Reis je naar Bali en wil je het authentieke Bali ervaren? Breng dan een bezoek aan het Balinese platteland en neem een kijkje in het leven op Bali – ver weg van de drukte en de bekende hoogtepunten. Dit kan op verschillende mooie plekken op Bali, waaronder Desa Tajen in Tabanan.
Het authentieke Bali
Tijdens onze rondreis door Bali brengen we een bezoek aan Desa Tajen, een eenvoudig dorp in Tabanan. De inwoners van Desa Tajen zijn nauw verbonden met de natuur – veel gezinnen leven in het authentieke Bali leven van de landbouw. Zij verbouwen rijst en andere gewassen op traditionele wijze zoals al veel generaties gebeurt.
Aan de rand de uitgestrekte rijstvelden op Bali staan vaak kleine altaartjes met bamboeversieringen. Deze geven op subtiele wijze aan waar het land van de buurman begint. De kunstige versieringen van bamboe wapperen in de wind. Op de altaartjes worden dagelijks offertjes geplaatst, de canang sari. Alles om de goden gunstig te stemmen.
Hoe is het leven op Bali? Kies voor een Village Homestay op Bali en neem een kijkje in traditioneel dorp in het authentieke Bali.
Duurzaam toerisme op het Balinese platteland
Pak Sudarta neemt ons mee voor een korte wandeling door de rijstvelden. Ineens bukt hij: tussen de groene planten zit een kleine kikker. Terwijl we het diertje bekijken zien we vanuit onze ooghoeken een hagedis wegschieten onder een steen. Een aantal eenden waggelt luid kwakend onze kant op: de eenden vissen insecten uit de natte rijstvelden.
Bali is meer dan rijst. Aan de randen van de rijstvelden groeien chilipepers en andere specerijen. Hiervan wordt jamu gemaakt: een kruidenmengsel met een geneeskrachtige werking. Ook groeien er papaya’s, bananen en andere tropische vruchten.
De leer van de kruiden en specerijen
Ibu Sudarta zet glazen vol geurende “thee” neer. Het brouwsel blijkt een mengsel van kruiden en specerijen te zijn. De pittige smaak van sereh (citroengras) en jahe (gember) overheerst. Het mengsel beschermt onder andere tegen luchtweginfecties.
Balinezen maken gebruik van alles wat de natuur heb te bieden heeft. De geneeskrachtige werking van kruiden en specerijen wordt sinds eeuwen doorgegeven van ouder naar kind.
Bali met kinderen: dieren voeren
Sommige families op Bali hebben naar een stukje grond ook een paar dieren. Koeien voor de melk, een karbouw om op het land te werken en soms een varken voor het vlees.
Jenny’s dochter is vijf jaar oud en dol op dieren. Hoe leuk is het dan om de koeien te mogen voeren? Het begint met een paar losse grassprieten, maar al snel worden grote bossen gras aan de koeien gevoerd.
De kippen zijn minder gecharmeerd van de kleuter. Ze hebben geen zin om uit de hand te eten en blijven op gepaste afstand. De kleuter laat zich niet uit het veld slaan en voert vol enthousiasme gekookte rijst aan de kippen.
Het is leuk en leerzaam om het authentieke Bali te mogen ervaren tijdens een reis naar Indonesië met kinderen.
Hanengevechten op Bali
Lange tijd waren hanengevechten een populaire “sport” op Bali. Wist je dat Tajen (bertajen) letterlijk hanengevecht betekent?
Balinese hanengevechten spelen een belangrijke rol tijdens tempel- en zuiveringsceremonies. Het Hindoeïsme eist offers: spijsoffers, rookoffers én bloedoffers. In culturen die in verbinding staan met een natuurlijke orde is het vergieten van bloed is een ritueel dat demonen van de duisternis kalmeert.
Hanengevechten zijn verboden buiten de tempels. Wij hebben nooit een hanengevecht op Bali gezien – dat zouden wij ook niet willen.
Op veel plekken op Bali zie je langs de kant van de weg manden met hanen staan. Zo ook in Tajen. De hanen worden geknuffeld en vertroeteld. Wanneer je de haan zachtjes kriebelt achter de kam dan verstilt hij en kun je het dier zo oppakken. Daar zit ze dan: een kleine kleuter met een grote haan op schoot.
Canang Sari: offers maken
Wanneer je al eens op vakantie naar Bali hebt geweest, dan heb je ze vast gezien. Kleine mandjes van palmbladeren met rijst of koekjes, wierook en bloemen in verschillende kleuren. Je vindt ze op straat, in de tempels, in een van de vele huisaltaartjes en soms zelfs op het dashboard van de auto. De offers brengen geluk.
Tijdens je bezoek aan het authentieke Bali kun je leren hoe je deze offers kunt maken en wat de betekenis van de Sanang Sari is. Elke kleur bloem staat symbool voor een andere god en dient in een bepaalde richting geplaatst te worden.
Tijdens een workshop Canang Sari leer je meer over het authentieke Bali – een leuke activiteit voor jong en oud.
Overnachten op het Balinese platteland
Wanneer je contact opneemt met Pak Sudarta dan zul je worden uitgenodigd om het leven op Bali te ervaren. Dit kan als dagtrip, maar je kunt ook kiezen voor een Village Homestay in Desa Tajen. Voor 10 euro per nacht heb je een kamer in het authentieke Bali.
Desa Tajen is een voorbeeld van het authentieke Bali. Blogger Jenny heeft een aantal maanden in Tajen gewoond en Engelse les gegeven. Als het even kan keert ze terug om haar Balinese familie te bezoeken.