Bezoek een museum in Ubud: 5 tips voor liefhebbers van kunst en cultuur

Ubud is bekend vanwege het apenbos, het koninklijk paleis, de Pura Taman Kemuda Saraswati met lotusvijver, de markt en de rijstvelden. Wanneer je naar de geschiedenis van Ubud kijkt, dan zie je dat dit vooral een verzamelplek van handwerklieden en kunstenaars was. Dat is nog terug te zien in de vele dorpjes rond Ubud waar verschillende handwerken centraal staan.

Wil je meer weten over de Balinese kunst en cultuur, bezoek dan zeker een museum in Ubud. Er zijn veel bekende musea met Balinese kunst en andere kunst, die zeker een bezoek waard zijn.

Tip: een museum is ook een leuk uitje voor Bali in de regen!

lotusvijcer ubud

1. Neka Art Museum in Ubud

Het Neka Art Museum is voor de kunstliefhebber zeker een bezoek waard. We waren hier in februari 2022 net na de pandemie, maar toen was het museum nog gesloten. Een reden om later dat jaar terug te gaan. Mensen geïnteresseerd in schilderijen en krissen kunnen hier zeker een aantal uren doorbrengen. Het museum is opgericht in 1982 en is genoemd naar de Balinees Suteja Neka die veel kunst verzamelde en nog steeds eigenaar is.

schilderij in het neka museum in ubud

Het museum ligt iets buiten het centrum van Ubud, dus we namen een taxi om er te komen. Er zijn in diverse paviljoens mooie schilderijen tentoongesteld. We zagen onder andere schilderijen van de Nederlanders Rudolf Bonnet , Willem Gerard Hofker en Arie Smit, die alle drie bekende schilderijen maakten toen ze op Bali woonden.

Toen we in het hoofdgebouw naar de bovenste etage gingen, kwamen we in twee zalen met uitstallingen van krissen, ook verzameld door de oprichter van het museum. Er is in het museum gelegenheid om iets te drinken of iets lichts te eten, maar wij combineerden een bezoek aan het museum met een heerlijke maaltijd en wandeling door de tuin van warung Pulau Kelapa, die zich op loopafstand bevond.

neka art museum

Tips voor het Neka Art Museum

 • Wil je meer over het museum weten kijk dan op Neka Art Museum
 • Wil je iets eten of drinken ga dan naar Warung Pulau Kelapa. Deze plek om te eten in Ubud ligt bij de uitgang van het museum linksaf en na 300 meter aan je rechterhand. Het is heerlijk om hier te eten en in de tuin te wandelen.
 • Locatie: -8.492162077869462, 115.25360322505483

2. Blanco Renaissance Museum

Het Blanco Renaissance Museum is gevestigd bij de vroegere studio-mansion van Don Antonio Blanco, zoon van twee Spaanse ouders. Hij wilde zelf op deze plek een museum in Ubud over zijn werk openen, maar overleed kort voor de opening in 1999. De kunstenaar wordt vaak vergeleken met Salvador Dali en dit is met name terug te zien aan het bijzondere uiterlijk van het hoofdgebouw van het museum. De locatie van dit museum is vlakbij het begin van de Campuhan Ridge Walk en oploopafstand van het centrum van Ubud.

draak in het blanco renaissance museum

Wij bezochten dit museum in 2022 en we zagen in de ruime tuin meteen een aantal papegaaien op stok. Kennelijk waren dit de lievelingsdieren van Antonio Blanco. Het hoofdgebouw had een trap met aan weerszijden draken en was een gebouw met vreemde architectuur. Binnen zagen we schilderijen veelal van half ontblote dames. Verder was er een ruimte waar hij heeft gewoond en gewerkt.

Tip voor het Blanco Renaissance Museum

 • Wil je meer over het museum in Ubud weten kijk dan op Blanco Renaissance Museum
 • Locatie: -8.505309398878076, 115.2543923231999
ubud museum papegaai

3. Agung Rai Museum of Art (ARMA)

Het is al even geleden dat we in dit museum in Ubud geweest zijn. In 1996 net na de opening hebben we het uitgebreid bekeken en in 2015 hebben we alleen het restaurant bezocht. De eerste keer maakten we video’s en dia’s, dus daar is geen fotomateriaal van. De foto van de tweede keer laat mij (Marinette) zien in het restaurant. Jenny maakte één foto van een van haar favoriete schilderijen in dit museum in Ubud.

marinette in ubud

Het museum is een onderdeel van een resort, dus je kunt hier ook verblijven. Het ligt niet ver van het apenbos van Ubud. De eerste keer dat we er waren werden we naast de schilderijen vooral verrast door de mooie tuin met schaduw rondom het museum. Het museum in Ubud is opgericht door Agung Rai, een Balinees die zich richtte op behoud en ontwikkeling van de Balinese kunst en cultuur. Bij deze ontwikkeling heeft de Duitse schilder Walter Spies een belangrijke rol gespeeld en zijn werken hebben een speciale plaats gekregen.

