Een Balinese bruiloft: 3 dagen vol eeuwenoude tradities

Een traditionele bruiloft op Bali duurt maar liefst drie dagen. Deze dagen zijn gevuld met eeuwenoude rituelen en ceremonies: alles om de goden gunstig te stellen. Word je tijdens je vakantie op Bali uitgenodigd voor een Balinese bruiloft? Zie het als een eer en geniet van de Balinese gastvrijheid.

balinese bruiloft 12

In 2006 heb ik een aantal maanden op Bali gewoond. Ik gaf Engelse les in een klein dorp. Dit is al een hele tijd geleden, maar aan mijn vrijwilligerswerk op Bali heb ik een tweede familie en vrienden voor het leven overgehouden. Één van deze vrienden, Made, nodigt me uit voor zijn bruiloft op Bali.

hindoe priester op bali

Het plannen van een bruiloft op Bali

Het scherm van mijn telefoon licht op. Een berichtje van Made. 

“Ik heb met de priester gesproken. Ik ga trouwen op 18 juni! Jij komt toch ook?”

Het Balinees Hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het leven op Bali. Het plannen van een bruiloft gebeurt dan ook samen met de priester. Aan de hand van de stand van de maan wordt de ideale trouwdatum bepaald: alles voor een gelukkig en vruchtbaar huwelijk.

versierde bale op bali

De voorbereiding van een Balinese bruiloft

Als een Balinees stel gaat trouwen, vindt de bruiloft meestal plaats in het dorp waar de vader van de bruidegom vandaan komt. In dit geval wordt er getrouwd in Yeh Gangga, een vissersdorp in Tabanan.

Een week voor de bruiloft is het al een drukte van belang bij Made thuis. Tientallen vrouwen maken van offertjes van bamboe en bamboeversieringen voor de grote dag. Een paar dagen voor de bruiloft wordt ook de hele straat versierd. Iedereen mag weten dat er een bruiloft is.

varkens offeren op bali

Het offeren van varkens

Het is op Bali gebruikelijk dat dieren worden geofferd voor speciale gelegenheden. Dierenoffers brengen geluk. Vaak zijn dit varkens, soms ook kippen. De dag voor de bruiloft offert de familie van Made een aantal varkens. Een groep dorpelingen heeft een ‘outdoor keuken’ ingericht naast het huis, zij verwerken de varkens die geofferd zijn. Al het vlees wordt verwerkt: van de huid tot de darmen en alles daartussenin.

balinese bruiloft 7

De eerste gasten komen Made al bezoeken en feliciteren. Het feest is begonnen. De toekomstige vrouw van Made, Sri, is nog in haar eigen dorp Buahan.

Trouwen op Bali: de grote dag

Op de ochtend van de traditionele Balinese bruiloft sta ik voor half acht paraat. Gekleed in sarong en kebaya met mijn camera in de aanslag. “Je maakt veel foto’s van me, hè?” Natuurlijk! Ik vind het een eer om trouwfotograaf te mogen zijn op een traditionele Balinese bruiloft.

balinese bruiloft 6

Made ziet er prachtig uit: bij draagt een sarong en bijpassende bloes, met veel goud en glitter. Ik moet even wennen aan de dikke laag make-up op zijn gezicht.

handtekening bij de traditionele bruiloft

Het ophalen van de bruid

Dan wordt het tijd om Sri op te halen in haar ouderlijk huis. Ook haar huis is rijkelijk versierd en ook hier zijn de nodige varkens geofferd. Made ‘onderhandelt’ met de dorpsoudsten of hij zijn vrouw mee mag nemen uit haar geboortedorp.

gast op het trouwfeest

Er wordt een aantal papieren ondertekend door de mannen. Intussen bidt Sri bij de huistempel. Daarna bidt zij in de bale met ouders en met schoonouders. Er vindt een ceremonie plaatst met rijst, bloemen en andere verbindende elementen.  Dan is het tijd om afscheid te nemen: Sri behoort nu niet meer tot de banjar (community) van Buahan, maar tot dit van Yeh Gangga. Ze pinkt een traantje weg.

balinese bruiloft 13

De Balinese bruiloft: gebeden en ceremonies

We rijden naar Yeh Gangga, waar het aantal gasten voor het bruidspaar gestaag groeit.

Een Balinese bruiloft is een aaneenschakeling van ceremonies. Voor het bruidspaar kan ontspannen en genieten van het feest, moeten er eerst nog de nodige plichtplegingen geschieden.

balinese bruiloft 4

Het bruidspaar bidt samen met de lokale priester bij het huis van Made. Vervolgens gaat het kersverse bruidspaar naar de dorpstempel voor de volgende ceremonie. Op het strand en bij de heilige bron vindt er een rituele reiniging plaats. De moeders sprenkelen heilig water over hun kind. Dit terwijl de priester zijn zegeningen uitspreekt. Er wordt afscheid genomen van wat was. Het goede wordt meegenomen en het bruidspaar laten de minder goede dingen achter hen.

balinese bruiloft op het strand

De ceremonie voor vruchtbaarheid

Er volgen nog meer symbolische handelingen. Deze zijn gericht op de toekomst van het bruidspaar. Het laatste gebed vindt thuis plaats en spreekt voor zich: het bruidspaar krijgt een soort poppen aangeboden, gevouwen van bamboe en bananen bladeren. De offers worden in hun schoot gelegd. Hun voeten worden in een mengsel van rijst en (rauwe) eieren gedompeld. Deze ceremonie staat voor de toekomst en brengt vruchtbaarheid. En nu maar hopen dat dit alles inderdaad er toe leidt dat het eerste kind snel komt.

ceremonie op het strand

Een Balinese bruiloft bezoeken

Het is laat in de middag als alle gebeden en ceremonies zijn afgerond. Het bruidspaar mag zich omkleden en er is tijd voor de gasten. Ook voor mij is het tijd om om te kleden: ik verruil mijn traditionele Balinese kleding voor mijn westerse kleren.

zegening op de bruiloft

Veel lokale gasten zijn al vertrokken. Je biedt een cadeautje aan, je schrijft je naam in het receptieboek, je eet en drinkt wat en binnen een kwartier ga je weer weg. Je hoeft niet eens met het bruidspaar of diens familie te praten!

In de avond komt er een handjevol klanten van het bedrijf van Made langs.

balinese dans op een bruiloft

Balinese dans tijdens een bruiloft op Bali

De avond wordt, zoals het hoort bij een Balinese bruiloft, afgesloten met traditionele dans. Er wordt gedanst met mensen uit het publiek. Made’s nichtjes openen de dans, en eigenlijk wil men dat ik ook dans. Maar ik kan helemaal niet dansen! Ik bedank vriendelijk voor de eer.

Tip: In deze blog op IkReis lees je meer over Balinese feestdagen.