Fietsen in Sanur: deze leuke route helpt je op weg (12 km)

Sanur is een leuke plek om te fietsen op Bali. Er ligt een mooie fietspad dat uitkijkt over het strand en de zee. Wij helpen je op weg met een leuke route voor een ontspannen fietstocht langs verschillende bezienswaardigheden in Sanur, die je in je eigen tempo kunt fietsen. Zo ontdek je de leukste plekjes in Zuid-Bali!

Fietsen in Sanur

Fietsen op Bali kan lastig zijn. Er zijn bijna nergens fietspaden, het verkeer is (soms) chaotisch en je moet veel hoogtemeters maken om sommige mooie plekken op Bali te bereiken.

sanur met een fiets op de kaart van bali

Sanur in het zuiden van Bali is een uitzondering. Er loopt al lange tijd een gecombineerd wandel-/fietspad, dat een aantal jaar geleden is opgedeeld in twee aparte paden: een voetpad met een blindegeleidenstrook en het oude pad is nu fietspad om heerlijk te fietsen in Sanur.

Wij verblijven altijd bij Ti-Art Villa en hebben onze eigen fietsen in Sanur, maar je kan eenvoudig bij het strand fietsen huren. Soms biedt de accommodatie waar je verblijft ook fietsen aan.

We hebben de hieronder beschreven route in Sanur al vaak afgelegd.

het foetspad in sanur

Tips voor het huren en gebruiken van fietsen op Bali

  • Zoek een verstelbare fiets of fiets op goede hoogte uit.
  • Vraag naar een slot en eventueel verlichting (vanwege de slechte wegen en het verkeer raden wij fietsen na zonsondergang niet aan)
  • Wil je fietsen op Bali? Neem eventueel kleine fietslampjes van de HEMA mee
  • Maak duidelijk afspraken hoe lang en voor welk bedrag je de fiets huurt
  • Als er een mandje voorop de fiets zit, leg hier geen waardevolle spullen in. De inhoud van het mandje wordt helaas weleens ontvreemd, zelfs tijdens het fietsen
  • Fiets vooral ’s morgens wanneer het nog niet zo heet is en neem iets tegen de zon mee (zonnebrandcrème, zonnebril, petje, iets te drinken)

Langs het nieuwe havengebouw

Vanuit het centrum van Sanur kan je in noordelijke richting over het fietspad fietsen. De zee ligt dan rechts van je. Wanneer je het centrum van Sanur uitrijdt, kom je bij het nieuwe havengebouw bij Matahari Terbit. Hier vertrekken de boten naar bijvoorbeeld  Nusa Penida. Het havengebouw is versierd met mooie beelden van soort olifanten en is pas sinds november 2022 open. Tijdens vertrek en terugkomst van de boten kan het druk zijn. Dit is meestal  ’s morgens vroeg en aan het einde van de middag.

nieuwe havengebouw van sanur

Verder naar Padang Galak

Vanaf het havengebouw loopt het fietspad verder naar het noorden.  Je moet twee keer over een brug en soms afstappen voor een hoge drempel. Hierbij kom je langs de weilanden waar in juli en augustus in de weekenden vaak vliegerwedstrijden plaatsvinden.  Ook wordt er vaak geofferd op het strand van Padang Galak. De zee is hier onstuimig en ongeschikt om te zwemmen. Je eindigt bij het pleintje van het strand van Padang Galak.

fietsen in sanur langs het strand

Bezoek aan het verlaten Taman Festival terrein.

Wanneer  je eenmaal bij het pleintje van Padang Galak bent, kan je een beetje links over de straat fietsen en zie je rechts van je de ingang van het Taman Festival terrein. Dit is een terrein van een verlaten pretpark vol met graffiti. Het is heel leuk om dat te bezoeken en voor de prijs hoef je het niet te laten; de laatste keer betaalden we 20.000 idr per persoon. Zorg voor goede schoenen en voldoende muggenspray.

Tip: hier lees je meer over het verlaten pretpark Taman Festival

geraamte van een gebouw in taman festival

Margot Riverside restaurant

Als je uit het Taman Festival terrein komt, fiets je verder rechtsaf over de Jalan Padang Galak. Over ongeveer 450 meter zie je aan je rechterhand  Margot Riverside restaurant . Dit restaurant is vanaf 11 uur ’s morgens open en is een welkome plaats om een stop te maken tijdens het fietsen in Sanur. Dit is een leuke plek om te lunchen in Sanur of om iets te drinken. Op de kaart staan goedkope oosterse en westerse gerechten. De gerechten zijn heerlijk en men neemt de tijd ze te bereiden. 

Je kan lekker zitten in de schaduw met uitzicht over de rivier.

schaduwrijk terras van margot riverside restaurant

Big Garden Corner

Vanaf Margot Riverside kan je weer naar rechts de Jalan Padang Galak uitfietsen tot aan de Jalan Bypass. Dit is ongeveer 850 meter.  Aan de overkant van de Jalan Bypass (kijk uit bij het oversteken) vind je Big Garden Corner . De entree voor toeristen is ongeveer 150.000 idr per persoon. Dit is wat duurder, maar een deel hiervan mag je besteden aan eten en drinken in het park.

Big Garden Corner heeft een vlindertuin en veel fotogenieke plekjes. Achteraan is voor de allerkleinsten een waterspeeltuin – ideaal voor een vakantie naar Bali met kinderen. Heel bekend zijn de beelden van olifanten die gemaakt zijn van blikjes.

kunstwerk van gezichten in big garden corner

Terug naar het centrum van Sanur

De afstand vanaf het centrum van Sanur naar Big Garden Corner via bovenste fietsroute bedraagt 5-6 kilometer. Terug kan je het beste dezelfde route volgen, waardoor deze route in Sanur uitkomt op een totale lengte van ongeveer 12 kilometer. Terug over de Jalan Bypass Ngurah Rai is iets korter, maar vanwege het drukke autoverkeer in Zuid-Bali is dat geen fijne route om te fietsen in Sanur.

Wanneer je geen zin hebt om te fietsen in Sanur dan kun je de beschreven bezienswaardigheden uiteraard ook met een taxi bezoeken.

poppen in big garden corner sanur

Tip: Wil je liever met een gids fietsen in Sanur, dan kan je terecht bij Sanur Cycle Tours. Zij bieden diverse kortere en langere fietstochten aan. Zelfs ook een tocht naar het Taman Festival terrein, welke zij de Jurassic Park tour noemen.