Ook zijn er schilderijen te bewonderen van Rudolf Bonnet, Willem Gerard Hofker en Willem Dooijewaard. ARMA is eigenlijk meer dan een museum, want het is een centrum voor performing arts en naast de permanente collectie van schilderijen zijn er ook speciale tijdelijk exposities en optredens met bijvoorbeeld theater en dans.

schilderij van het arma museum in ubud

Tip voor het Agung Rai Museum of Art (ARMA)

 • Wil je meer over het museum in Ubud weten kijk dan op Agung Rai Museum of Art
 • Locatie: -8.522538422114199, 115.26370295018147

4. Museum Puri Lukisan

Het museum Puri Lukisan (paleis van schilderijen) toont zoals de naam al zegt vooral schilderijen en bevindt zich in het centrum van Ubud. In 1953 werd door de Nederlandse schilder Rudolf Bonnet en de Balinese prins Tjokorda Gede Agung Sukawati de stichting Yayasan Ratna Warta opgericht. Deze stichting had als doel een museum voor Balinese kunst op te richten. In 1956 werd het eerste paviljoen van het museum geopend. Een groot deel van de collectie was afkomstig van Bonnet , die ook conservator van het museum werd. Later werden schilderijen en gebouwen aan het complex toegevoegd.

puri lukisan ubud

Sinds 2011 bestaat het museum in Ubud uit vier gebouwen genoemd naar de windrichtingen noord, west, oost en zuid. Wij bezochten dit museum in 2023 als onderdeel van een wandeltocht met uitleg over de historie van Ubud met Ubud Story Walks. We dronken eerst iets bij het restaurant en bezochten het oudste gebouw Noord van het museum. Hierin waren vooroorlogse Balinese schilderijen te zien en de collectie van I Gusti Nyoman Lempad. Dit was een Balinees die zeer oud is geworden en waarvan we later tijdens de wandeling zijn huis hebben bezocht. Het leuke van dit museum was dat er vooral Balinese kunst en invloeden te zien zijn.

Met de kaart die we kregen van Ubud Story Walks konden we na de wandeling terugkeren naar het museum om de overige gebouwen te bezoeken. Verder kan men bij het museum starten met de wandeltocht door de Kajeng rijstvelden. Binnen 10 minuten loopt men van de drukke winkelstraat naar de rijstvelden.

vijver van het lukisan museum in ubud

Tips voor het Museum Puri Lukisan

 • Wil je meer over het museum weten kijk dan op Museum Puri Lukisan
 • Wil je ook een interessante wandeling met uitleg maken, kijk dan op Ubud Story Walks. Deze wandeling in Ubud wordt verzorgd door lokale jongeren.
 • Rechts van de museummuur (gezicht naar museum) kan je een pad volgen naar de Kajeng rijstvelden. Volg verderop het bord naar Warung Sweet Orange
 • Locatie: -8.505030574568586, 115.26034913669059

5. Setia Darma House of Masks and Puppets

Bij het Setia Darma House of Masks and Puppets zijn wij in 2022 geweest. Het ligt vlakbij de Olifantengrot bij Ubud en ik noem het altijd een verborgen pareltje. Het museum laat de privécollectie zien van twee vrienden, Mr Hadi Sunyoto en Mr Prayitno. De verzameling bestaat uit wel 1300 maskers en ongeveer 5700 poppen, beide zowel vanuit Indonesië als van overal ter wereld. Het museum is als toeristische trekpleister vrij onbekend en meestal een oase van rust, bestaande uit een aantal gebouwen in een mooie tuin.

maskers op bali

Tips voor het Setia Darma House of Masks and Puppets

wajangpoppen op bali

Reizen naar Ubud

Ubud is het culturele hart van Bali. Het dorp vol tempels en musea ligt midden tussen de rijstvelden. Als het verkeer meewerkt dan rijd je in een uur van Denpasar International Airport (Ngurah Rai) naar Ubud.

Omdat er veel musea en leuke plekken om te eten in Ubud zijn, is Ubud een handige bestemming wanneer het regent op Bali!

locatie ubud op de kaart van Bali

Tip: lees alle blogs op Het Andere Bali over Ubud en omgeving.

MEER TIPS?

Meld je gratis aan en je ontvangt maximaal vier keer per jaar nieuws en inspiratie over Bali in je mailbox

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.