Route 8 dagen Bali: een veelzijdige route van Java naar Zuid-Bali

Indonesië is meer dan Bali. De Indonesische archipel bestaat uit duizenden eilanden. Onderstaande route voor 8 dagen Bali laat zich prima combineren met eilandhoppen naar andere eilanden, bijvoorbeeld een betoverende rondreis door Bali en Java.

stenen tempelwachter bij het paleis van ubud

Een betoverende reis door Java en Bali

Java en Bali zijn een perfecte combinatie voor een rondreis van 3 weken door Indonesië. Op Java bevinden zich hoogtepunten als bruisend Yogyakarta, de Borobudurtempel en de Bromovulkaan. Na onvergetelijke herinneringen te hebben gemaakt stap je op de boot van Java naar Bali. Op Bali kun je genieten van verkoelende watervallen, uitgestrekte rijstvelden en mooie stranden.

Tip: op IkReis vind je een voorbeeldroute voor een rondreis van 3-4 weken Bali en Java.

jenny op de borobudur op java

Hoe kom je van Java op Bali?

In het oostelijke puntje van Java ligt de havenplaats Ketapang (Banyuwangi). Vanuit hier vaart in één uur de boot van Java naar Bali. De boot komt aan in Gilimanuk.

De ferry naar Bali vaart dag en nacht, meerdere keren per uur. Het is niet nodig om vooraf een ticket te reserveren.

rijstboer op bali

Route 8 dagen Bali van dag tot dag

Wanneer je van de boot stapt merk je gelijk dat je op een ander Indonesisch eiland bent. Om je heen zie je gelijk verschillende Balinese tempels en kleine offertjes aan de Hindoegoden. Deze voorbeeldroute voor Bali vanuit Java begint in het leuke Menjangang.

Op onderstaande kaart zie je onze reisroute voor 8 dagen Bali.

 route 8 dagen bali schematisch weergegeven op de kaart
Dag 1-3Menjangan
Dag 3-5Munduk
Dag 5-7Ubud
Dag 7-8Sanur

Wanneer je met het vliegtuig naar Bali reist, kom je aan in Denpasar Airport in het zuiden van Bali. Vanuit Denpasar rijd je in 3 à 4 uur naar Menjangan.

bali menjangan instagram hotspot

Menjangan Eiland: snorkelen en relaxen op het strand

Deze route voor 8 dagen Bali begint in dorp Menjangan in het noorden van Bali. Vanuit de haven van Gilimanuk rijd je in een half uur naar het dorp. Menjangan wordt niet overspoeld door toeristen, hier kun je in alle rust het andere Bali ervaren en even acclimatiseren.

Menjangan ligt een de rand van National Park West-Bali (Taman Nasional Bali Barat), een stukje ongerepte jungle op Bali met herten en apen. De kans is groot dat je tijdens de rit naar het dorp al wildlife zult spotten.

bali menjangan strand 2

Het hoogtepunt van het dorp is Menjangan Eiland (pulau Menjangan), een klein onbewoond eiland waar je prachtig kunt snorkelen en duiken. Hier vind je de mooiste koralen van Bali. De kans is groot dat je hier schildpadden ziet.

Je kunt ook heerlijk relaxen op de hagelwitte stranden van Menjangan Dynasty Resort.

Overnachten in Menjangan Bali:

Het groene Munduk Bali

Vanuit Menjangan rijd je in minder dan twee uur naar Munduk, een sereen dorp op aangename hoogte in het binnenland.

Wanneer je met een privéchauffeur door Bali reist kun je op weg naar Munduk kort stopennen bij een aantal bezienswaardigheden van Bali. Voorbeelden zijn het boeddhistische klooster Brahmavihara-Arama of de warme bronnen van Bajar. In het regenseizoen (van januari tot april) is de Singsing waterval een leuke bezienswaardigheid in Noord-Bali.

Het dorp Munduk ligt op een aangename hoogte, omringd door weelderige regenwouden en weidse valleien. De koele berglucht en het rustgevende geluid van zingende vogels maken Munduk een ware oase van rust.

