Doen in Kuta: uitzetten van schildpadden op Bali

Bali staat bekend om zijn uitgestrekte stranden en fascinerende onderwaterwereld. Schildpadden op Bali zoeken de stranden op om hun eieren te leggen. Bij het Sea Turtle Conservation Center in Kuta kun je schildpadden zien op Bali en jonge schildpadden vrijlaten in de zee. Dit is een leuke activiteit op Bali voor kinderen!

schildpadden op bali vrijlaten

Schildpadden Bali

Jaarlijks trekken schildpadden vanuit de diepte van de oceaan naar de stranden van Kuta om daar hun eieren te leggen. Mede door het toerisme op Bali is de kans dat de schildpadden eieren uitkomen en de kleine schildpadden de zee bereiken niet groot. Schildpadden zijn echter honkvast en blijven terugkeren naar het strand waar ze zelf uit het ei kropen, toeristen of niet.

In Kuta, op een steenworp afstand van de populaire stranden van Bali, ligt het Kuta Beach Sea Turtle Conservation Center. Dit duurzame project op Bali draagt bij aan het beschermen en behouden van bedreigde zeeschildpadde. Het is een lichtend voorbeeld van hoe lokale gemeenschappen zich inzetten voor het behoud van de natuur.

schildpad in de zee

Schildpadden zien op Bali

Het broedseizoen van de zeeschildpad op Bali loopt van april tot oktober. Toegewijde vrijwilligers lokaliseren de nesten, beschermen ze en monitoren het aantal eieren. De vrijwillgers graven de eieren op en verplaatsen ze naar een  veilige plek op het strand bij de broederij (hatchery) in Kuta. Na 45 – 75 dagen kruipen de schildpadden uit hun ei.

De schildpadden eieren komen meestal uit bij een relatief koele temperatuur, dat is ’s nachts of in de vroege ochtend. In de vrije natuur kruipen de schildpadden gelijk naar de oceaan, waarbij veel schildpadden ten prooi vallen roofdieren. De schildpadden bij het Kuta Beach Sea Turtle Conservation Center zitten achter een omheining, zij worden vrijgelaten door  vrijwilligers.

Toeristen kunnen de broederij in Kuta bezoeken en de babyschildpadden zien op Bali – een leuke activiteit tijdens een vakantie op Bali met kinderen.

baby schildpad vrijlaten

Schildpadden vrijlaten Bali

Tijdens het broedseizoen worden een paar keer per week schildpadden vrijgelaten bij het Sea Turtle Conservation Center in Kuta. Deze activiteit op Bali vindt plaatst rond 16.30 ’s middags wanneer de zon langzaam de zee in zakt.

Toeristen krijgen een bakje of een halve kokosnoot met daarin een schildpadje. Je mag dan plaatsnemen achter een streep en op teken van de vrijwilligers het schildpadje vrijlaten op het stranden van Kuta. De beestjes zullen op eigen kracht naar de zee kruipen.

Via de facebook pagina van de Bali Sea Turtle Society (BSTS) lees je wanneer schildpadden eieren bij het Sea Turtle Conservation Center zijn uitgekomen en wanneer je schildpadden kunt vrijlaten.

schildpad tijdens het duiken

De race naar de zee

Een bezoek aan het Sea Turtle Conservation Center is een leuk uitje in Kuta met kinderen. De activiteit is ook leuk wanneer je geen donatie doet en geen schildpadje vrij laat. Je kunt dan vanaf de zijlijn gratis schildpadden zien en kijken hoe ze naar de zee racen. Rangers vertellen alles over schildpadden op Bali en beantwoorden vragen.

Het vrijlaten van schildpadden in Kuta heeft iets aandoenlijks: kleine zwartgekleurde schildpadden lopen richting de zee en de ondergaande zon. Sommige worden al heel snel door de golven opgepikt en meegevoerd. Andere schildpadjes lopen enige passen, lijken even pauze te moeten nemen om uit te hijgen, en schuiven dan weer enige passen richting de zee. Lokale rangers zien er op toe dat mensen de schildpadden een vrije doorgang verlenen en de schildpadden niet onnodige vastpakken.

babyschildpad loopt naar zee

Duurzaam toerisme

Het Kuta Beach Sea Turtle Conservation Center streeft naar het vergroten van het bewustzijn en het implementeren van praktische maatregelen om het voortbestaan van de schildpadden te waarborgen. Toeristen dragen financieel een steentje bij door donatie, onder andere bij het vrijlaten van de schildpadden in Kuta. Ze worden daarnaast aangemoedigd om bewust te genieten van de schoonheid van de natuur en het belang van de bescherming van de beschermen van schildpadden op Bali.

En de lokale bevolking? Gede vertelt dat tot kort geleden veel mensen in het zuiden van Bali schildpaddenvlees als een delicatesse zagen. Dit vlees werd onder andere gegeten tijdens feestdagen, ondanks dat het eten van (ook toen al) beschermde schildpadden illegaal is. Tegenwoordig wordt schildpaddenvlees nauwelijks nog gegeten en offeren mensen een varken of een kip bij bruiloften en feestdagen als Galungan op Bali.

Wil je duurzaam overnachten in het zuiden van Bali? Duurzame Accommodatie tipt Green Escape Eco Resort in Ulu Watu.

jenny duikt met een schildpad

Zwemmen met schildpadden op Bali

Het is bijzonder om jonge schildpadden te zien op Bali. Maar kleine schildpadden worden groot. Wil je zwemmen of snorkelen met schildpadden op Bali?

Aan de westkant van Bali (bij Kuta en Canggu) staat te veel surf (golven) om lekker te zwemmen of te snorkelen. Je kunt daarom niet zwemmen met schildpadden in het zuiden van Bali.

Wil je duiken met schildpadden op Bali? Bij Menjangan Eiland in Noord-Bali spot je vaak schildpadden onderwater. Rondom de Gili-eilanden kun je ook zwemmen met schildpadden tijdens het snorkelen. De Gili-eilanden zijn makkelijk te bereiken na een korte boottocht vanuit Padangbai of Sanur.

locatie kuta op de kaart van bali

Waar ligt het Sea Turtle Conservation Center?

Het Kuta Sea Turtle Conservation Center ligt een klein stukje naar links vanuit de Gapura Pantai Kuta, de grote toegangspoort naar het strand van Kuta.

Dit zijn de coördinaten in Google Maps: -8.723106172531448, 115.16980105134903