Village Homestay op Bali: slaap in Tajen en ervaar het andere Bali

Wil je tijdens je vakantie naar Indonesië het andere Bali ervaren? Kies dan voor een village homestay op Bali en overnacht in een authentiek dorp. Zo kom je op onbekende plekken van Bali waar nauwelijks toeristen komen en waar je een kijkje kunt nemen in het leven op Bali. Het verblijf in homestay op Bali is een unieke ervaring: je kunt wandelen door de rijstvelden, dieren voeren, offertjes vouwen en leren over geneeskrachtige kruiden.

kind op bali aait een haan

Wat is een homestay op bali?

Als je overnacht in een homestay op Bali dan slaap je bij mensen thuis. Bezoekers eten, slapen en relaxen met lokale bewoners en leren zo een dorp of gebied op een unieke manier kennen. Een homestay is een bijzondere aanvulling op je reis naar Bali.

Kleinschalige budget hotels op Bali worden ook homestays genoemd. Dit is een dunne lijn.

lokale kinderen op bali

Desa Tajen: het echte Bali

Tijdens mijn eerste reis naar Bali in 2006 beland ik per toeval in Desa Tajen, een klein dorp aan de voet van de Batukaru vulkaan. Ik was op slag verliefd! Na een week nam ik met pijn in mijn hart afscheid van het dorp in Tabanan. Maar niet voor lang: een paar maanden later ga ik terug om te wonen op Bali en Engelse les te geven aan de kinderen in het dorp.

Tijdens al mijn reizen naar Bali bezoek ik het kleine dorp in Tabanan en mijn Balinese familie.

gevel van de hoemstay op bali

Slapen in een homestay in Desa Tajen

Jij kunt nu ook de gastvrijheid van mijn dorp ervaren!

Sinds 2023 is er een fijne homestay in Desa Tajen. Deze homestay op Bali is niet te vinden op de bekende boekingsplatforms, maar kun je reserveren door een appje te sturen naar + 62 081353389427. Er zijn twee kamers, eentje met twee bedden en eentje met drie bedden. Er is een douche met warm water (wat in het dorp erg bijzonder is) en je kunt gebruik maken van de keuken. Er is geen airconditioning, vanwege de hoge ligging van het dorp is dat niet nodig.

ornament van een huis op bali

Het uitzicht vanaf het dak van de homestay is prachtig. De rijstvelden zijn groen en in de verte zijn de toppen van de Batukaruvulkaan zichtbaar.

Tip: Deze homestay op Bali kost 150.000 rp per nacht, dit is ongeveer 10 euro.

homestay bali in desa tajen

Slow travel

Slapen in Desa Tajen betekent onthaasten. Er zijn geen grote winkels of restaurants en de kamers beschikken niet over Wifi.

Wanneer de avond valt is het donker en stil. Vanaf de rijstvelden komt vanuit de verte zachtjes de melodie van een gamelan aanwaaien. In een van de dorpstempels is een ceremonie. Vanuit de homestay klinkt het als een zacht en rustgevend geluid.

patio van de homestay op bali

Desa Tajen is een geheime plek op Bali zonder echte bezienswaardigheden. Je kunt hier het lokale leven in Bali ervaren, wandelen in een prachtige omgeving, mediteren en heerlijk tot rust komen.

jenny in tajen

Village homestay Bali: het dorp ontwaakt

Het is ochtend. De duisternis van de nacht maakt plaats voor de warme tropische zon. Het leven in het Balinese dorp begint al vroeg: wanneer ik mijn hoofd buiten de deur van de homestay steek loopt een groep vrouwen in hun mooiste kebaya en sarong naar de tempel. Op hun hoofden dragen ze platte schalen met wierrook, groente en fruit. De zoete geur prikkelt mijn neus.

Even later volgen de mannen, eveneens in sarong. Op hun hoofden prijkt een udeng, een traditioneel Balinees hoofddeksel. De mannen lopen niet, zij rijden op hun scooters, niet zelden zonder helm met een bungelende kreteksigaret in hun mondhoek.

nbederlands kind naar balinese tempel

Balinees Hindoeïsme

Hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het leven van de Balinezen. Dat geldt ook voor de bewoners van Desa Tajen. Met een beetje geluk maak je een grote ceremonie mee. Maar ook op “normale” dagen kun je meer leren over het Balinese hindoeïsme. Wanneer je overnacht in het dorp kun je mee met de vrouwen tijdens hun dagelijkse bezoek aan de huistempel.

