De vliegtickets zijn al maanden geboekt, je hebt een mooie route op Bali uitgestippeld en je bent klaar voor je reis naar Bali. Niet helemaal! Want vlak voor aankomst op Bali moet je een visum voor Indonesië aanvragen, toeristenbelasting voor Bali betalen, douane formulier én een gezondheidsverklaring invullen.
Ingewikkeld? Dat valt best mee! Het Andere Bali deelt een handige checklist en vertelt stap voor stap welke papieren je nodig hebt voor Indonesië en wat je moet regelen voor je in het vliegtuig stapt.
Checklist Bali voor vertrek
Welke documenten heb je nodig voor Bali?
Heb je de volgende zaken geregeld? Mooi, dan kun je met een gerust hart op reis naar Bali.
- De visumaanvraag
- Betalen toeristenbelasting
- Invullen gezondheidsverklaring (mpox-formulier)
- Invullen custom declaration form
Het visum voor Indonesië
Nederlanders hebben een visum voor Indonesië nodig. Er zijn verschillende soorten visa voor Indonesië, de meeste mensen die naar Bali reizen doen dat met een toeristenvisum B1. Dit toeristenvisum is 30 dagen geldig en is eenmalig te verlengen.
Voor de aanvraag van je visum (eVOA) heb je de volgende dingen nodig:
- Een kopie van je paspoort (in .jpg en als PDF)
- Let op: je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Indonesië
- Een uitreisticket
- Pasfoto’s (die mag je zelf maken met je telefoon)
- Adres van je verblijfsplaats
Je kunt je visum voor Bali 90 dagen voor je vakantie naar Indonesië aanvragen. Dat kan online via deze website. De bevestigingsmail van het eVOA moet je kunnen laten zien op het vliegveld van Denpasar (of een andere internationale luchthaven in Indonesië).
De 30 dagen gaan in bij aankomst in Indonesië. Het visum kost 500.000 IDR.
Lukt het je niet om het visum voor vertrek aan te vragen? Geen probleem, je kunt ook een visum on arrival (VOA) op het vliegveld aanschaffen.
De toeristenbelasting voor Bali (Tourist Levy)
Sinds februari 2024 moeten toeristen op Bali een toeristenbelasting betalen. Deze belasting bedraagt 150.000 IDR.
Hier lees je meer over de toeristenbelasting op Bali.
Je kunt de toeristenbelasting een paar weken voor aankomst aanvragen via de I Love Bali website of de I love Bali app op je telefoon. Maak een print screen van de QR-code die je ziet na betaling. Meestal krijg je ook een bevestigingsmail met de QR code voor de toeristenbelasting/Bali tourist tax.
Lukt het je niet om de toeristenbelasting voor vertrek aan te vragen? Geen probleem, je kunt de Levy ook op het vliegveld kopen. De balie bevindt zich in de aankomsthal.
Gezondheidsverklaring (mpox)
Mpox (voorheen bekend als apenpokken/ monkeypox) is een virale infectie veroorzaakt door het mpox-virus. Een mpox infectie begint vaak met griepachtige symptomen, die over kunnen gaan in uitslag bestaande uit bultjes, blaren met vloeistof en korstjes. Mpox is een besmettelijke ziekte met een pijnlijk verloop, de meeste mensen genezen van mpox.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de recente mpox-uitbraak in West- en Midden-Afrika uitgeroepen tot een noodsituatie voor de internationale volksgezondheid. Om het verspreiden van de ziekte tegen te gaan, moet je voor een aantal landen een gezondheidsverklaring (health check) invullen. Dit geldt ook voor Indonesië.
Sinds 29 augustus 2024 moet je een gezondheidsverklaring invullen voor je naar Indonesië reist. Dat kan 72 uur voor aankomst via deze site of de SATUSEHAT Health app op je telefoon. De vragenlijst informeert naar bezochte landen en gezondheidsklachten als koorts en hoofdpijn.
Douane: Custom Declaration Form
72 uur voor aankomst in Indonesië kun je je Custom Declaration Form invullen. Dit is een verklaring voor de douane in Indonesië waarin je aangeeft hoeveel cash, elektronica (inclusief mobiele telefoons) en sigaretten en dergelijke je in wilt voeren. Er worden ook vragen gesteld over bepaalde dierlijke producten en geneesmiddelen.
Als je het formulier naar waarheid het ingevuld, krijg je een QR-code in je mailbox. Ook hier raden we een print screen van de QR code te maken (of om deze uit te printen).
Eenmaal op Bali moet je de QR-code laten zien op het vliegveld, na de immigratie (waar je je visum laat scannen) en het ophalen van je tassen.
Wij raden af om het douaneformulier pas op het vliegveld van Bali in te vullen, omdat je dan afhankelijk bent van het aanwezige WiFi netwerk.
Samengevat: checklist nuttige apps/websites
- visum voor Indonesië
- toeristenbelasting Bali
- gezondheidsverklaring (SATUSEHAT)
- douane
Succes met het papierwerk en geniet van je vakantie op Bali!