Toeristenbelasting Bali 2024: hoe, wat, waarom?

Reizigers die naar Bali gaan, moeten sinds 14 februari 2024 toeristenbelasting betalen. Deze “arrival tax” bedraagt 150.000 rupiah (ongeveer 9 euro). De toeristenbelasting wordt gebruikt om de infrastructuur te verbeteren en om de cultuur en natuur van het eiland in Indoneisië te behouden.

In deze blog lees je alles wat je moet weten over de toeristenbelasting voor Bali. Deze belasting wordt in het Engels “Tourist Levy Bali” of “Sustainable Tax” genoemd. Na betaling van de belastig krijg je een QR-code. Bezienswaardigheden op Bali en ook hotels kunnen (in de toekomst) om deze QR-code vragen.

Update 23 maart 2024: omdat de Bali Tourist Levy pas is ingevoerd, loopt nog niet alles op rolletjes. Wij streven ernaar alle informatie up-to-date te houden en deze blog regelmatig te updaten.

barong in het Setia Darma House of Masks and Puppets

Wanneer betaal je de toeristenbelasting?

De toeristenbelasting op Bali betaal je bij voorkeur online voor aankomst op Bali. Het maakt daarbij niet uit of je arriveert vanuit het buitenland of vanuit een ander eiland in Indonesië: iedereen die op vakantie naar Bali gaat moet toeristenbelasting betalen. Je moet dus óók betalen wanneer je bijvoorbeeld een rondreis door Java en Bali maakt en met de boot arriveert.

Lukt het niet om de belasting voor aankomst te betalen dan kan het ook ter plekke. Hoewel je officieel alleen met een creditcard kunt betalen op het vliegveld, hebben wij berichten gehoord van mensen die met contant geld (150.000 rp) hebben kunnen betalen.

rijstvelden in indonesie

Waarom moet je betalen?

De toeristenbelasting voor Bali wordt gebruikt voor behoud en revitalisering van de Balinese cultuur en de natuurlijke omgeving. Daarnaast wordt de heffing ingezet voor verbetering van de kwaliteit van dienstverlening en het comfort voor toeristen, onder andere door het verbeteren van de land-, zee- en luchtinfrastructuur.

Hoe moet je betalen?

Je kunt de toeristenbelasting betalen via de website Love Bali (in het Engels). Dit is de officiële website van de Balinese overheid. Na betaling krijg je een bevestiging in je mail met een QR-code, deze kun je uitprinten en meenemen naar Bali.

screensshot website balinees overheid voor de toeristenbelasting bali
screenshot bali tourist levy form in het nederlands

Je kunt er ook voor kiezen om te toeristenbelasting te betalen via de LoveBali app. Deze kun je downloaden in de app store of Google Play. Het betaalbewijs wordt dan gekoppeld aan de app.

Het is niet verplicht om de arrival tax voor aankomst betaald te hebben. Heb je geen creditcard of lukt het je niet om online de toeristenbelasting voor Bali te betalen? Dan kun je ook op Denpasar Airport de aankomstbelasting betalen. Houd rekening met extra wachttijden.

Wordt er gecontroleerd of je de arrival tax betaald hebt?

Op dit moment word nog niet iedereen gecontroleerd. De lokale overheid heeft echter aangekondingd diverse checkpoints in te richten waar toeristen met behulp van de QR-code (op papier of op de telefoon) moeten bewijzen dat ze de toeristenbelasting hebben betaald. Er zouden meer dan 500 checkpoint moeten komen, zowel bij bezienswaardigheden op Bali als in verschillende hotels. Er komen ook meer checkpoint op Ngurah Rai Airport in Denpasar en in de cruiseterminal in Benoa.

Op het moment van schrijven krijg je geen boete als je niet betaald hebt. Reis je rond zonder geldige QR-code dan kun je alsnog de 150.000 rp toeristenbelasting betalen.

mooi strand op nusa pnida

Moet iedereen betalen?

Let op: zowel kinderen als volwassenen moeten deze heffing op Bali betalen.

Houders van KITAS, KITAP en mensen die in het bezit zijn van bepaalde zakenvisa zijn vrijgesteld van het betalen van belasting. De ontheffingsaanvraag kan hier worden ingediend, dat moet minimaal 5 dagen voor aankomst op Bali.

Hoe lang mag je op Bali blijven?

Je betaalt de Tourist Levy eenmalig aan het begin van je vakantie op Bali. Het maakt daarbij niet uit of je 8 dagen of 30 dagen naar Bali reist.

Tip: op Het Andere Bali vind je verschillende leuke voorbeeldroutes voor Bali.

De QR-code is 60 dagen geldig. Je hoeft niet opnieuw te betalen wanneer je de provincie Bali kort verlaat, bijvoorbeeld voor een kort bezoek aan de Gili-eilanden.

visum jndonesie

Wat moet je nog meer regelen voor vertrek naar Bali?

Naast de toeristenbelasting voor Bali moet je nog meer papierwerk doen als je van Nederland naar Bali vliegt. Je hebt namelijk een visum voor Indonesië nodig. Een visum on arrival is 30 dagen geldig en kost US$ 35. Je kunt via deze site een eVOA aanvragen of je kunt op het vliegveld een visum kopen.

Tot slot moet je een custom declaration form invullen, dat kan maximaal 72 uur voor aankomst op Bali via deze link.

In deze blog vind je meer tips voor Bali voor beginners.