De Heilige Bronnen van Tirta Empul

Midden tussen de weelderige groene rijstvelden in het oosten van Bali ligt Tirta Empul. Deze heilige waterbron is diepgeworteld in de Balinese hindoeïstische traditie. Balinezen komen van alle hoeken van het eiland voor het spirituele reinigingsritueel dat bekend staat als de “Melukat”. Ook toeristen mogen hier aan deelnemen, maar moet je dit willen?

In deze blog vertellen we meer over Tirta Empul in Tampaksiring, een bijzondere bezienswaardigheid op Bali.

heilige bron van titra empul

Tirta Empul tempel Bali

Bali is een eiland vol geschiedenis, van tempels en paleizen tot eeuwenoude landbouwlandschappen. Tirta Empul is een van de belangrijkste tempels op Bali. De tempel dateert uit het jaar 962 na Christus en werd gebouwd tijdens de heerschappij van koning Chandrabhaya Singha Warmadewa. De tempel op Bali is gewijd aan Vishnu, een van de belangrijkste goden in het hindoeïsme.

Het tempelcomplex van Tirta Empul is gebouwd rondom een heilige bron. Het water uit de heilige bron vult een tempelbassin, wat de Balinese hindoe’s beschouwen als amritha of heilig. Vandaar de naam Tirta Empul, wat heilige waterbron betekent.

pura tirta empul

Tirta Empul bestaat uit verschillende binnenplaatsen en bassins met heilig water. Het complex bestaat uit verschillende delen, de Jaba Pura (voortuin), de Jaba Tengah (centraal deel) en de Jeroan (binnentuin). In het centrale deel van de Tirta Empul tempels zijn twee tempels te vinden. Één van deze bassins wordt gebruikt voor een rituele reiniging, het Melukat Ritueel.

De grote toegangspoort wordt bewaakt door enorme stenen beelden van twee Dwarapala of tempelbewakers. Het Melukat ritueel begint achter de poort op de binnenplaats van de tempel, waar je traditionele groene sarong en selendang (sjaal) aan doet als teken van respect.

beeld van een hindoe god

Het Melukat Ritueel

Melukat is een rituele reiniging met heilig water, bedoeld om zowel lichaam als geest te zuiveren. De ceremonie wordt uitgevoerd om negatieve energie te verdrijven, zonden te vergeven en spirituele balans te herstellen. Ook zou het mensen kunnen genezen van allerlei ziekten.

Balinese hindoes staan in lange rijen bij de bassins om hun hoofd onder de watersproeiers te dompelen. Baders beginnen in het zwembad aan de linkerkant, staand in het zwembad tot aan de taille, onder de eerste wateruitloop. Zodra ze zich hebben gereinigd onder de eerste tuit sluiten ze zich aan bij de volgende wachtrij. Dit proces wordt herhaald en voortgezet totdat ze zich onder elke watersproeier hebben gereinigd.

vissen in een bassin van tirta empul bali

De Betekenis van Melukat

De Melukat ceremonie gaat verder dan alleen het fysieke reinigingsproces. Door deel te nemen aan dit eeuwenoude ritueel, krijgen bezoekers de kans om los te laten wat hen belast en een frisse start te maken. Het geloof in de heilzame krachten van het heilige water is diepgeworteld in de Balinese cultuur en wordt doorgegeven van generatie op generatie.

balinezen voeren de melukat uit

De heilige fonteinen van Tirta Empul

Elke fontein in de Tirta Empul tempel vertegenwoordigt een andere deugd, zoals reiniging, vruchtbaarheid en gezondheid. Twee fonteinen zijn enkel bedoeld zijn voor het reinigen van de doden en zijn verboden om te worden gebruikt door de levenden voor het Melukat ritueel.

Helaas worden deze fonteinen soms gebruikt door toeristen die slecht op de hoogte zijn van Balinese tradities en geen zin hebben om in de rij te staan in de tempel. De tempel gaat bijna ten onder aan zijn eigen populariteit.

fragnapani op bali

Respect en traditie

Als bezoeker is het essentieel om respect te tonen voor de heiligheid van de tempel en het ritueel. Volg de instructies van lokale gidsen en tempelwachters, kleed je gepast en wees bewust van je gedrag. Je hoeft niet het water in om de Balinese cultuur van dichtbij te ervaren en getuige te zijn van eeuwenoude tradities die de essentie van het eiland weerspiegelen. Gedraag je als een gast tijdens je bezoek aan deze bezienswaardigheid op Bali.

toeristen bij de heilige bron van tirta empul

Spirituele reiniging op Bali

Kun je tijdens je vakantie naar Bali ook de Melukat traditie ondergaan?

Het is op steeds meer plekken op Bali mogelijk om een spirituele reiniging te ondergaan. Deze vorm van van religieus toerisme zie je ook bij Tirta Empul Tampaksiring. Tijdens een excursie ontmoet je de beste Shaman-genezers, zij laten kennis maken met de helende technieken van Yagna, Yatra en Mantra.

Wij hebben zelf de melukat ceremonie niet ondergaan. Mocht jij dit wel willen dan kun je hier boeken.

tirta empul tempel

Reizen naar Tirta Empul Bali

Tirta Empul ligt op ongeveer 15 kilometer ten noorden van Ubud. Je kunt de tempel eenvoudig bezoeken vanuit Ubud. Onderweg kun je stoppen bij de nabijgelegen Gunung Kawi rotstempel of de beroemde rijstvelden van Tegalalang.

locatie van tirta empul op de kaart van bali
Ubud – Tirta Empul  30 min
Canggu – Tirta Empul   1 uur
Sanur – Tirta Empul1 uur
Lovina – Tirta Empul 2 uur

De tempel is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur. De entreeprijs bedraagt 50.000 rp, voor een sarong betaal je 10.000 rp (prijspeil 2024). Je kunt ter plekke eventueel een kluisje huren.

Meer weten over Bali? Na het lezen van deze FAQ over Bali wordt jouw reis een groot succes.