Manta tour: manta’s spotten bij Nusa Penida

Bali staat bekend om zijn fascinerende onderwaterwaterwereld. Je vindt hier kleine én grote zeedieren. Tijdens een manta tour kun je snorkelen met mantaroggen bij Nusa Penida. Deze excursie is een hoogtepunt tijdens je reis naar Bali!

bali manta tour 3

Manta’s op Bali: de reuzen van de diepte

Manta’s, ook bekend als mantaroggen of duivelsroggen, behoren tot de grootste roggensoorten ter wereld. Hun spanwijdte kan oplopen tot enige meters, daarmee imponeren ze duikers en  snorkelaars van over de hele wereld. Een ontmoeting met mantaroggen op Bali tijdens een manta tour is een onvergetelijke ervaring.

De brede, platte lichamen die lijken op vleugels zijn unieke kenmerken van manta’s. De ongelooflijke vleugels lijken te zweven door het water terwijl de grote vissen elegant draaien en draaien. Hun mond, gelegen aan de voorkant van hun kop, lijkt op een glimlach. Mantaroggen hebben geen giftige staart, in tegenstelling tot sommige andere roggensoorten.

bali duiken manta point

Poetsstations

Manta Point bij Nusa Penida is zonder twijfel een van de meest opwindende duiklocaties op Bali. De manta’s zijn veelal te vinden rond zogenaamd poetsstations, onder andere bij Manta Point Nusa Penisa.

Poetsstations zijn specifieke gebieden langs migratieroutes in de oceaan waar manta’s samenkomen voor een ‘schoonmaakbeurt’. Hier bevinden zich kleine poetsvissen, die de huid en kieuwen van de mantaroggen schoonhouden De relatie tussen manta’s en schoonmaakvissen is een vorm van mutualisme. Manta’s krijgen een grondige reiniging, terwijl poetsvissen zich voeden met de parasieten en ongewenste deeltjes van de manta’s. Dit is een win-winsituatie die al eeuwen evolueert.

Manta’s naderen het poetsstation en nemen een specifieke houding aan, vaak met hun vleugels gespreid. Dit geeft de schoonmaakvissen toegang tot moeilijk bereikbare delen van hun lichaam. Het lijkt bijna alsof de manta’s begrijpen dat ze geholpen worden. In de diepte van de zee gebeuren bijzondere dingen en daar kun JIJ getuige van zijn.

bali kaart manta nusa penida

Manta tour: duiken met manta’s bij Nusa Penida vanuit Sanur

Zowel beginners als gevorderden kunnen onder begeleiding van deskundige duikinstructeurs genieten van deze magische ervaring. Er zijn twee plekken bij Nusa Penida waar de kans op manta’s groot is. De duikoperator zal beslissen waar gedoken wordt, dit hangt onder andere af van de hoeveelheid wind, de hoogte van de golven en de kans om manta’s te spotten.

Manta Point Nusa Penida

Manta Point ligt in een klein rotsachtig baaitje dat enigszins beschut is tegen sterke stromingen. Het poetsstation ligt bij een ondiepe rots. Vaak zijn hier grote groepen mantaroggen te vinden.

De duikstek staat niet bekend om zijn rijke onderwaterleven. Koraal is er nauwelijks, wel is er kans op blue spotted stingrays of een wobbegong.

bali duiken wobbegong

Manta Bay Nusa Penida

Manta Bay bestaat uit meerdere baaien.  Vaak zie je de manta’s al vanaf de boot zien. De duikstek heeft een zandbodem die op 5 meter begint en afloopt naar 12 meter. Met een beetje geluk zie je hier niet alleen mantaroggen maar ook schildpadden.

Tip: zet babyschildpadden uit bij Kuta.

DuikniveauAlle niveaus
Type duikBootduik
Diepte3-30 meter
Afstand naar de duikstek Ongeveer 1 uur per speedboot vanaf Sanur
schildpad duiken
DuikniveauAlle niveaus
Type duikBootduik
Diepte2-12 meter
Afstand naar de duikstek 45 tot 60 minuten per speedboot vanaf Sanur

Verschillende duikscholen op Bali bieden een manta tour aan. Joe’s Gone Diving is een goede Nederlandse duikschool in Sanur.

Jenny ziet zes manta’s tijdens haar duik bij Manta Point Nusa Penida. Helaas heeft ze erg veel last van deining en zeeziekte wat de ervaring net wat minder mooi maakt.

jenny boot

Snorkelen met manta’s

Kun je niet duiken? Dan kun je snorkelen tijdens je manta tour vanuit Bali.

Tijdens het snorkelen bij Manta Point en Manta Bay ligt de focus op het zwemmen met manta’s. De snorkelplekken zijn buiten de manta’s vrij saai in vergelijking met andere plekken om te snorkelen op Bali. Vaak combineert een manta tour deze stekken met plekken als Crystal Bay of Wall Bay. Hier zijn prachtige koralen en veel gekleurde vissen.

Enthousiast geworden? Boek hier je manta tour.

Beste periode om mantaroggen op Bali te zien

Je kunt het hele jaar door mantaroggen zien op Bali. De zee rondom Manta Bay en Manta Point kan soms onstuimig zijn, soms zijn de duikstekken dan niet te bereiken. In de periode september tot juni is de zee meestal het kalmst.

Tip: heb je snel last van zeeziekte door deining? Informeer dan naar de omstandigheden op zee. Sommige duikscholen verstrekken pillen tegen zeeziekte – helaas word je hier soms duf van.

bali manta tour

Duurzaam toerisme

Laten we deze wonderlijke wezens koesteren en respecteren, en ons inzetten voor het behoud van hun fragiele onderwaterwereld. Spring zorgvuldig om met kwetsbare ecosystemen onderwater.

Lokale duikinstructeurs dragen zorg dat de duikers niet te dicht bij komen en de manta’s rustig hun gang kunnen gaan.

Duikscholen in Bali zetten zich in voor milieuvriendelijke praktijken en educatie. Luister goed naar de instructies van je instructeur en raak de manta’s niet aan.

bali manta tour 2

Benader de dieren respectvol en blokkeer niet hun route. Je wilt niet dat menselijke interactie het natuurlijke gedrag van mantaroggen verstoort.

Wist je dat zonnebrandcrème schade kan toebrengen aan het onderwaterleven? Idealiter bescherm je jezelf met een UV-shirt. Gebruik je toch zonnebrandcrème? Kies dan voor een variant die vriendelijk is voor het onderwaterleven. (Helaas is er geen beschermd keurmerk.)

Een hoogtepunt van je reis naar Bali

Een manta tour op Bali is een onvergetelijke ervaring. Let op: hoewel de kans groot is dat je manta’s zult spotten tijdens je manta tour, geeft geen enkele tour operator een 100% garantie. Mantaroggen zijn en blijven wilde dieren.

Tip: dit is dé ideale route voor een eerste keer Bali (10 dagen)