Chinees Nieuwjaar op Bali in 2025

Het is altijd speciaal om een feestdag op Bali mee te maken. Chinees Nieuwjaar op Bali is zo’n dag. Dan worden alle Chinese tempels uitbundig versierd en worden ze druk bezocht. Bezoek jij op die dag ook een Chinese tempel om dit feest mee te vieren?

Tip: Chinees Nieuwjaar 2025 is op 29 januari.

Chinees Nieuwjaar op bali

Al ruim voor het begin van de jaartelling kwamen er migranten uit China naar Bali en nog steeds is er een kleine groep Chinezen op Bali aanwezig. Je vindt er veel Chinese invloeden, onder andere in het eten, de architectuur en bepaalde traditionele dansen. In bijna elke grotere plaats op Bali is wel een Chinese – vaak Boeddhistische – tempel aanwezig, waar elk jaar uitbundig Chinees Nieuwjaar op Bali wordt gevierd.

Chinese tempels op het eiland Bali

De Chinese tempels op Bali kan je herkennen aan hun namen. Je ziet daarin vaak de woorden woorden Klenteng (Chinese tempel) of Vihara (Boeddhistisch huis, klooster of tempel).

Enkele bekende Chinese tempels op Bali zijn:

  • Vihara Satya Dharma – Benoa haven
  • Caow Eng Bio – Tanjung Benoa
  • Klenteng Ling Gwan Kiong – Singaraja
  • Klenteng Cong Po Kong – Zuid Batur, Kintamani
  • Kong Co Belimbing – Tabanan
  • Vihara Dharmayana – Kuta
  • Kelenteng Ong Tay Jen Griya Kongco Dwipana – Tanah Kilap, Zuid Denpasar

Interessant bij de Kelenteng Ong Tay Jen Griya Kongco Dwipana is dat deze tempel volgens een combinatie van de traditionele Balinese Hindoe en Chinese architectuur is gebouwd en het complex zowel door Hindoes als Chinezen wordt gebruikt. Onderstaande foto is bij deze tempel gemaakt.

Hoe viert men Chinees Nieuwjaar op BALI?

Chinees Nieuwjaar op Bali wordt ook wel het Lentefeest genoemd. Dit feest wordt al lang van tevoren voorbereid: huizen worden schoongemaakt, krijgen nieuwe meubels en worden versierd. Veel versierselen zijn rood, de kleur van geluk. Tijdens Chinees nieuwjaar krijgen ongehuwde jonge mensen ook vaak rode envelopjes met geld erin.

Eventuele schulden worden afbetaald, men gaat naar de kapper en koopt nieuwe kleding. Chinezen reizen terug naar familie en komen de dag ervoor samen om te eten. Tijdens het feest zelf gaat men naar de tempel, zijn er draken- en leeuwendansen en wordt er prachtig vuurwerk afgestoken.

Vroeger vierde men gedurende 15 dagen feest bij het Chinees Nieuwjaar op Bali, tegenwoordig is dat teruggebracht tot tien dagen. De feestperiode wordt afgesloten met het lantaarnfestival.

Bezoek aan de Chinese Dharmayana tempel in Kuta

Begin 2022 waren wij op Bali tijdens Chinees Nieuwjaar. Indonesië was net weer enigszins toegankelijk geworden na de pandemie en we moesten eerst een week in quarantaine in een hotelkamer in Jakarta voordat we door mochten reizen. Tijdens onze quarantaineweek zagen we dat buiten bij een hotel aan de overkant allemaal rode versieringen en bloemen werden aanbracht ter voorbereiding op Chinees Nieuwjaar. Op de dag dat we “vrij gelaten” werden en we voor het eerst de lobby van de hotel mochten betreden, bleek die ook mooi versierd te zijn. We besloten om op de feestdag zelf op Bali een Chinese tempel te gaan bezoeken.

Eenmaal op Bali was het op veel plaatsen nog extreem rustig met een minimale hoeveelheid toeristen. Echter, op de dag van Chinees Nieuwjaar ervaarden we een gezellige drukte bij de Chinese Dharmayana tempel in Kuta. De Chinese Dharmayana tempel is een Boeddhistische tempel en dat was terug te zien aan enkele typisch boeddhistische elementen zoals boeddhabeelden en een kleine stupa.

Aangezien we een tempel op bezochten, zorgden we er natuurlijk voor dat we netjes gekleed waren met knieën en schouders bedekt.

Tip Doe standaard een sarong in je tas voor als je onderweg onverwachts een tempel wilt bezoeken

De tempel op Bali was uitbundig versierd met rode lantaarns, parasols en vlaggen. Aan de lantaarns hingen briefjes met namen van de families die geld hadden gedoneerd voor een lantaarn met de hoop dat die hen geluk zou brengen. Veel families inclusief kinderen kwamen naar de tempel om te bidden en te offeren. Bij de offertjes was ook vaak een geldbiljet aanwezig. Ook wij hebben tijdens ons bezoek een donatie aan de tempel gedaan. We hebben toen helaas geen draken- of leeuwendans gezien en zullen een volgende keer vooraf informeren op welk tijdstip deze feestelijkheden plaatsvinden, zodat we die ook een keer kunnen meemaken.

Tip: Informeer wanneer er speciale activiteiten plaatsvinden met Chinees Nieuwjaar op Bali

Eten bij een Chinees restaurant op Bali

We sloten de dag af met een bijzonder diner met vrienden bij het Chinees restaurant Naga Eight in Sanur. We hadden onze tafels al ruim van tevoren gereserveerd en het restaurant serveerde een speciaal menu vanwege Chinees Nieuwjaar. Hierbij was het voorgerecht Yu Sheng (in het Engels prosperity toss). Dit gerecht bestaat uit veel geraspte groenten en rauwe vis mooi op kleur uitgestald op een schotel. Bij het eten gooien alle aanwezigen dit met eetstokjes in de lucht, wensen elkaar geluk en mengen op deze manier de ingrediënten voordat ze het met diverse sausjes opeten. Niet alleen dit voorgerecht maar ook de rest van het diner was heerlijk.

Wanneer is het Chinees Nieuwjaar?

Het nieuwe Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december en valt altijd ergens tussen 21 januari en 20 februari, maar elk jaar dus op een andere datum.

  • 2025 – woensdag 29 januari
  • 2026 – dinsdag 17 februari
  • 2027 – zaterdag 6 februari

Op de eerste dag vinden de belangrijkste feestelijkheden plaats, maar ook de 10 dagen daarna zijn de tempels nog volop versierd. Mocht je Chinees Nieuwjaar mee willen vieren, bezoek dan een Chinese tempel in de buurt van je verblijf op Bali.

Tips voor feestdagen op Bali in 2024 en 2025

Let bij het plannen van je vakantie ook op de data van de Balinese feestdagen. Veel vallen elk jaar op een andere datum.

Tip: Hier vind je een handig overzicht van alle feestdagen op Bali.

MEER TIPS?

Meld je gratis aan en je ontvangt maximaal vier keer per jaar nieuws en inspiratie over Bali in je mailbox

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.