Tanah Lot: een iconische tempel in zee

Tanah Lot is een van de meest iconische tempels van Bali. De historische bezienswaardigheid wordt geroemd om zijn ligging in zee en bijzondere architectuur. Een bezoek aan Tanah Lot een must-do tijdens je vakantie op Bali. Hoe kun je deze tempel bezoeken zonder te worden opgeslokt door het drukke Bali?

Wil je tijdens je Bali reis ook de geheime plekken van Bali ontdekken? Lees dan snel verder. Niet ver van Tanah Lot ligt een onbekende plekken op Bali die óók de moeite waard zijn.

pura tanah lot

Hoogtepunten Bali: zeetempel Tanah Lot

Tanah Lot is een van de bekendste en meest bezochte tempels op Bali. De tempel balanceert op een rotsformatie en het tempelcomplex biedt het een spectaculair uitzicht op de Indische Oceaan.

De Tanah Lot Termpel is één van de zeven zeetempels van Bali. Dit zijn heilige tempels langs de kustlijn van Bali, waar goden worden geëerd en die kwade geesten uit de zee weren.

kliffen van tanah lot

De geschiedenis

Tanah Lot, wat ‘Land in de Zee’ betekent in het Balinees, heeft een rijke geschiedenis. Volgens de legende werd Tanah Lot gesticht in de 16e eeuw door de hoge priester Nirartha, die van Java naar Bali trok. Hij staat staat bekend om het verspreiden van het hindoeïsme op Bali. Nirartha is verantwoordelijk voor de bouw van meer Balinese tempels, waaronder Pura Uluwatu in Zuid-Bali.

De zeetempels van Bali, waaronder Tanah Lot, zijn strategisch gebouwd langs de kust om het eiland te beschermen tegen kwade invloeden en boze geesten uit de zee. Tanah Lot is een belangrijke tempel in deze verdedigingslinie.

parasol bij de zeetempel

Tempel in zee

De Tanah Lot tempel is gebouwd op een rots die tijdens vloed van het vasteland wordt gescheiden. Het lijkt bijna alsof het zweeft boven de golven van de oceaan. De tempel is gebouwd volgens de regels van de traditionele Balinese architectuur, met fraai beeldhouwwerk en pagode-achtige structuren.

Je kunt bij laagwater na een rituele reiniging een stukje de tempel in. Wij hebben dat niet gedaan.

ceremnonie tanah lot bali

Ceremonies tijdens je vakantie op Bali (tip!)

Tanah Lot is niet alleen een toeristische attractie, voor de lokale bevolking is het een belangrijke hindoetempels gebeden wordt en waar offers worden gebracht. Tijdens deze ceremonies en rituelen worden verschillende Hindoegoden geëerd en wordt een overvloedige oogst en veilige visserij gewenst. Als bezoeker heb je de kans om deze kleurrijke ceremonies bij te wonen en getuige te zijn van de rijke Balinese cultuur.

pura batu balong

Zonsondergang Tanah Lot Tempel

Wil je Tanah Lot bezoeken? De beste tijd voor een bezoek aan de tempel is het eind van de dag.

Wanneer de zon langzaam in zee zakt stromen bezoekers samen om te genieten vet adembenemende schouwspel. De lucht achter de tempel in zee wordt verlicht met warme oranje en roze tinten. De reflectie van de ondergaande zon op de glinsterende oceaan creëert een magisch schouwspel.

Tip: als je wilt ontsnappen aan de grote stroom toeristen dan kun je Tanah Lot het beste in de ochtend bezoeken.

zonsondergang bij tanah lot

Praktische tips

  • Tanah Lot is een belangrijk heiligdom. Draag gepaste kleding (geen badkleding!) en gedraag je respectvol
  • De tempel is open van 6.00 – 19.00
  • Een ticket voor Tanah Lot kost 50.000 rp (prijspeil 2024)

Wat kun je doen bij Tanah Lot?

Rondom Tanah ligt ligt een aantal minder bekende bezienswaardigheden van Bali. Wil je iets anders dan anders tijdens je reis naar Bali? Lees dan snel verder.

mannen in sarong tijdens de kecakdans in uluwatu

Kecak Dance Tanah Lot

Bij Melasti Beach naast Tanah Lot zijn dagelijks om 18.00 uur dansvoorstellingen. Dit is een bijzonder stukje Balinese cultuur: de zogenaamde kecakdans dankt zijn naam aan het melodisch klakkende geluid wat de dansers maken tijdens de dans. In het Nederlands wordt deze dans ook de apendans of vuurdans genoemd.

De apendans  is een korte versie van het epische Ramayana verhaal.

Tip: Ook in Uluwatu kun je rond zonsondergang de Kecak Dance op Bali zien.

bali tanah lot batu balong

Pura Batu Balong

Batu Balong betekent letterlijk steen met een gat. En dat is precies waar de kleine tempel gebouwd is: op een klif met een gat erin. De tempel is minder drukbezocht (en ook minder indrukwekkend) dan de nabijgelegen zeetempel, maar zeker de moeite waard.

Tip: Vanuit de kliffen van Batu Balong heb je een mooi uitzicht op Tanah Lot.

Slangengrot

Naast Tanah Lot ligt een grot waar slangen worden vereerd. Bezoekers kunnen deze grot betreden.

Je kunt tegen betaling met slangen op de foto. Deze activiteit op Bali is niet diervriendelijk.

visser in tanah lot

Het Andere Bali

De omgeving is gevuld met prachtige landschappen en traditionele Balinese dorpjes. Verken de nabijgelegen stranden, uitgestrekte rijstvelden en kleine markten en vang een glimp op van het lokale leven op Bali.

Niet ver van Tanah Lot ligt het vissersdorp Yeh Gangga, een leuke plek om het authentieke Bali te ervaren.

jenny op het strand bij tanah lot

Wanneer je vanuit Tanah Lot het strand volgt in noordwestelijke richting kom je langs mooie zwarte stranden en verlaten baaien. Pantai Pakendungan is onze favoriet!

Eten

Rondom Tanah liggen kraampjes en eetgelegenheden waar je kunt genieten van lokale Balinese gerechten. Hier kunt je bijvoorbeeld verse visgerechten en andere heerlijke lekkernijen proeven.

locatie tanah lot op de bali kaart

Reizen naar Tanah Lot

Tanah Lot is eenvoudig te bezoeken vanuit Midden- of Zuid-Bali.

Canggu – Tanah Lot20-30 min
Sanur – Tanah Lot50 min
Uluwatu – Tanah Lot1 uur
Ubud – Tanah Lot1 uur
De reistijd op Bali is een indicatie en wordt mede bepaald door de drukte op de weg

Boek je in Zuid-Bali een excursie naar Tanah Lot? Je kunt de zeetempel eenvoudig combineren met andere bezienswaardigheden van Bali als Alas Kedaton, Sanggeh Monkey Forest en Taman Ayun.