Instagram versus reality: de Lempuyang tempel

Je kent ze vast: de magische Lempuyang-tempel en The Gate of Heaven met uitzicht op de heilige Agung-vulkaan. De Lempuyang-tempel is een van de meest gefotografeerde tempels op Bali. Zoek #gatesofheaven op Instagram en je vind meer dan 35.000 foto’s van deze plek. Maar is deze bezienswaardigheid op Bali écht de moeite waard?

lempuyang tempel met reflectie

Waarom is de Lempuyang Tempel beroemd?

De populaire Lempuyang-tempel maakt deel uit van een tempelcomplex op de helling van de gunung Lempuyang in Karangasem in het oosten van Bali. Het complex bestaat uit zeven tempels. De Lempuyang-tempel dateert uit de achtste eeuw en is daarmee ouder dan de meeste hindoetempels op het eiland Bali.

De naam Lempuyang komt van het woord Lampu (licht) en (hyang) wat God betekent. De tempel van Lempuyang staat plaatselijk bekend als Pura Luhur, toeristen spreken over “gateway to heaven”. Deze naam heeft de tempel te danken aan de Balinese splitpoort van maar liefst vier meter hoog. Op heldere dagen kijk je door de poort uit over de heilige Gunung Agung.

bali lempuyamng tempel

Door foto’s van het adembenemende mooie uitzicht op sociale media krijgt de poort van de Pura Penataran Agung Lempuyang al snel de bijnaam de Gate of Heaven. In een paar jaar groeit een relatief onbekende tempel uit tot dé instagram hotspot van Bali.

Tip: bezoek Lempuyang tijdens een rondreis door Oost-Bali

Hoe reis je naar Pura Lempuyang en de Gate of Heaven?

We bezoeken de Lempuyang-tempel of weg naar het vissersdorp Amed. We reizen met een auto met privéchauffeur, zodat we onderweg kunnen stoppen bij verschillende mooie plekken op Bali. De Lempuyang-tempel is goed te combineren met het waterpaleis Taman Sari, Lahangan Sweet en andere hoogtepunten van Oost-Bali.

locaite van lempuyang op de kaart van bali

Openingstijden Lempuyang: de tempel gaat om 6.00 uur open en sluit om 19.00 uur voor toeristen. Tijdens ceremonies kan de tempel of een deel daarvan gesloten zijn voor toeristen.

Wil je de Gate of Heaven bezoeken? Houd rekening met de volgende reistijd op Bali:

Ubud – Lempuyang2 uur
Sanur – Lempuyang 2 uur
Canggu – Lempuyang2,5 tot 3 uur
Amed – Lempuyang 30 minuten
Deze reistijd is een indicatie. De reistijd op Bali kan variëren afhankelijk van de drukte op de weg.
aap  in een noom bij de tempel

De toegangsprijs voor de Gate of Heaven

De toegangsprijs voor deze bezienswaardigheid bedraagt 100.000 rupiah (prijspeil augustus 2023).

Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer een half uur naar de tempel. Dit is een wandeling over een steile slingerweg gevolgd door 1700 traptreden. Er rijdt een pendelbus vanaf de parkeerplaats voor iedereen die geen zin heeft in de klim naar de tempel. De pendelbus kost 50.000 rupiah.

Kledingvoorschrift

Je zou het bijna vergeten door alle drukte, maar deze mooie plek op Bali is en blijft een belangrijk Hindoeïstisch heiligdom. Het is daarom belangrijk om de lokale regels en gebruiken te respecteren.

Wanneer je een heilige plaats op Bali betreedt, ben je verplicht een sarong te dragen. Je kunt zelf een sarong meenemen of ter plekke een sarong lenen. Op dit moment zit de sarong inbegrepen bij het entreebewijs.

de leeuwentrap

Wanneer wij aankomen bij de ticket office wordt krijgen we verschillende keren de vraag hoe oud onze baby is. Wat blijkt: dit is niet omdat onze baby zo schattig is, maar omdat baby’s jonger dan 3 maanden (105 dagen) niet het heiligdom mogen bezoeken.

Hoeveel tijd kost het om de Lempuyang Tempel te bezoeken?

Als gezegd, deze bezienswaardigheid op Bali bestaat in totaal uit zeven tempels. Als je het hele circuit wil afleggen dan ben je drie à vier uur bezig. Onderweg word je getrakteerd op betoverende vergezichten over de groene vulkaanhellingen. In de weelderige bomen rondom de tempel huizen nieuwsgierige apen.

Wil je op de foto met de beroemde Gate of Heaven? Deze handara is inmiddels zó populair dat je in de rij moet staan om op de foto te kunnen. Je moet er maar zin in hebben.

in de rij bij de lempuyang tempel

Op de foto met de Gate of Heaven Bali

De wachttijd voor een foto met de Gate of Heaven kan oplopen tot twee uur. Heb  je geen zin in een lange rij tijdens je vakantie naar Bali? Zorg dan dat je vroeg bij de tempel arriveert, heel vroeg. De tempel opent zijn deuren om 6.00 uur, dat is de beste tijd om het heiligdom te bezoeken. Als je geluk hebt krijgen de hemelpoort en de vulkanen in de verte met zonsopkomst een magische rode gloed.

Vriendelijke tempelwachters zullen je helpen met het maken van foto’s van de poort en de bijzondere reflectie. Als je denkt dat de reflectie komt door een plas water, dan vergis je je. Een team van semiprofessionele fotografen weet op kundige wijze een donkergekleurde spiegel voor de camera te positioneren, zodat je niet alleen de poort en de vulkaan ziet, maar ook een reflectie van het beeld.

Er is geen vaste prijs voor een fotosessie bij de Lempuyang-tempel, een fooi wordt gewaardeerd.

the gate of heaven

Lempuyang Bali Gate of Heaven: Instagram versus reality

De Lempuyang-tempel en de Gate of Heaven zijn leuke attracties om te bezoeken tijdens je Bali-reis. Houd er echter rekening mee dat de serene tafereeltjes op Instagram niet overeen komen met de praktijk. Voor een foto moet je lang in de rij staan, samen met honderden andere toeristen. De spiegelgladde reflectie van de foto’s op social media is niet meer dan een spiegel, voor de beroemdste poort van Bali ligt in werkelijkheid grijsbruine vulkanische stenen.

rijstvelden in oost-bali

Natuurlijk hebben wij geen zin om in de rij te staan. Wij bezoeken liever het andere Bali zonder hordes toeristen. Wanneer de tempelwachter ons over het terrein ziet lopen, worden we naar de voorkant van de rij geloodst. Wat een leuke bijkomstigheid van reizen door Bali met een baby! Wij laten deze kans niet aan ons voorbij gaan en we nemen snel een paar foto’s.

offertjes op bali

Overnachten in de buurt van Pura Lempuyang Bali

Wil je de Lempuyang Tempels bij zonsopkomst bezoeken? Dan raden wij de volgende hotels in Oost-Bali aan. Vanuit deze hotels op Bali is het minder dan een half uur reizen naar de tempel.

Je kunt kamperen op Bali bij Lahangan Sweet, een kwartier rijden vanaf de tempel.

Tip: Op IkReis vind je een overzicht van de 20 mooiste tempels op Bali.

MEER TIPS?

Meld je gratis aan en je ontvangt maximaal vier keer per jaar nieuws en inspiratie over Bali in je mailbox

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.