Met volle maan (purnama), nieuwe maan (tilem) en tijdens Balinese feestdagen zijn er indrukwekkende ceremonies in het dorp. Deze gaan veelal gepaard gaan met Balinese dans en het bespelen van de gamelan. Het is een unieke ervaring om hier getuige van te mogen zijn.

offertjes op bali

Tijdens een bezoek aan Desa Wisata Tajen is er altijd wel iemand die je wilt leren hoe je Canang Sari moet vouwen. Dit zijn kleine offerbakjes van het blad van een bananenboom. Op het offertje wordt meestal wat rijst gelegd, samen met bloemen en soms een muntje. Het is belangrijk dat de goden gunstig gestemd worden en de kosmos in balans blijft.

laklak dewita in tabanan

Laklak Dewita  en Desa Wisata Tajen

Vlak bij de Homestay ligt Laklak Dewita. In de traditionele warung wordt laklak verkocht, een lokaal Balinees gerecht van rijstbloem. Er staan ook andere gerechten op de kleine kaart, van bakso (soep met vleesballen) tot sandwiches.

Vanuit de warung kun je prachtige wandelingen door de rijstvelden maken. De rijstvelden zijn niet zo uitgestrekt als het nabijgelegen Jatiluwih, daar staat tegenover dat je de enige toerist zult zijn.

laklak koken op bali

Wil je niet slapen in de homestay? Ook dan is het leuk om Laklak Dewita te bezoeken. Je kunt hier goedkoop eten op weg naar bijvoorbeeld Jatutiluwih, de Pura Batukaru of een van de andere bezienswaardigheden van Tabanan.

balinese kinderen in de rijstvelden van tabanan

Doen in Desa Wisata Tajen

Als gezegd, Tajen heeft geen grootste bezienswaardigheden. Toch kun je buiten de gebaande pad veel doen op Bali.

In Tajen kun je wandelen door de rijstvelden, leren offertjes vouwen, Engels oefenen met lokale kinderen en er is ruimte voor yoga en meditatie. Je kunt een kijkje nemen in de keuken en leren hoe je traditionele gerechten bereid. Een homestay op Bali is ook erg leuk voor kinderen, zij zien hoe anders het leven op Bali is, mogen spelen met wat de natuur hun geeft en ze kunnen helpen met het voeren van de dieren in het dorp.

Hier vind je tips voor een bezoek aan het authentieke Balinese platteland (en leuke activiteiten!).

rijstvelden in tajen

Hoe kom je er?

Wil je reizen naar Desa Tajen en overnachten in een uniek Balinees dorp? Zet dan de volgende coördinaten in je telefoon.

  • Laklak Dewita   : -8.444834, 115.148670
  • Homestay Bali  : -8.442299, 115.151894 (boeken via Whatsapp + 62 081353389427)

Vanuit Canggu of Ubud is het een uur rijden naar Desa Wisata Tajen. Deze mooie plek op Bali is te afgelegen voor een Grab, vraag daarom aan je chauffeur om te wachten tijdens je bezoek aan het dorp of vraag zijn whatsapp-nummer om te worden opgehaald aan het eind van je Village Homestay.

locatie homestay bali op de kaart

Overnachten in een Balinees dorp met meer luxe

De homestay in Desa Tajen is eenvoudig en goedkoop. Wil je slapen in een Balinees dorp in Tabanan met de luxe van een zwembad en goed restaurant?

jenny in het zwembad van umasari rice terrace view

In Marga ligt het mooie Umasari Rice Terrace View. Dit hotel heeft fraaie houten bungalows met uitzicht over de rijstvelden. Er zijn twee zwembaden en er zijn een paar keer per week yogalessen. Er is een uitstekend restaurant.

Tip: combineer je verblijf in Marga met een bezoek aan het Memorial. Hier wordt de slag om Margarana herdacht.

zwembad van ti amo hotel

Ti Amo Bali ligt tegen een berghelling in het authentieke Penebel tussen Desa Tajen en Jatuluwih, een regio die door Unesco wordt geroemd voor de mooiste rijstvelden van Bali. Vanuit Ti Amo heb je een prachtig uitzicht, op heldere dagen kun je de Batukaru-vulkaan, de Agung-vulkaan en de Batur-vulkaan zien liggen. Ti Amo biedt excursies aan, er is een zwembad en je kunt hier de lekkerste pizza’s van Bali eten.

Tip: Combineer je bezoek aan Desa Tajen met een van deze mooie trekkings bij Jatiluwih