Duiken Amed: de 5 mooiste duikstekken

Wil je duiken op Bali en genieten van bijzondere wrakken en een bijzonder onderwaterleven? Ga duiken bij Amed! Dit zijn de mooste duikstekken van Oost-Bali.

Amed is een authentiek vissersdorp in het oosten van Bali. Amed is nooit druk onderwater. Er zijn veel leuke duikstekken en je hoeft niet uren in de auto of op de boot hoeft te zitten. Zonde van je tijd.

bali duiken vis

Combineer duiken bij Amed met een rondreis door Oost-Bali.

1. Duiken Amed: Japanese Wreck

DuikniveauAlle niveaus
Type duikKantduik
Diepte3-25 meter
duiken amed japanese wreck

Het Japanese Wreck is een klein wrak aan de zuidkant van Amed in Lipah Bay. Het wrak heeft een lengte van 20 meter en heeft een diepte van 6-12 meter. Het wrak ligt niet ver van het strand van Amed.

Het wrak in Amed is begroeid met mooie zachte koralen die zwiepen in de surf. Naast het wrak groeit een mooie mengelmoes van harde en zachte koralen. Rondom het wrak vinden we veel nudibranches, dit zijn felgekleurde zeeslakken. Op een zweepkoraal zit een klein visje en een aantal kreeftjes heeft zich verstopt onder de anemoon van nemo.

Er zwemmen schorpioenvissen en steenvissen. Maar waar is die frogfish waar de gids het in de briefing over had? Dan gebaart de gids heftig: hij heeft hem gevonden. Een gele frogfish is groter dan een hand!

bali duiken frog fish 1

2. Pyramids Amed

DuikniveauAlle niveaus
Type duikBootduik (kan evt. ook als kantduik)
Diepte3-25 meter
bali duiken zweepkoraal

De Pyramids is een van de populairste plekken om te duiken in Amed. Het betonnen kunstrif voor het strand van Jemeluk. Je wordt met een traditionele vissersboot, een jukung, naar de duikplek gebracht. Deze boottocht duurt maar een paar minuten.

De riffen bij de Pyramids lopen langzaam af en zijn daarom geschikt voor elk niveau. Je vindt hier een grote variatie aan visleven, van het dwergzeepaardje tot schildpadden en haaien.

Bij Pantai Jemeluk zijn veel faciliteiten en gezellige plekken om te eten in Amed. Tijdens het duiken zul je nauwelijks iemand tegenkomen.

bali amed jukung

3. Duikstek Batu Belah

DuikniveauAlle niveaus
Type duikKantduik
Diepte3-25 meter

Batuh Belah is een van de mooiste plekken om te duiken in Amed/Tulamben. De duikstek bestaat uit grote brokken koraal met ertussen een zanderige bodem. Hier kun je de Purple Leaf Scorpion-vis spotten, wij zien er uiteindelijk drie in één duik (dat is een slechte score volgens de gids).

Een klein krabbetje ‘vermomt’ zich met een stukje rode spons waardoor het beestje enorm opvalt. Er zijn veel krabbetjes en garnalen. Ook zien we felgekleurde slakken, sepia’s en een agressieve triggerfish. We sluiten de duik af met twee ordinary ghost pipe fish bij de boei.

bali duiken schelp

4. Duiken in Jumuluk Bay

Duikniveau Alle niveaus
Type duikkantduik
Diepte3-20 meter

Jemuluk Bay is een perfecte plek voor een eerste duik, een nachtduik of als je een tijdje niet hebt gedoken. Het is een ondiepe plek om te duiken in Amed met een overvloedige koraaltuin. De koraaltuin ligt tussen de 3 en 6 meter, iets dieper liggen er nog andere artificiële riffen.

De riffen tussen de 10 en 20 meter zijn begroeid met grote waaierkoralen. Hier is veel macroleven te zijn, variërend van naaktslakken tot garnalen en krabben. Daarnaast zien we sepia’s, een trompetvis en een octopus. Heel soms kun je hier ook een schildpad of een white tip shark (oceanische witpunthaai).

bali schildpad

5. Melasti Amed

Duikniveau Alle niveaus
Type duikkantduik
Diepte3-20 meter

Het zwarte zand bij Amed is zeer geschikt voor muck dives: duiken op de bodem van zwart vulkaanzand waarbij je rare wezens (critters) spot. Melasti is een perfecte plek voor zo’n modderduik, hier vind je alleen zand en rotsen.

Als je goed zoekt bind je op de zandbodem en de helling geweldige wezens als de zeemot, jonge hengelaarsvis, naaktslakken, harlekijngarnaal en meer. Deze duikstek is ideaal voor onderwaterfotografie.

duiken bali krab

Wat is de beste duikperiode?

Je kunt het hele jaar door duiken in Amed. Het hoogseizoen voor Bali (en dus ook voor Amed) is in juli-augustus, maar in Amed is het nooit zo druk als in het nabijgelegen Tulamben.

In het regenseizoen of met veel wind is het zicht onderwater wat minder, een goede duikschool kan je adviseren en de duikplanning aanpassen aan het weer in Bali.

Er is een kleine kans om de Mola Mola te spotten bij Amed. De Mola Mola wordt het vaakst waargenomen tussen juli en oktober. (Bij de Nusa-eilanden heb je meer kans om de Mola Mola op Bali te zien.)

bali kaart amed

Welke duikschool in Amed?

Wij duiken al een paar jaar met Bali Diversity, een Frans-Indonesische duikschool. Zij luisteren naar de wens van de klant. Er wordt altijd gedoken in zeer kleine groepjes: wij hadden meestal een privégids (zonder extra kosten). Ideaal als je wilt fotograferen tijdens het duiken in Amed.

Tip: Lees meer over Amed.