10 dagen Bali: zon, zee, strand in het zuiden (ideaal voor een eerste keer Bali!)

Welkom op het betoverende Bali, waar zon, zee en strand wachten om ontdekt te worden. Deze route voor 10 dagen Bali is perfect voor een eerste kennismaking met Indonesië of een eerste backpackreis. Een onvergetelijke rondreis door Bali neemt je mee van het relaxte Canggu tot de culturele hoofdstad Ubud en van het betoverende Nusa Penida tot de stranden van Uluwatu. Geniet van de mooiste stranden en een vleugje cultuur.

mooi strand op nusa pnida

Reizen op Bali

Ga je backpacken op Bali? En reis je voor het eerst naar Bali? Dan ben je vast op zoek naar de mooiste plekjes van Bali. Wanneer je op de kaart van Bali kijkt, dan lijkt het eiland niet groot. Maar vergis je niet!

Bali is een relatief klein eiland met een oppervlakte van slechts 5780 vierkante kilometer. Maar door de drukte in het verkeer (vooral in het zuiden) ben je soms lang onderweg. Een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur is geen uitzondering.

aap in uluwatu

Sommige backpackers in Indonesië zweren bij een scooter. Wil je een scooter huren op Bali? Dan heb je officieel een internationaal motorrijbewijs nodig. Dit kun je op vertoon van je Nederlandse motorrijbewijs laten maken bij de ANWB.

Hier vind je meer tips voor Bali voor beginners.

Tussen verschillende stadjes op Bali rijden shuttle bussen. Je kunt ook kiezen voor een auto met chauffeur op Bali. Dat is de leukste manier om te reizen op Bali omdat je overal kunt stoppen.

10 dagen Bali: onze route van dag tot dag

Onderstaande voorbeeldroute combineert in anderhalve week de hoogtepunten van Bali. Zo krijg je een goede eerste indruk van het eiland van de goden.

route 10 dagen bali op de kaart

10-daagse route langs mooie stranden op Bali

  • Canggu (dag 1-3)
  • Ubud (dag 3-6)
  • Nusa Penida (dag 6-8)
  • Ulu Watu (dag 8-10)

Heb je meer tijd op Bali? Dan kun je één of meerdere bestemmingen op Bali toevoegen. Of gewoon ergens een paar dagen langer blijven, er is genoeg te doen p[ Bali.

jukung op het strand

Aankomst in Canggu Bali: zon, zee en strand

Na een lange vlucht is het fijn om even niks te doen. Start je rondreis van 10 dagen Bali op de mooie stranden van Canggu, laat je zien in een beachclub of ga een dagje surfen in Canggu.

Canggu is in een paar jaar uitgegroeid tot een backpackersparadijs op Bali en een belangrijke hub voor digital nomads. Canggu heeft gezellige stranden, hippe koffiebarretjes, co-working spaces en fijne vega(n) restaurants.

smoothie in canggu

Steeds meer mensen weten hun weg naar Canggu te vinden, wat helaas voor veel verkeersdrukte zorgt. Canggu is daarom geen een goede uitvalsbasis voor excursies op Bali.

Tip: Wil je de Balinese cultuur zien in Canggu? Bezoek dan de Tanah Lot tempel.

pura tanah lot

Overnachten in Canggu

hoel met zwembad in canggu

Ubud, het culturele hart van Bali

De shuttlebus brengt je in 1-2 uur van Canggu naar Ubud in het midden van Bali. Wanneer je kiest voor een auto met chauffeur, kun je onderweg stoppen bij verschillende bezienswaardigheden onderweg. Zo kun je een trekking maken bij de rijstvelden van Jatiluwih of shoppen in het zilverdorp Sukawati (bekend van Saraswati Silver / Buddha to Buddha.)

