Tirta Gangga: een betoverend waterpaleis

Tirta Gangga is een betoverende plek in het oosten van Bali, vlak bij het schilderachtige dorpje Ababi. Tirta Gangga is een oud paleis met prachtige tuinen en heilige baden. Het waterpaleis wordt omgeven door weelderige groene rijstvelden en majestueuze heuvels – alleen daarom is deze bezienswaardigheid op Bali een bezoekje waard.

centrale vijver van tirta gangga

Waterpaleis Titra Gangga

De naam “Tirta Gangga” betekent letterlijk “Water van de Ganges” in het Balinees. Het waterpaleis is vernoemd naar de heilige Gangges rivier in India.

Tirta Gangga is gebouwd in 1946 door Anak Agung Anglurah Ketut Karangasem, de laatste koning van Karangasem. Het prachtige waterpaleis is een combinatie is van Balinese architectuur en traditionele Balinese kunst. Het paleis was een plek voor koninklijke ceremonies en rituelen.

Vroeger werden alleen vooraanstaande gasten uitgenodigd in het waterpaleis, tegenwoordig kan iedereen het prachtige complex bezoeken!

paviljoen bij het waterpaleis tirta gangga

Fraaie tuinen

Het waterpaleis ligt bij een ​​serie van natuurlijke bronnen en waterbassins, die worden gevoed door een heilige bron in de buurt.

Het Titra Gangga waterpaleis is maar liefst 1,2 hectare groot. Tirta Gangga is een aaneenschakeling van siertuinen met zwembaden, fonteinen, standbeelden en paviljoens. Bezoekers kunnen wandelen over de terrassen langs de oevers, bezaaid met waterlelies. Vroeg in de ochtend zul je hier het rustgevende geluid van kabbelend water en het gezang van tropische vogels horen. In de loop van de dag kan het erg druk zijn.

de tuinen van het waterpaleis

Vijver met gouden karpers

Het hoogtepunt van het Tirta Gangga is de centrale vijver, deze zie je meteen bij binnenkomst in het complex. Midden in de vijver staat een stenen fontein van maar liefst elf etages. De fontein is rijk gedecoreerd. De centrale vijver wordt omringd door elegante Balinese beelden, kleurrijke bloemen en weelderige vegetatie. In de vijver liggen grote stapstenen.

kooikarper

In de centrale vijver huizen grote kooikarpers. Je kunt voor de ingang een bakje met visvoer kopen om de karpers te voeren. Dit is een populaire activiteit – soms moet je even wachten om een plekje op de stapstenen te bemachtigen.

Langs de vijver zijn twee stenen bruggen te vinden, welke versierd zijn met prachtige mythische draken.

stenen brug met draken

Een Spirituele Ervaring

Tirta Gangga is voor de lokale bevolking een heilige plek, die diep geworteld is in de spirituele en religieuze tradities van het eiland. Veel Balinezen geloven dat dat een bezoek aan de heilige bronnen kan helpen bij het reinigen van de ziel en het verlichten van lichamelijke kwalen.

de heilige bronnen van tirta gangga

Het is niet ongebruikelijk dat hier Balinese families samenkomen voor gebed en offers. Deze ceremonies vinden vaak plaats achter de centrale vijver – een deel van het waterpaleis dat niet toegankelijk is voor toeristen.

standbeeld van een hindoe god

Plan je bezoek

Tirta Gangga is een populaire bezienswaardigheid in het oosten van Bali. Het kan daarom erg druk worden bij het waterpaleis. De grote drukte is van 11.00 tot 16.00 uur. De beste reistijd voor een bezoek aan de tempel is daarom in het zachte licht van de vroege ochtend.

Tip: overnacht in Pondok Alam Bukit of Alam Gangga Villas op loopafstand van het waterpaleis.

barong

Het complex is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang (6.00 tot 19.00). Een ticket voor het waterpaleis kost 70.000 roepia.

Vergeet niet om gepaste kleding te dragen en respect te tonen op deze heilige plek op Bali.

rijstvelden in oost-bali

Reizen naar Tirta Gangga

Tirta Gangga ligt op de doorgaande weg tussen het Candidasa en Amed. De makkelijkste manier om het waterpaleis te bezoeken is met eigen vervoer. Je kunt je chauffeur op Bali vragen om een half uur te stoppen bij het waterpaleis wanneer je vanuit het zuiden van Bali naar de oostkust rijdt.

Tip: hier zie je een voorbeeldroute door het oosten van Bali.

locatie tirta gangga op de kaart
Amed – Tirta Gangga40 minuten
Sanur – Tirta Gangga1,5 uur
Ubud – Tirta Gangga1,5 uur
Canggu – Tirta Gangga2 uur
Bovenstaande reistijden zijn slechts een indicatie. Wanneer het druk is ben je (veel) langer onderweg.