Nungnung Waterval: de hoogste waterval van Bali

Verscholen in de jungle in het noorden van Bali ligt de Nungnung waterval. Deze waterval is een verborgen parel op Bali, ver weg van de toeristische hotspots en bezienswaardigheden in het zuiden. De Nungnung waterval is omringd door weelderig groen,  het kletterend water produceert een rustgevend geluid.

nungnung waterval bali

Waar ligt de Nungnung waterval?

De Nungnung waterval ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van Ubud op een hoogte van 900 meter. In de omgeving van deze verborgen schat heerst het groen en de schoonheid van de natuur op Bali. De rit naar Nungnung voert je door weelderige rijstterrassen en schilderachtige dorpjes, waardoor je een glimp opvangt van het authentieke Balinese platteland.

Hoewel de rit van Ububd naar het dorp Nungnung en de Nungnung waterval maar 35 kilometer is, moet je rekening houden met een reistijd van iets meer dan een uur (met de auto). De wegen in dit deel van Bali zijn bochtig en niet altijd in een goede conditie. Dat heeft een voordeel: deze bezienswaardigheid op Bali wordt niet platgelopen door de massa.

locaite nungnung waterval op de kaart van bali

Natuurlijk kun je Nungnung ook vanuit andere plekken op Bali bezoeken. Houd rekening met de volgende reistijd.

Ubud – Nungnung1 uur
Canggu – Nungnung1 uur
Lovina – Nungnung1,5 uur
Sanur – Nungnung1,5 uur
508 trappen naar nungnung

De trappen van Nungnung

Eenmaal gearriveerd in Nungnung begint de trektocht naar de waterval. Op de parkeerplaats van Nungnung zijn toiletten aanwezig en er zijn een paar kleine warungs. Je zou verwachten dat dit een goede plek is om te lunchen op Bali, maar tijdens ons bezoek waren er alleen snacks en fruit te koop.

Een kronkelend pad door dichte jungle voert naar de ultieme beloning: de majestueuze Nungnung Waterval. Delen van de wandeling op Bali zijn vlak, maar je komt onderweg ook trappen tegen. Heel veel trappen. Om bij de Nungnung Waterval moet je zo’n 508 traptreden bedwingen. (Omlaag is niet zo’n probleem, maar je moet ook weer terug omhoog.) Delen van de trap zijn begroeid met mos, waardoor het glad kan zijn. Gelukkig is er bijna overal een leuning.

regenboog in de waterval

een van de grootste watervallen van Bali

Onderaan de trappen wacht een verrassing. De wandeling op Bali is nog niet klaar: om bij de Nungnung Waterval te komen moet je een stukje omhoog. Midden tussen de rosten loopt een pad naar de waterval. Op verschillende plekken langs het pas lopen kleine stroompjes water naar beneden, er zijn veel van deze “kleine watervallen” tijdens de trekking naar Nungnung.

En dan zien we de grote waterval. Snel lopen we over de wiebelige brug van bamboe, het eind is in zicht.

De Nungnung Waterval is een van de grootste watervallen op Bali. De Nungnung Waterval stort zich van een hoogte van ongeveer 50 meter naar beneden. De waterval wordt omringd door rotsachtige kliffen en weelderige vegetatie. Het kletterende water creëert een verfrissende nevel, waardoor de hele omgeving doordrongen is van een revitaliserende energie. Met een beetje geluk zie je hoe de zon met deze nevel speelt, wat soms resulteert in mooie regenbogen.

jenny op de bamboebrug bij de waterval

Natuurlijke zwembaden

Het water klettert met veel kracht naar beneden. Onder de waterval bevinden zich natuurlijke zwembaden die uitnodigen voor een verkoelende duik. Het kristalheldere water is voelt koud aan in de tropische hitte – het is misschien lekker om je even in onder te dompelen, maar wij vonden het te koud om lang te plonzen.

De poelen zijn te ondiep om echt te zwemmen.

aan de voet van de nungnung waterval

Praktische tips

  • De waterval is open van 8.00 – 17.00 uur. Vroeg op de dag is het minder druk en minder warm
  • De toegangsprijs bedraagt 20.000 rp (prijspeil 2024)
  • Reis je in het regenseizoen naar Bali? De meeste regen valt ’s middags, ga dus vroeg op pad. Bij heftige regen kan het water troebel worden
  • Het pad kan glad zijn, meestal is de wandeling prima te doen op flipflops
  • Neem voldoende water en snacks mee, er is niks te koop bij de voet van de waterval
  • Er is geen ruimte om je om te kleden, neem een sarong mee voor wat privacy na het zwemmen

Tip: Wil je meer watervallen op Bali zien? Op We12Travel lees je alles over de Munduk Waterfall Trek

jenny bij de nungnung waterval

Overnachten in de jungle bij Nungnung

De omgeving van de Nungnung Waterval is weelderig groen. Avontuurlijke reizigers kunnen er overnachten in een van de ecoresorts in het bergachtge Plaga.

Pelaga Eco Park

Pelaga Eco Park is een mooie en authentieke plek om te overnachten op Bali. In het kleine Ecopark staat pal aan de rivier staat een aantal comfortabele glampingtenten. Vanuit je tent loop je zo het water in en kun je genieten van prachtige uitzichten.

Tip: Vlak bij het ecopark ligt de kleine Batu Lantang waterval.

The Bejalin Eco Retreat

Iets verder naar het noorden ligt The Bejalin Eco Retreat, een perfecte plek voor een rustige vakantie Bali. De ruimte kamers met balkon kijken uit over de bossen en de jungle. Het resort voelt meer als een homestay, de vriendelijke eigenaren geven je de kans het echte Bali te ervaren.

lokaal balinees eten

Doen in de omgeving van Nungnung

Vlak bij de Nungnung Waterval bevindt zich een Giant Swing. Avontuurlijke reizigers kunnen hier schommelen

Wanneer je van Ubud naar Nungnung rijdt kun je onderweg stoppen bij het prachtige Danau Beratan (en de Pura Ulun Danu Bratan) of de Air Terjung Leke Leke, een andere mooie waterval. Liefhebbers van aapjes kunnen onderweg stoppen bij het Sangeh Monkey Forest.

Tip: Reis je voor het eerst naar Bali? Check deze lijst met FAQ: Bali voor beginners.