Setia Darma House of Masks and Puppets: een verborgen parel op Bali

Setia Darma House of Masks and Puppets is een buitengewoon museum bij Ubud. Deze onbekende plek op Bali neemt bezoekers mee op een betoverende reis door de fascinerende wereld van Indonesische maskers, poppen en meer. Het museum speelt een belangrijke rol in het bevorderen van duurzaam toerisme en het behoud van het ambacht van poppenmaker en de Indonesische cultuur.

Ik ga een auto huren op Malaga Airport bij Cargest, een betrouwbaar bedrijf met een eigen vloot voor een scherpe prijs.

Doen in Ubud: Setia Darma House of Masks and Puppets

Na een tip van een andere Bali-liefhebber hebben wij in augustus 2022 het Setia Darma House of Masks and Puppets bezocht. Meteen bij aankomst werden we al verrast door de mooie ruim opgezette tuin met goed onderhouden houten gebouwen en het feit dat de toegang gratis was. Een vrijwillige donatie wordt gewaardeerd. Wij waren de enige bezoekers en werden rondgeleid door een dame die ons in keurig Engels uitleg gaf.

wajangpoppen op bali
barong in het Setia Darma House of Masks and Puppets

Duizenden maskers en poppen

Het Setia Darma Hous of Masks and Puppets is een soort museum van de privécollectie van twee vrienden Mr Hadi Sunyoto en Mr Prayitno. Deze bestaat uit ruim 7000 items, ongeveer 1300 maskers uit Indonesië, Afrika en Japan – naar men zegt de grootste collectie maskers ter wereld – en ongeveer 5700 poppen uit Indonesië, China, Maleisië, Thailand, Myanmar en Cambodja. Een groot deel hiervan staat tentoongesteld in zes verschillende gebouwen.

maskers op bali

Tip: Een bezoek aan Setia Darma House of Masks and Puppets is een leuke activiteit tijdens een vakantie op Bali met kinderen.

het museum is een oase van rust

Een oase van rust op Bali

Blogger Marinette vindt dit museum echt een verborgen pareltje op Bali. Het is prachtig en heel rustig, want het museum bij Ubud is vrij onbekend bij toeristen. Zelfs haar doorgewinterde gids/chauffeur was er nog nooit geweest. Voor de pandemie was er ook een klein restaurantje/coffeeshop, maar deze was gesloten toen zij er was.

Inmiddels kan er weer iets gedronken worden.

traditionele pop

Waar ligt deze bezienswaardigheid in Ubud?

Het Setia Darma House of Masks and Puppets ligt ten zuid-oosten van Ubud in Tengkulak Tengah, Gianyar. Vanuit Ubud Palace rijd je in een kwartier naar het museum. Wil je wandelen op Bali? Het Setia Darma House of Masks and Puppets is 1-1,5 uur lopen vanuit Ubud Palace.

Op de website van Setia Darma vind je meer informatie over het museum, de locatie en openingstijden. Het museum is rolstoeltoegankelijk.

locatie ubud op de kaart van Bali
Ubud – Setia Darma House of Masks and Puppets15 minuten
Sanur – Setia Darma House of Masks and Puppets50 minuten
Canggu – Setia Darma House of Masks and Puppets1 uur
De reistijd op Bali is een indicatie, afhankelijk van de verkeersdrukte ben je (veel) langer onderweg.
poppen in het Setia Darma House of Masks and Puppets

Tip: Combineer Setia Darma House of Masks and Puppets met een bezoek aan Tirta Empul en Gunung Kawi ten noorden van Ubud.

MEER TIPS?

Meld je gratis aan en je ontvangt maximaal vier keer per jaar nieuws en inspiratie over Bali in je mailbox

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.