Uluwatu: apen en apendans (kecakdans)

In het meest zuidwestelijke puntje van Bali ligt de Uluwatu tempel. Deze tempel op Bali wordt gedomineerd door brutale apen. Elke avond vindt hier een grootste kecak-dansvoorstelling plaats, een voorstelling die je absoluut moet zien op Bali.

bali uliwatu sunset

Doen op Bali: Uluwatu bezoeken

Op Bali zijn duizenden tempels te vinden. Sommige daarvan zijn uitgegroeid tot toeristische bezienswaardigheden (zoals bijvoorbeeld Pura Lempuyang en de Gate of Heaven), de meeste tempels vormen een oase van rust.

De Pura Luhur Uluwatu ligt op een hoogte van zeventig meter aan de rand van een steile rots die uitkijkt op in de Indische Oceaan. “Ulu” betekent landeinde en “Watu” betekent rots in het Oud-Balinees. Uluwatu is een van de negen belangrijkste tempels (Pura Kahyangan Jagat) die het eiland Bali beschermen tegen boze geesten. De tempel bewaakt het zuidwesten van het eiland.

bali uluwatu aap zonnebril

De apen van de Uluwatu tempel

De Uluwatu tempel wordt gedomineerd door een leger brutale langstaartmakaken. Volgens een legende stammen deze inheemse apen af van de dappere krijgers, die hielpen de vrede en veiligheid op de heilige gronden te garanderen. Vlak voor zijn dood veranderde de hindoeïstische hogepriester Brahmin Danghyang Nirartha de loyale krijgers in apen, die de heilige eed hadden afgelegd om de tempel in de toekomst te bewaken.

bali uliwatu tempel priester

De grijpgrage vingers van de apen proberen alles te jatten wat los en vast zit: wees daarom voorzichtig met brillen, petjes en oorbellen wanneer je deze tempel bezoekt!

Een gewaarschuwd mens…

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Toch is Jenny’s bril van haar gezicht gerukt tijdens een bezoek aan de Uluwatu tempel. Lokale gidsen proberen de bril terug te pakken van de aap, maar dat is slechts deels gelukt. Een glas van de bril is verdwenen in de diepte en drijft nu ergens in de oceaan.

bali uliwatu kecak dans

Kecakdans

De meeste mensen die naar de Pura Uluwatu Bali komen, komen voor de Kecak dans. Deze voorstelling vindt elke dag om 17.45 en 19.00 uur plaats. De dansvoorstelling wordt gehouden in een openluchttheater op de rand van een klif met uitzicht op de zee.

Tip: Je kunt hier alvast een ticket reserveren.

bali uliwatu apendans

De Kecakdans dankt zijn naam aan het melodisch klakkende geluid wat de dansers maken tijdens de dans. In het Nederlands wordt deze dans ook de apendans of vuurdans genoemd.

Tijdens de Kecakdans staat een cirkel van vijftig tot zestig mannen centraal. Deze mannen zijn gekleed in een zwartwit-geblokte Balinese sarong en een rode selendang. Hun bovenlichaam is ontbloot en achter hun oor zit een heilige bloem. Deze mannen symboliseren het apenleger.

Ramayana

Het optreden is een korte versie van het epische Ramayana verhaal. Het verhaal van de Kecakdans begint wanneer Prins Rama in het bos wandelt samen met zijn vrouw Sita en broer Lakshmana. De arme Sita wordt dan ontvoerd door de reus Rahwana.

bali uliwatu dans rahwana

Rama is ten eind raad en zoekt hulp. Hij vraagt Lakshmana om zijn de koning van het apen koninkrijk te vinden. Deze stuurt zijn commandant Hanoman, een witte aap, naar het paleis van de reus Rahwana om te kijken of de ontvoerde Sita daar is.

Hanoman wordt betrapt en door het leger van Rahwana gevangen genomen. Hij wordt naar een ring van vuur wordt gebracht levend verbrand te worden. Wonder boven wonder blijft de witte aap ongedeerd en kan hij ontsnappen. Er ontstaat een hevig gevecht. Uiteindelijk verslaat het apenleger de kwaadaardige reus voor eens en altijd.

bali uliwatu dans hanoman

De Kecak dans komt voort uit een Balinees oud ritueel genaamd Sanghyang. Dit ritueel is van oudsher een vorm van exorcisme en een poging om boze geesten af te weren. Hierbij raken de dansers in een trance.

bali uliwatu vuur

Dansen in Uluwatu Bali of ergens anders?

Er zijn op verschillende plekken op Bali voorstellingen van de Kecakdans te zien. Naast Uluwatu zijn Tanah Lot, Garuda Wisnu Kencana (GWK) cultural park en de Pura Dalem in Ubud bekende plekken. Deze voorstellingen zijn kleiner dan die in Ulu Watu en de kwaliteit is minder.

En zeg nou zelf: Uluwatu is een van de mooiste plekken op Bali om de zon in de oceaan te zien zakken: dat mis je wanneer je ergens anders naar een voorstelling van de Kecakdans gaat.

bali uliwatu vuurdans

Tip: het zuiden van Bali is erg druk. Er zijn vaak verkeersinfarcten. Vertrek op tijd wanneer je een voorstelling van de Kecakdans wilt zien.

locatie uluwatu tempel op de kaart van bali

Overnachten in Uluwatu

Wil je dicht overnachten bij de Pura Luhur Uluwatu en de stranden van Uluwatu? Dat kan!

  • Batu Kandik Homestay – Eenvoudige (en goedkope) homestay op loopafstand van de Uluwatu tempel
  • Ancala Uluwatu – Fijn pension met zwembad en uitzicht op zee. Het pension verhuurt fietsen om de omgeving te verkennen
  • Kelana Uluwatu – Mooie lichte kamers bij het Nyang Nyang-strand van Uluwatu. Tien minuten rijden van de Uluwatu tempel

MEER TIPS?

Meld je gratis aan en je ontvangt maximaal vier keer per jaar nieuws en inspiratie over Bali in je mailbox

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.