Turtle Hatchery Project Pemuteran

Wil je schildpadden zien op Bali? Dat kan op verschillende plekken, waaronder het Turtle Hatchery Project in Pemuteran. Helaas staat niet overal de diervriendelijkheid voorop en lijkt het soms vooral een verdienmodel. Dat merkten we zelf in Sanur waar je tegen betaling een schildpadje mag loslaten zelfs op klaarlichte dag, wanneer de overlevingskans van de baby schildpad klein is.

Tip: Bezoek Menjangan en Pemuteran tijdens een 8-daagse reis door Bali.

drone shot van pemuteran

Doen in Pemuteran: Turtle Hatchery Project

Een project waar wij een beter gevoel bij hadden was het Turtle Hatchery Project in Pemuteran. Dit project staat ook bekend als The Turtle Project of Proyek Penyu Turtle Hatchery. Het project werd in 1994 gestart door de eigenaar van de duikschool Reef Seen Divers Resort.

‘The purposes of the Reef Seen Turtle Hatchery Project are firstly, to protect the living sea turtles and secondly, to increase the chances for turtle hatchlings to reach maturity.”

reef seen divers in pemuteran

Wat kan je verwachten van je bezoek aan het Turtle Hatchery project

Je kan het project bezoeken in de tuin van het Reef Seen Divers Resort in Pemuteran. Het is niet heel duidelijk aangegeven. We liepen gewoon naar binnen en vroegen of we de schildpadden mochten zien. Voor kinderen is het een van de leukere dingen om te doen in Pemuteran. Verder is er in dit kleine dorp in het noorden van Bali weinig te beleven. Er is een bruin zandstrand en je kan tijdens het snorkelen zien hoe hier koraal is aangeplant.

De meeste reizigers gebruiken Pemuteran als uitvalsbasis voor trips naar Menjangan Eiland waar je mooi kan duiken.

turtle hatchery project in pemuteran

Op tripadvisor staat dat er een entreeprijs is van 40.000 RP voor het Turtle Hatchery Project maar in ons geval was er alleen een donatie box. Natuurlijk wordt betaling in de vorm van entree of een donatie gewaardeerd. Zeker ook omdat medewerkers tijd vrijmaken om je wat te vertellen over schildpadden en het een non-profit project is.

Baby schildpadjes zijn natuurlijk heel schattig om te zien. Die hebben ze hier in een aantal baden onder een overkapping.

met een kond naar de schildpadden op bali

Het verhaal achter het Turtle Hatchery Project in Pemuteran

Wij zijn echter ook benieuwd naar het verhaal achter het project. Vroeger werden schildpadden op Bali gevangen en gegeten. Terwijl schildpaddeneieren zowel door dieren als door mensen worden gegeten. De baby schildpadden krijgen zo niet eens de kans gekregen om uit het ei te komen.

In Pemuteran is begonnen met educatie van de lokale bevolking. Daarnaast is er een beloning wanneer op het strand schildpadden eieren worden gevonden. Dat maakt het aantrekkelijk voor de vinder om de vondst te melden in plaats van de eieren op te eten.

Pemuteran schildpadden project 8 jpg

De eieren worden vervolgens verplaatst naar het Turtle Hatchery waar dankzij de optimale omstandigheden meer schildpadjes uitkomen dan in het wild gebeurd zou zijn. Afhankelijk van de periode van het jaar hebben ze hier Groene zeeschildpadden, Olive Ridley schildpadden en Karetschildpadden. De jonge schildpadjes blijven nog drie maanden in het project om te groeien en sterker te worden. Ze krijgen twee keer per dag eten, zoals sardientjes. Je mag de echt jonge dieren niet aanraken om te voorkomen dat mensen ziekten overbrengen. Zijn ze groot genoeg dan worden ze losgelaten. Dat is meestal om 9:00 uur of juist om 16:30.

Hierbij wordt rekening gehouden met de stand van de maan en eb en vloed. Alles om de dieren zoveel mogelijk kans te geven. In het wild sterven veel baby schilpadjes al in hun eerste dagen.

Pemuteran schildpadden project 9 jpg

Schildpadden vrijlaten: de beste reistijd

Het seizoen voor het vrijlaten van schildpadden op Bali loopt ongeveer van april tot oktober. Ga je in de zomervakantie naar Bali dan is de kans groot dat ze baby schildpadden hebben, maar je moet wel echt geluk hebben dat ze al groot genoeg zijn op uit te zetten.

Wil je hier aan meedoen dan wordt er een donatie gevraagd van 100.000 RP per schildpad.

Bij het Turtle Hatchery project woont ook een volwassen schildpad. Deze is een huisdier geweest en kan niet meer voor zichzelf zorgen. Daarom moet hij zijn dagen nu hier slijten wat wel een beetje zielig aandoet. Soms hebben ze nog meer volwassen schildpadden omdat vissers ook wel eens dieren hierheen brengen die in een net terecht zijn gekomen. Echter gaan die meestal naar meer gespecialiseerde opvangplekken voor zieke schildpadden.

volwassen schildpad in pemuteran

Reizen naar Pemuteran

Pemuteran ligt in het noorden van Bali. Er gaan sporadisch bussen en bemo’s tussen Singaraja/Lovina en Gilimanuk (hier vertrekt de boot naar Java), je kunt uitstappen in Pemuteran. Reizen naar Pemuteran met eigen vervoer is makkelijker. Je hotel kan helpen aan een transfer te regelen. Onderweg kun je stoppen bij verschillende bezienswaardigheden op Bali.

locatie pemuteran op de bali kaart
Menjangan – Pemuteran15 minuten
Canggu – Pemuteran3 uur
Ubud – Pemuteran3 – 3,5 uur
Sanur – Pemuteran3 – 3,5 uur
De reistijd op Bali is een indicatie. Afhankelijk van de verkeersdrukte ben je langer onderweg.

Tip: Je kunt ook schildpadden vrijlaten in Kuta in het zuiden van Bali.