Taman festival: een verlaten pretpark in Sanur

Ooit klonk er vreugde en gelach in Taman Festival, nu weerkaatsen enkel nog de echo’s van vervlogen tijden. De roestige attracties en overwoekerde paden in het park getuigen van een voorbije glorie. Taman Festival is een verlaten pretpark in Sanur dat ruim twintig jaar geleden zijn deuren sloot.

Taman Festival is een geheime plek op Bali die zich goed leent voor Urbex fotografie. Urbex staat voor urban exploring, het fotograferen van verlaten gebouwen. Het voelt een beetje als zoeken naar een schat, en schatten zijn er genoeg in het verlaten pretpark!

Taman Festival, een mysterieus pretpark

Taman festival is een attractiepark op Bali, geopend in 1997. Kosten nog moeite zijn gespaard, het park kostte maar liefst honderd miljoen dollar. De belangrijkste trekpleister was een lasershow van maar liefst 5 miljoen. Het lot besliste anders: nog geen jaar na de opening van het park, op vrijdag 13 maart, sloeg de bliksem in. In één klap was de laser kapot.

Het park trok steeds minder bezoekers, totdat het in 2000 definitief haar deuren sloot.

Fotograferen in het verlaten attractiepark

Het verlaten park is in de loop van de tijd in vergetelheid geraakt. Veel Balinezen hebben nog nooit van Taman Festival gehoord. Veel buurtbewoners durven het park niet in, ze zeggen dat het spookt. En dat er krokodillen wonen.

Vanaf het strand van Sanur loopt een smal pad naar Taman Festival. Dit is de ingang van avonturiers. Ik neem gewoon de hoofdingang.

Ticket please

De ingang van Taman Festival is vervallen. Langzaam neemt de jungle het over. De entree van het verlaten pretpark is besmeurd met graffiti en er groeit een boom uit de gebarsten ramen.

“Ticket please.” Ik moet een kaartje kopen om het verlaten pretpark te bezoeken?!?! Welkom in Indonesië, een land waar steekpenningen en omkopingen helaas nog schering en inslag zijn. Online las ik dat een ‘kaartje’ 10.000 rupiah kost. Als je niet betaalt, dat kunnen de zelfbenoemde bewakers agressief worden. Ik besluit te betalen, 10.000 rupiah is ongeveer 60 cent.

“It’s for cleaning” zegt de Balinees terwijl hij zijn sigaret op de grond gooit.

Struinen tussen het puin en de attracties

Taman Festival is een interessante plek op Bali. Tussen het puin en het vuil staat een aantal attracties fier overeind. Ironisch genoeg is het gebouw met de lasers een van de beste bewaarde gebouwen.

Voorzichtig loop ik naar binnen. Mijn ogen moeten even wennen aan de duisternis. Ik knipper een paar keer. In de hoek van de ruimte is een deur en ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Voorzichtig loop ik verder met mijn telefoon als zaklamp.

Tip: neem een zaklamp mee als je het verlaten pretpark op Bali wilt bezoeken

Opeens sta ik een soort bioscoopzaal. De zaal is leeg. In de vloer zit een aantal gaten. Via een smalle trap klauter ik omhoog naar de projectieruimte. Er is niks meer over van het paradepaardje van Bali.

taman festival ligt vlak bij zee

Street art in Taman Festival

Op Bali is niet veel street art te vinden – vind ik. Taman festival is echter een walhalla voor lokale kunstenaars, tussen de (lelijke) graffiti-tags zijn grote kunstwerken te vinden. De ene mural is nog groter en kleurrijker dan de andere mural.

Tips voor een bezoek aan Taman Festival Bali

  • Neem wat kleingeld mee voor de bewakers
  • Denk aan je antimuggenspul. Het park is in trek bij muggen 
  • Wil je naar binnen in de verlaten gebouwen? Zorg voor gesloten schoenen (en bij voorkeur een lange broek)
  • Neem een zaklamp mee 
  • Zorg voor voldoende water en eventueel wat te eten – er is geen horeca in het verlaten pretpark
  • Je bereikt Taman Festival eenvoudig met een Grab of Gojek vanuit Sanur en het zuiden van Bali
geraamte van een gebouw

Tip: bezoek Taman Festival tijdens je vakantie naar Bali. Dit is een mooie route voor 8 dagen Bali.