De Goa Lawah Tempel (Pura Goa Lawah) is tempel met een heilige grot met vleermuizen aan de zuidoostkust van Bali. Vanwege de vele vleermuizen wordt deze tempel ook de “vleermuistempel” genoemd. Deze tempel is een van de heiligste gebedshuizen op Bali.
Geschiedenis Goa Lawah Tempel Bali
De Goa Lawah tempel hoort tot de oudste en belangrijkste heiligdommen op het eiland Bali. De vleermuistempel werd gesticht in de elfde eeuw door Mpu Kuturan, een priester die een belangrijke rol speelde in de verspreiding van het hindoeïsme op Bali. Mpu Kuturan bouwde de eerste tempelstructuren op een plek die al eeuwenlang werd vereerd door de lokale bevolking van Bali.
Goa Lawah heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan. De spirituele betekenis van de historische bezienswaardigheid op Bali is onveranderd gebleven.
Geheime gang
Volgens een legende heeft de vleermuisgrot op Bali een directe doorgang naar de heilige berg Agung, misschien wel via een ondergrondse rivier. Deze mystieke verbinding heeft Goa Lawah gemaakt tot een belangrijk bedevaartsoord voor Balinezen. Het aanbidden van de grot en het mediteren bij de tempel zorgt voor spirituele verlichting en bescherming biedt.
Pura Goa Lawah hoort tot de Sad Kahyangan Jagad, de zes heiligste gebedshuizen op Bali.
Goa Lawah Tempel bezoeken
De religieuze bezienswaardigheid wordt dagelijks bezocht door Balinese pelgrims én door toeristen. De toeristeningang ligt aan westkant van de tempel. Naast de Bale Kulkul, waar een traditionele trommel staat, is een klein loket. Hier kun je een sarong huren, deze moet je dragen wanneer je de vleermuistempel bezoekt.
Een ticket voor de tempel kort 75.000 rp. Voor de huur van de sarong betaal je 5.000 rp.
Via de Candi Bentar (een gespleten poort) kom je op de binnenplaats van de tempel, waar verschillende kleine altaars te vinden zijn. Veel van deze altaars zijn “versierd” met witte en gele doeken. Dit zijn reine kleuren, die worden geassocieerd met de Hindoegod Shiva. Op de heilige binnenplaats staat ook een trapsgewijze meru-toren voor Shiva.
Tijdens ons bezoeken zitten er mensen te bidden voor de grot. Het blijft bijzonder om getuige te mogen zijn van deze Balinese ceremonie.
Vleermuizen
We lopen discreet langs de lokale mensen om vanaf de zijkant een blik op de kleine grote te werpen. Het zachte gezang van de biddende mensen mengt zich met het geluid van de tjilpende vleermuizen.
Overdag hangen de vleermuizen rustig ondersteboven in de grot. Een enkele vleermuis vliegt een klein stukje naar een betere hangplek – maar ze zullen de grot niet zomaar verlaten.
Onder in de grot staan een paar kleine heiligdommen.
Andere bezienswaardigheden in Oost-Bali
Zoutwinning op Bali
Iets ten zuiden van de tempel (richting Sanur) ligt een aantal eenvoudige hutten aan het zwarte strand. In het dorp Kusamba wordt zout uit het zeewater gewonnen. In het kleine winkeltje kun je meer informatie krijgen over het zoutwinningsproces én kun je Balinees zeezout kopen.
Goa Lawah Beach
Vanuit de tempel kijk je uit over de zee.
Schuin tegenover de tempel ligt Pantai Goa Lawar. Dit is een klein zwart zandstrand, dat vooral populair is bij lokale toeristen. Grote letters tonen de naam van het strand, compleet met een afbeelding van een vleermuis. Bij het strand zijn een paar warungs waar onder andere bakso en verse kokosnoten worden verkocht.
Op heldere dagen zie je aan de overkant van de zee Nusa Penida liggen.
Tip: bezoek Goa Lawah tijdens je rondreis door het oosten van Bali. Hier vind je een leuke voorbeeldroute voor 2 weken.
Reizen naar Pura Goa Lawah
De vleermuistempel ligt aan de kustweg die het zuiden van Bali verbindt met Padangbai en Candidasa. Pura Goa Lawah ligt in het dorp Pesinggahan in het regentschap Klungkung.
De vleermuistempel is een eenvoudige stop tijdens een reisdag tussen deze twee regio’s op Bali. Je kunt de tempel ook combineren ook combineren met een bezoek aan de Pura Besakih, de moedertempel op Bali.
Goa Lawah Tempel – Candidasa | 20 minuten |
Goa Lawah Tempel – Sanur | 45 minuten |
Goa Lawah Tempel – Ubud | 45 minuten |