Pura Gunung Kawi Sebatu: een verborgen parel op Bali

Bali staat bekend om zijn tempels, rijstterrassen en serene landschappen. Pura Gunung Kawi Sebatu is, in tegenstelling tot sommige andere tempels op Bali, relatief onontdekt door toeristen. Je vindt deze spirituele oase niet ver van Ubud en Tegalalang in het hart van Bali.

Na een bezoek aan de drukke rijstvelden van Tegalalang gaan we op zoek naar het echte Bali. Een korte rit brengt ons naar Gunung Kawi Sebatu, een geheime plek zonder grote mensenmassa’s.

altaar van pura gunung kawi sebatu

pura gunung kawi sebatu bali

Geschiedenis Gunung Kawi Sebatu

Gunung Kawi Sebatu is een eeuwenoud tempelcomplex. Het heiligdom dateert waarschijnlijk uit de 11e eeuw en is opgericht ten tijde van het oude koninkrijk van Bali.

Onder de lokale bevolking staat de tempel op Bali bekend als Pura Tirta Dawa Gunung Kawi Sebatu.  De tempel is gewijd aan Vishnu, de hindoegod van water, wijsheid en bescherming. Het gebied waar de tempel zich bevindt, wordt gezien als een bron van heilig water. Uit deze bron put niet alleen Gunung Kawi Sebatu, maar ook het nabijgelegen Tirta Empul en Gunung Kawi Tampaksiring,

Volgens de legende werd de tempel gebouwd als reactie op de verwoestingen die koning Mayadenawa had aangericht in Bali. Nadat ze de vreselijke koning verslagen hadden, werd de tempel opgericht om de goden te danken en om de rust en vrede in de regio te herstellen.

offers bij gunung kawi

Vijvers en fonteinen

De Gunung Kawi Sebatu tempel is gebouwd rondom een natuurlijke bron. Een lange trap voert van de ingang van de tempel naar het hart van het tempelcomplex. Onder aan de trap bevindt zich een prachtige vijver met kristalhelder water. De vijver wordt opgesierd door een standbeeld van de Balinese godin Sarasvati, die uitkijkt over de bloeiende lotussen en goudkleurige en zwarte koi-karpers in de vijver.

Reis je naar Bali met kinderen? Voor 5000 rp kun je een zakje visvoer kopen en de grote koi-karpers voeren. Voor Jenny’s dochter is dit het hoogtepunt van een bezoek aan de tempel op Bali.

koi karpers in de heilige bron

Even verderop, achter een muur gedecoreerd met standbeelden en planten, ligt het rituele badgedeelte verscholen. Het heilige water wordt gebruikt voor ceremonies.

Achter in het complex ligt een nóg vijver, de steile dichtbegroeide heuvel sluit de vijver in als een groene wand. Midden in de vijver staat een klein altaar.

offeren in de tempel

Melukat ceremonie

Het heilige water wordt gebruikt voor religieuze reinigingen (melasti en malukat). De vijvers en fonteinen in het tempelcomplex staan in directe verbinding met de bron en symboliseren een eeuwige stroom van energie in de Balinese religie.

De lokale bevolking en pelgrims trekken al eeuwen naar de tempel voor een rituele reiniging. De afgelopen jaren is er een groei in religieus toerisme op Bali. Veel toeristen kiezen ervoor om de melukat ceremonie mee te maken bij de Tirta Empul tempel, maar het dit kan sinds kort ook bij de onbekende Gunung Kawi Sebatu.

melukat in gunung kawi sebatu

Het tempelcomplex

Candi Bentar-tempelpoorten leiden naar het verhoogde tempelcomplex. 

Het tempelcomplex is gebouwd volgens de traditionele Balinese architectonische principes, waarbij natuur en spiritualiteit nauw met elkaar verweven zijn. De tempel is verdeeld in meerdere binnenplaatsen en groene tuinen, elk met hun eigen heiligdommen en offerplaatsen.

De tempel is minder goed onderhouden dan sommige andere tempels op Bali, waardoor de tempel een authentieke uitstraling heeft. In de verschillende bale staan eeuwenoude beelden en antieke muziekinstrumenten als de gamelan. Deze worden niet dagelijks gebruikt, de traditionele muziek klinkt alleen bij Balinese feestdagen en bijzondere vieringen.

beeld in gunung kawi sebatu

Pura Gunung Kawi Sebatu versus Gunung Kawi Tampaksiring

Gunung Kawi Sebatu wordt soms verward met het nabijgelegen Gunung Kawi Tampaksiring. Hoewel de twee tempels soms als één worden beschouwd, zijn het afzonderlijke hindoeïstische heiligdommen op Bali met hun eigen unieke betekenis. Gunung Kawi Sebatu staat vooral bekend om zijn kalme sfeer en de overvloedige waterbronnen, terwijl Gunung Kawi zich richt op koninklijke tombes in de rotsen en de verering van voorouderlijke geesten.

schildering in de tempel

Praktische informatie

Pura Gunung Kawi Sebatu is nog lang niet zo bekend als Tanah Lot en de Uluwatu-tempel. Sterker nog: Jenny’s chauffeur op Bali had nog nooit van deze tempel gehoord! Je kunt hier zonder grote mensenmassa’s genieten van de rustige omgeving.

Gedraag je respectvol bij een bezoek aan de tempel. Draag gepaste kleding: dit betekent schouders bedekt en een sarong om de benen te bedekken. Deze sarong krijg je bij de ingang,

De tempel is geopend van 8.00 tot 18.00 uur. De entreeprijs bedraagt 30.000 IDR.

poort gunung kawi sebatu

Reizen naar Gunung Kawi Sebatu

Je vindt de Gunung Kawi Sebatu in het kleine dorpje Sebatu in Tegallalang, ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van Ubud. De Gunung Kawi Sebatu ligt op een half uur rijden vanaf Ubud. Je kunt deze tempel eenvoudig combineren met een bezoek aan de Tegalalang rijstvelden (10 minuten rijden), de Tirta Empul Tempel en Gunung Kawi Tampaksiring.

locatie ubud op de kaart van Bali

Wanneer je een chauffeur op Bali in de hand neemt, kun je een excursie vanuit Ubud samenstellen en stoppen op mooie plekken in de omgeving.

Vakantie tip: je kunt ook overnachten in het dorp Sebatu op loopafstand van de tempel, bijvoorbeeld bij Umakelod Sebatu Villas of Pondok Sebatu Villa.

MEER TIPS?

Meld je gratis aan en je ontvangt maximaal vier keer per jaar nieuws en inspiratie over Bali in je mailbox

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.