In de omgeving van Munduk kun je een aantal mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld naar een van de watervallen of de bergmeren rondom het dorp. Heb je geen zin om te wandelen op Bali? Geniet dan van het dorpsleven, bezoek een aantal authentieke markten of volg een kookcursus op Bali.

tempel tijdens een trekking bij munduk

Slapen in Munduk

In Munduk kun je overnachten in traditionele bungalows, omgeven door weelderige tuinen en uitzicht op de omliggende bergen. Vanaf de rand van je infinity pool kun je in de vroege ochtend de mist over de bergen zien trekken.

tempel in het meer bij bedugul

Meren op Bali (en meer)

De directe rit van Munduk naar Ubud is minder dan twee uur, maar er liggen zo veel toffe bezienswaardigheden langs de route dat een hele dag eigenlijk te kort is!

Net buiten Munduk heb je een spectaculair uitzicht over de Twin Lakes: Danau Tamblingan en Danau Buyan. Hoewel de natuur mooi genoeg is van zichzelf, zijn hier op verschillende plekken instagram hotspots gecreëerd met “nestjes” van bamboe en schommels.

Daarna passeer je het betoverende meer van Beratan met zijn iconische Pura Ulun Danu Bratan Bedugul.

Tip: Ook het apenbos van Sanggeh en de Nungnung waterval zijn mooie plekken op Bali.

nungnung waterval bali

Ubud, het culturele hart van Bali

Ubud is een van de meest populaire en daarmee een van de drukste plekken tijdens deze route van 8 dagen Bali. Maar Ubud is leuk!

Tip: Eigenlijk is twee nachten Ubud veel te kort. We raden aan langer in Ubud te blijven als je tijd over hebt tijdens je Bali vakantie.

Ubud is doordrenkt van spirituele energie. Je kunt hier mooie tempels bezoeken, een massage ondergaan of een yogales volgen. Het Monkey Forest met zijn brutale aapjes en tempels in een belangrijke attractie in Ubud.

bali tirta empul 3

In de directe omgeving van Ubud liggen historische bezienswaardigheden als Tirta Empul en Gunung Kawi. Dit zijn oude tempels uit de tiende en elfde eeuw waar de Balinees hindoeïstische religie nog altijd springlevend is, en waar dagelijks tientallen offertjes worden gebracht.

Wil je vooral actieve dingen doen op Bali? Vanuit Ubud kun je wandelen of fietsen door de rijstvelden, een vulkaan beklimmen of raften door het groene hart van Bali.

Als je ’s avonds nog energie hebt, kun je genieten van een Balinese dansverstelling in het paleis van Ubud of in een van de tempels.

bali ubud balinese dans

Slapen in Ubud

Onze favoriete plek om te slapen in Ubud is de Jalan Bisma. Deze straat ligt op loopafstand van het beroemde apenbos, maar het is er niet zo druk als aan de Jalan Monkey Forest.

Wil je meer luxe? Net buiten Ubud liggen verschillende fraaie resorts, vaak met uitzicht over de mooie rijstvelden van Bali.

  • Aria Villa’s – fraaie villa’s net ten noorden van het centrum met privézwembad en uitzicht op een mooie vallei
  • Hanging Gardens of Bali – deluxe villa’s met ruime infinity pool, uitzicht over de jungle en rijstvelden en gratis middagthee
fruit op bali

Strand op Sanur

Met een beetje geluk rijd je in minder dan een uur vanuit Ubud naar de stranden in het zuiden van Bali. Deze route op Bali is echter berucht om zijn verkeersdrukte en het kan zomaar zijn dat je (veel) langer onderweg bent.

Sanur is een fijne plek om bij te komen van deze route voor 8 dagen Bali. Langs de brede boulevard liggen veel leuke plekjes om te eten op Bali en om weg te dromen van je volgende Bali-reis.

bali gunung kawi tampaksiring 2

Dit is een voorbeeldroute voor 8 dagen Bali. Deze afwisselende route combineert het rustige noorden van Bali met het bruisende zuiden. Deze route is een leuke kennismaking met Bali in combinatie met andere Indonesische eilanden, bijvoorbeeld een rondreis naar Bali en Java.