Er is veel te doen in Ubud Bali. In deze reisroute voor 10 dagen Bali ben je twee volle dagen in Ubud, maar afhankelijk van je interesses zijn zelfs 3 à 4 nachten Ubud niet genoeg.

rijstvelden gunung kawi bij ubud

In Ubud vind je leuke markten, kleine winkeltjes en oude paleizen. Liefhebbers kunnen genieten van verschillende musea met (Balinese) schilderkunst of de Setia Darma House of Masks and Puppets. En je kunt heerlijk eten in Ubud!

Ubud is ook een goede uitvalsbasis voor de rijstterrassen van Tegalalang, een bezoek aan de Bali Swing of een rondje watervallen. Zelfs de Lempuyang Tempel met de betoverende Gate of Heaven hoort tot de mogelijkheden.

heaven gate met reflectie

Slapen in Ubud

Nusa Penida, mooie stranden en bijzondere landschappen

Je verlaat Ubud vroeg in de ochtend. Na een transfer van een uur stap je in Sanur op de boot naar Nusa Penida. Het grootste eiland van de Nusa-eilanden wordt gekscherend het kleine zusje van Bali genoemd.

Wist je trouwens dat het Indonesische woord “Nusa” eiland betekent? De Nusa-eilanden verwijzen naar de eilanden Nusa Penida, Nusa Ceningan en Nusa Lembongan.

Het klimaat op Nusa Penida is droger dan op Bali: zo vind je hier geen rijstvelden maar dorre landschappen en hoge kliffen. De Nusa-eilanden staan bekend om hun hagelwitte stranden, azuurblauw water en het rijke onderwaterleven. Je kunt hier slapen in een boomhut of duiken met mantaroggen.

Het grote voordeel van overnachten op Nusa Penida is dat je eerder op het eiland bent dan de dagjesmensen uit Bali. Als je op tijd op pad gaat heb je het beroemde uitzichtpunt van Kelingking voor jezelf. Dit is één van de bekendste instagram hotspots van Bali.

Tip: Op IkReis lees je wat te doen op Nusa Penida.

manta op bali

Overnachten op Nusa Penida

jenny in een boomhut op nusa penisa bali

Uluwatu: meer stranden in het zuiden van Bali

Het tempo van deze route voor 10 dagen Bali ligt vrij hoog. Het is fijn om even op adem te komen voordat je Bali verlaat. De boottocht van Nusa Penida naar Sanur duurt ongeveer een uur. Daarna is het nog een uur rijden van de haven van Sanur naar Uluwatu.

Uluwatu ligt in het zuiden van Bali, niet ver van Denpasar Airport (30-45 minuten rijden). Hier zijn goede golven om te surfen op Bali en er zijn veel mooie stranden en hippe beach clubs.

zonsondergang bij de klif van uluwatu

Je kunt ook voor kiezen om met de scooter (of een auto) langs de vele verscholen stranden van het zuiden van Bali te trekken: aan het eind van lange trappen liggen witte stranden verstopt tussen hoge kliffen.

Tip: In Uluwatu ligt de Pura Uluwatu, een van de populairste hindoetempels van Bali. Hier kun je elke avond een voorstelling van de Kecakdans bijwonen, de zogenaamde vuurdans. In deze blog lees je meer over Balinese dans.

mannen in sarong tijdens de kecakdans in uluwatu

Overnachten in Uluwatu

kliffen van tanah lot

Het Andere Bali

Het Andere Bali helpt jouw route naar het onbekende Bali samen te stellen. In deze route voor 10 dagen Bali ligt we meer focus op de bekende hoogtepunten van Bali dan je van ons gewend bent. En dat is helemaal niet erg: er is een reden dat deze mooie plekken op Bali populair zijn!

Reis je liever naar dorpen op Bali die minder bekend zijn en wil je het echte Bali ervaren? Kijk dan eens naar deze route van 2 weken door het oosten van Bali of deze 8-daagse Bali route van het noordwesten van Bali naar het zuiden. Die laatste route is ideaal als je de boot van Java naar Bali neemt.