Gunung Kawi Bali: een reis naar oudheid en spiritualiteit

Bali wordt eiland van de goden genoemd. Er zijn duizenden tempels en religieuze bezienswaardigheden op Bali. Gunung Kawi bij Ubud is een oude archeologische site doordrenkt met geschiedenis en spiritualiteit.

rotstempel gunung kawi

een historische bezienswaardigheid op Bali

Midden in de rijstvelden bij Ubud ligt een oud tempelcomplex. Gunung Kawi is een van de oudste heiligdommen op Bali. De tempel is gebouwd in de elfde eeuw. Een lange tijd werd gedacht dat de tempel is gebouwd als grafmonument, maar recent onderzoek toont aan dat de tempel is gewijd aan koning Anak Wungsu. Dat neemt niet weg dat Balinese Hindoes hier hun voorouders vereren.

offers bij gungung kawi tampaksiring

De tempels zijn uitgehouwen in de steile rotswanden tussen rijstvelden en palmbomen. De heilige rivier de Pakerisan stroomt langs het tempelcomplex, wanneer het stil is hoor je het lieflijke geluid van het kabbelende water. De serene sfeer versterkt de spirituele betekenis van deze mooie plek op Bali. De groene vallei wordt ook wel Vallei van de Balinese Koningen genoemd.

rijst planten op bali

wandelen Door de rijstvelden bij Ubud

Een lange trap voert van de parkeerplaats naar het heiligdom Gunung Kawi. De wandeling naar beneden is geen straf – hoewel het flink warm kan zijn op Bali. De afdaling voert door weelderige rijstterrassen en een weids groen landschap.

Link van de tempel, verscholen in de jungle, ligt een kleine waterval.

rijstboer op bali

Altaars in de rotsen

Gunung Kawi bestaat uit tien imposante altaars in de massieve rotsen, de grootste structuur is ongeveer zeven meter hoog. De altaars vertegenwoordigen koninklijke personages van het oude Bali en hun trouwe wachters. Hoewel in de loop van de eeuwen details van beelden verloren zijn gegaan, is het oude vakmanschap nog steeds zichtbaar.

Het is een groot mysterie hoe deze altaren uit de harde rotsen gehouwen zijn. Zouden de goden geholpen hebben bij de bouw van deze bijzondere tempel?

altaars van gungung kawi tampaksiring, een bezienswaardigheid bij ubud

Het andere Bali

Gunung Kawi wordt door veel toeristen wordt bezocht, maar het is ook een plek om het authentieke Bali te ervaren. Het tempelcomplex levendig spiritueel centrum waar lokale Balinese hindoes ceremonies en rituelen uitvoeren. Zij vereren hier hun voorouders. Overal in de tempel zijn kleine offertjes te vinden en de geur van wierrook stelt de goden gunstig.

altaar bij de pura gungung kawi tampaksiring

Pura Bukit Gundul

De meeste toeristen lopen vanaf de parkeerplaats direct naar de Gunung Kawi tempel met de zeven altaren. Pura Bukit Gundul ligt redelijk verborgen, deze geheime plek op Bali wordt vaak overgeslagen.

Na de laatste winkeltjes kun je rechtsaf slaan de natuur in. Een oud jungle pad leidt naar Pura Bukit Gundul. Hier zijn rechthoekige “grotten” uit de massieve rotsen gehakt: dit deel van het tempelcomplex heeft wat weg van een oude rotsstad.

structuur die uit de rotsen gehakt is

Praktische tips voor Gunung Kawi BAli

  • De entreeprijs voor de tempel bedraagt 50.000 rp. Je kunt hier tickets reserveren voor Gunung Kawi Tampaksiring (prijspeil 2024)
  • De tempel opent om 8.00 uur
  • De trappen naar de tempel zijn steil en onregelmatig. Wij raden aan om sneakers en comfortabele kleding te dragen (waarbij schouders bedekt zijn)
  • Het dragen van een sarong is verplicht. Je kunt een sarong kopen op de parkeerplaats of eentje huren voorbij de ingang
  • Neem een flesje water mee voor onderweg
  • Het is gebruikelijk om je schoenen uit te doen voordat je de tempel betreed
  • Bij de parkeerplaats zijn toiletten en plekken waar je wat kunt eten of drinken
  • Hier vind je meer informatie over de tempel op Bali
  • Let op: er bestaat ook een Gunung Kawi Sebuta. Dat is een andere tempel in de zelfde regio
balinese rijstboer loopt door de rijstvelden bij ubud

Reizen naar Gunung Kawi Tampaksiring

Gunung Kawi ligt 15 kilometer ten noorden van Ubud. Deze bezienswaardigheid op Bali is makkelijk te bereiken met een scooter of een chauffeur. Je kunt Gunung Kawi Tampaksiring goed combineren met Tirta Empul,

Ubud – Gunung Kawi  30 min
Canggu – Gunung Kawi   1 uur
Sanur – Gunung Kawi1 uur
Tirta Empul – Gunung Kawi5 min
locatie gunung kawi op de kaart van bali

Fietstocht van Ubud naar Gunung Kawi

Jenny is één keer van Ubud naar Gunung Kawi gefietst. Onderweg genoot ze van het lokale leven en verschillende ceremonies bij dorpstempels. Ze stopte op plekken zonder toeristen. De meeste stops waren niet gepland: de weg van Ubud naar Gunung Kawi is steil met erg veel bochten, veel te steil voor de conditie van Jenny in combinatie met een te kleine huurfiets met weinig versnellingen.

De weg terug naar Ubud ging snel, eigenlijk te snel voor een weg met veel bochten en verkeer. Gelukkig heeft iedereen het er zonder kleerscheuren vanaf gebracht.

kinderen op bali

Tip: Wil je een fietstocht maken? Huur dan een elektrische fiets! Een huurfiets met weinig versnellingen is niet geschikt voor deze route – is onze ervaring.