of wil je bijvoorbeeld een ring maken met edelstenen dan geldt er een meerprijs. Fijn dat de communicatie zo transparant is!

Je kunt dus verschillende sieraden maken in Sidemen, waaronder alleen al twintig verschillende soorten ringen. De ring kan zowel aan de binnenkant als een de buitenkant gegraveerd worden waardoor je een uniek sieraad uit Bali krijgt. Jenny kiest een gladde ring met een persoonlijk inscriptie zonder verder poespas.

Kleine bolletjes zilver

De werkplaats van Agung Silver is erg eenvoudig. Het is nauwelijks te bevatten dat in dit kleine atelier zulke mooie dingen gemaakt worden.

We beginnen met het smelten van de zilverbolletjes. Het zilver komt van het eiland Kalimantan en is van goede kwaliteit. Zilver heeft een kookpunt van bijna duizend graden, met een blaasbalg stoken we een vuurtje tot de gewenste temperatuur. Langzaam smelten de kleine zilverbolletjes, we kunnen beginnen.

Het zilver wordt in een mal gegoten. Er ontstaat een klein staafje wat in de verste verte niks weg heeft van een ring. Dan begint het persen, zagen en polijsten. Deze stappen worden meerdere keren herhaald. Een zilverworkshop is hard werken. Jenny’s ring krijgt langzaam vorm.

workshop sieraden maken in sidemen bali

Sieraden maken met een persoonlijke touch

Bij iedere stap word je meegenomen in het proces en daarna moet je zelf aan de slag. Agung kijkt nauwgezet toe tijdens het sieraden maken en corrigeert indien nodig.

Wanneer de ring bijna klaar is, vraagt Agung of hij het over mag nemen. Het is leuk om zelf een sieraad te maken, maar dit is Jenny’s eerste keer en ze is nog lang geen vakman.

Agung slaat met een grote hamer kleine stempels in het zilver: dit wordt de tekst in de ring. Daarna wordt de ring met een grotere rubberen hamer in de juist vorm geslagen. Er wordt opnieuw gezaagd en polijst. Wanneer Agung tevreden is met de resultaat wordt de ring dicht gebrand. Na veel polijsten is de lasnaad bijna niet meer te zien. Als gezegd: Agung is een goede zilversmid.

De zilverwinkel heeft alleen letters en cijfers als stempels, andere motieven worden met de hand gegraveerd.

zelfgemaakte ring

Zelf sieraden maken: Mijn zilveren ring

Zilversmeden is een ontzettend leuke activiteit in Sidemen Bali!

Na een paar uur zagen, smelten en polijsten is het zo ver: de zelfontworpen ring is af. Een gladde zilveren ring met een inscriptie, precies zoals Jenny in gedachte had. In de ring zijn de naam van een dierbaar persoon en een haar liefde voor Indonesië samengebracht.

A ring is round, without an end. So is the love for you my friend.

Het is leuk om een originele herinnering aan Bali mee naar huis te nemen. De workshop duurt officieel drie uur, maar Agung let niet echt op de tijd. Hij kijkt alleen naar het resultaat: een blije klant met een mooi handgemaakt sieraad. Soms ben je langer dan drie uur bezig, soms ben je sneller klaar.

Tip: Ga je alleen op reis naar Bali? Geen probleem, voor deze silver class geldt geen minimum aantal deelnemers.

zilversmeden op bali

Waar vind ik Agung Silver?

Het atelier van de sieradenontwerper ligt midden in Sidemen.

Adres: Jalan Raya Dukuh, Sangkan Gunung, Sidemen
Coördinaten: -8.453026190783998, 115.43793287965785

locatie sidemen op de kaart van bali
Canggu – Sidemen1 – 1,5 uur
Ubud – Sidemen1 uur
Sanur – Sidemen1 uur
Amed – Sidemen1,5 uur
Deze reistijden zijn een indicatie.

Wil je bijzonder overnachten op Bali? Dan is Patal Kikian Villa in Sidemen een magische plek! Wij hebben genoten van de rust en het uitzichten over de vulkanen van Bali. In deze blog lees je meer over deze unieke plek om te overnachten in Sidemen. (En Agung Silver en de workshop sieraden maken is slechts een half uur lopen.)

Tip: enthousiast geworden door onderstaande foto? Boek dan hier je verblijf.

inifinity pool van patal kikian resort

Zilver kopen op Bali

Natuurlijk kun je ook kant-en-klare sierraden kopen op Bali. In bijna ieder toeristendorp op Bali zijn winkeltjes te vinden waar je een zilveren sieraard als souvenir van je Bali-reis kunt kopen. De prijs en kwaliteit kan verschillen, wij raden om eerst een aantal reviews te checken. Dit kan bijvoorbeeld door de winkel aan te klikken op Google Maps en daar de ervaringen van andere reizigers te lezen.

Tussen Denpasar en Ubud ligt het zilveren dorp Cewuk. In dit kleine dorp zijn veel zilversmeden te vinden, inclusief winkels waar je voordelig sierraden kunt kopen als zilveren oorbellen, zilveren armbanden en zilveren kettingen.

Let op: in sommige winkels kun je afdingen. Word je door je Bali-chauffeur naar een zilverwinkel gebracht? Grote kans dat bij commissie krijgt!

Best to Buddha Bali (Saraswati Silver)

We zijn er zelf niet geweest, maar Best to Buddha is een populaire zilverwinkel in het zuiden van Bali. Je kunt ter plekke zien hoe de sieraden gemaakt worden en de prijskwaliteitverhouding is goed. Deze werkplaats heeft lange tijd sieraden gemaakt voor het bekende merk Buddha to Buddha, omdat je niet hoeft te betalen voor het merk liggen de prijzen een stuk lager.

Adres Saraswati Silver: Banjar Pagutan Kaja, Sukawati, Batubulan, Gianyar.
Coördinaten: -8.608064208020632, 115.24662193560357.